duminică, 4 septembrie 2011

VESPASIANA DE 65.000 DE EURO A PRIMARULUI “CARE ESTE” LA VĂLENII DE MUNTE


În PSD – Prahova există, de mai multă vreme, o boală care se ia, adică care-vasăzică (scuzaţi cacofonia, dar în acest context nu se poate evita), contagioasă. Se numeşte “molipsita paranoias”. Primul suferind este preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cozma care se crede Mihai Viteazul. De la el s-a molipsit şi primarul “care este” la Vălenii de Munte, Mircea Niţu. Acesta îşi închipuie că este Vespasian (fost împărat roman!).  “Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. A fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar, la care Vespasian a replicat: „banii nu au miros” (Wikipedia). Aşa a gândit, cu siguranţă, şi primarul nostru atunci când a alocat 65.000 euro de la bugetul local, adică din banii noştri, ai tuturor, pentru construirea uneia dintre cele mai luxoase toalete publice care s-au construit vreodată în România. Raportat la numărul de locuitori ai oraşului Vălenii de Munte, la presupusele solicitări din partea cetăţenilor, la aşa zisul trafic de turişti prin Parcul Central, această sumă este o risipă fără precedent în “istoria bugetară” a vălenenilor. Risipă ce a scandalizat toată presa centrală şi locală. Facem precizarea că publicaţia noastră a susţinut în permanenţă (vezi arhiva -www.valenii.wordpress.com) necesitatea construirii unei toalete publice în Oraşul Vălenii de Munte. Dar nu în Parcul Central, nu la această dimensiune şi nu la aceste costuri. De ce 100 de metri pătraţi, de ce 8 cabine? Cel mult 50 de metri pătraţi (cât un apartament cu două camere) erau suficienţi, cel mult 4 cabine erau suficiente pentru un orăşel ca Vălenii de Munte.
Cât de necesară era această toaletă publică acum? Răspunsul se găseşte în faptul că se apropie 2012, anul în care vor avea loc alegerile locale şi parlamentare. Foamea de voturi este atât de mare încât nu se mai ţine cont de necesităţile reale ale oraşului, de priorităţi şi alte urgenţe. Astfel, într-o şedinţă de Consiliu Local, domnul consilier Berteanu Traian atrăgea atenţia primarului spunând că “foarte multe mame se plâng că în ÎN PARCUL CENTRAL AL ORAŞULUI NU EXISTĂ APĂ”. Răspunsul primarului este stupefiant: “După ce terminăm WC-ul, vom vedea!” În opinia noastră, apa era/şi este prioritatea numărul unu într-un parc (şi în general vorbind), apoi toaleta publică. Acest “vom vedea”demonstrează, dacă mai era nevoie, aroganţa, suficienţa şi lipsa de respect faţă de organul legislativ local, şi, prin extensie, faţă de locuitorii acestui oraş. Dacă în alte oraşe autorităţile locale au închiriat toalete ecologice pentru a face economii, Mircea Niţu consideră că acestea sunt focare de infecţie. “Am montat acum doi ani unele (adică 4-patru, n.r.), dar oamenii nu le utilizau” Dacă 4 toalete nu au fost utilizate, cum vor fi utilizate 8 cabine din noua toaletă subterană? Se vor buluci locuitorii oraşului şi turiştii (asta cu turiştii din parc este o găselniţă pentru proşti) să utilizeze cele 8 cabine ale noului WC, doar aşa, de dragul lui Niţu? “Toaletele ecologice nu satisfac normele de protecţie a mediului”, mai spune primarul. Atunci de ce au fost ele construite, de ce au fost achiziţionate 4 (care nu au fost utilizate, ele fiind mereu încuiate)? “Costurile mari sunt legate în primul rând de faptul că această toaletă este una subterană”. Nu, domnule primar, costurile mari sunt legate de obsesiile din capul domniei voastre. Pentru că aţi vrut 100 de metri pătraţi subterani şi 8 cabine.
Noi credem că este o (altă) afacere oneroasă, cu bunăştiinţă dirijată către clientela de partid, către prietenii afacerişti pe banii publici, specializaţi în contractele cu Primăria. La Vaslui construirea unei toalete similare a costat sub 20.000 de euro. 
CINE FACE LUCRAREA?
Construirea WC-ului a fost încredinţată firmei Sinclair Group SRL din Ploieşti, condusă de Dragoş Constantin (pe surse ne vine informaţia că Dragoş Constatin ar fi rudă cu Florin Constantin, zis şi Bebe Moacă din Vălenii de Munte – asta ar putea explica multe…). La sediul Sinclair Group din Ploieşti (strada Arborilor nr. 44), se mai găsesc două firme: Uomo Civic Construct SRL şi Bocar Com SRL (radiată), ambele având tot specialitatea construcţii. Încă o bizarerie: Uomo Construct îi aparţine tot lui Dragoş Constantin, care a preluat toate părţile sociale de la o anume Mady Andreea.   Sinclair Grup lucrează şi la reabilitarea străzii Cuza Vodă şi se aude că va primi şi lucrarea pentru Sala de Sport de la SAM, Vălenii de Munte.  Nu vi se pare că sunt cam multe coincidenţe? “Părerea mea este că e preţul corect”, mai spune Mircea Niţu? Corect pentru cine? Pentru domnia sa? Pentru firma care execută lucrările? Pentru bugetul local? Pentru cetăţenii oraşului? Este uşor să vorbeşti atunci când eşti lipsit de responsabilitatea cheltuirii cu chibzuinţă a banului public, adică al altora şi nu al tău din buzunarul propriu.                     În speranţa de a mai prinde un mandat de edil la alegerile de anul viitor, Mircea Niţu aruncă banii de la buget în stânga şi-n dreapta în lucrări de faţadă care să ia ochii potenţialului alegător. În PSD grandomania nu are limite! “Vreau să rămână şi în urma mea ceva în Vălenii de Munte, să se zică şi să zic ASTA S-A FĂCUT ÎN MANDATUL ÎN CARE A FOST PRIMAR NIŢU!” spunea, nu de mult edilul într-un interviu. Obsesia asta a primarului îi costă foarte mult pe cetăţenii simpli, plătitori de taxe şi impozite din Vălenii de Munte. 
CARE ESTE VALOAREA REALĂ A LUCRĂRII?
Nu ştim cine a aruncat pe piaţă cifra de 60.000 de euro, cifră preluată de întreaga presă, naţională şi locală. Valoarea acestui WC este mult mai mare. dacã ar fi să luăm ca bază de calcul 60.000 de euro şi adăugăm TVA rezultă o sumă finală de 74.400 de euro.  Dar dacă ne referim la cifrele oficiale şi luăm ca bază de calcul 210.000 Ron (valoare atribuită) la care adăugăm TVA, rezultã 260.400 Ron, adicã 65.100 euro. Mai semnalăm o ultimă ciudăţenie: în luna martie a.c. a fost emisă autorizaţia de construire nr. 30 din 21.03.2011, iar data atribuirii lucrării este 26.04.2011 (o lună mai târziu). Cum poate fi emisă o autorizaţie de construire înaintea datei atribuirii unei lucrări? Adică se ştia deja cine va fi câştigătorul licitaţiei?  Mircea Niţu şi-a dorit gloria cu multă ardoare. Şi, în sfârşit,  a dobândit-o! Printr-un WC-public!
UN POD DE 600.000.000 lei vechi pentru domnul primar
Atât a costat podul ridicat de Primăria Ceraşu (primar Dumitru Duca) special pentru domnul Mircea Niţu, primar de Văleni, dar băiat fin de Slon – Ceraşu. Că doar cei doi primari sunt prieteni la cataramă şi colegi de partid. Deşi, sunt multe aglomerări de case în zonă, Dumitru Duca, în înţelegere cu prietenul său mai în vârstă Mircea Niţu a construit acest pod la Slon-Ceraşu doar pentru două gopodării: gospodăria lui Niţu şi încă ogospodărie. Cum risipesc bătrânii noştri primari banul public în interese personale. Iată de ce avem nevoie de edili tineri, a căror minte nu este îmbâcsită de obiceiuri comuniste. Primari cum sunt cel de la Starchiojd (care a schimbat în bine localitatea) sau cel de Buşteni care a reuşit să atragă sute de mii de euro, bani europeni, pentru modernizarea oraşului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu