duminică, 28 octombrie 2012

REFERENDUM PENTRU AVEREA LUI DAN VOICULESCU


S-a tot vehiculat prostia că: “7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Printr-o chichiță constituțională însă Băsescu poate rămâne la Cotroceni. Chiar dacă legea îi permite să fie din nou șef al statului, el ar trebuie să ia act că moralmente nu mai poate fi președinte cu 7,4 milioane de voturi împotriva lui, ar trebui să-i fie rușine să mai calce pe holurile palatului prezidențial nesocotind voința națiunii și ar trebui să-și dea demisia ca să respecte vrerea poporului.”
Acum să imaginăm o situație similară. Mâine s-ar organiza un referendum cu următoarea întrebare: “Sunteți de acord să i se confiște toată averea lui Dan Voiculescu, iar aceasta să fie împărțită în mod egal tuturor românilor la următorul salariu?” La această întrebare e extrem de probabil ca peste 90% dintre români să voteze pentru câteva sute de euro în buzunar moca (nu am făcut exact calculul, dar dacă nu iese suma, se mai confiscă, tot prin referendum, de la alți milionari sau de la Ciutacu, Badea sau Ciuvică. Mai mult, la un astfel de referendum, unde omul ar simți direct sutele de euro în buzunar, sigur s-ar realiza cvorum. După ce poporul ar decide că averea lui Voiculescu trebuie astfel împărțită, Voiculescu s-ar apăra invocând în mod perfect legal prevederea din Constituție care spune că proprietatea este garantată de stat și nu poate fi confiscată, chiar dacă mujicii vor să meargă de mâine în Mercedesurile mogulului. Deci Voiculescu s-ar folosi de o “chichiță/găselniță constituțională” ca să scape de voința populară exprimată în modul cel mai sincer și direct.
Pe urmă, opozanții USL ar putea să iasă la televizor și să refacă pentru Felix exact raționamentul cu care este afurisit Băsescu spunând cam așa: “Chiar dacă legal domnul Felix are dreptul să-și păstreze averea, moralmente acesta nu poate să ignore votul a 13 milioane de români, care au cerut ca banii lui să fie împărțiți poporului. Mie, în locul lui, mi-ar fi rușine să mai ies din casă. Aș accepta pe loc soluția morală și corectă: mi-aș dona averea respectând voința exprimată de popor prin cele 13 milioane de voturi”.
Vedeți dar că trebuie să fim foarte atenți cum respectăm voința poporului.
(Bonus: Imaginați-vă că mâine s-ar face un referendum prin care să întrebăm românii dacă sunt de acord să se desființeze Parlamentul ăla de “trântori care dorm toată ziua”. Amintiți-vă că în percepția publică, din păcate, Parlamentul are cea mai proastă imagine, situându-se mai jos decât guvernul sau partidele. Nu vreau să mă gândesc cum ar vota majoritatea aia harnică pornită să vină la vot la primele ore.)
Alexandru Duțu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu