În multe rânduri istoria a confirmat influenţa pe care personalitatea feminină a avut-o în cursul desfăşurării evenimentelor vieţii, de-a lungul timpului; influenţă uneori benefică, alteori mai puţin benefică; oricum, femeia va fi jucat dintotdeauna un rol principal pe scena istoriei.
În desfăşurarea epocilor istorice prin care omenirea a trecut, statutul femeii a fost schimbător,
De la despoţiile orientale, unde chiar femeia aristocrată era definitiv sechestrată în casă, sau adesea desconsiderată, pînă la situaţia femeii din lumea elină, când, abia după epoca ce a urmat morţii lui Alex. Macedon, femeia aristocratică din statele elenistice a beneficiat de o oarecare emancipare faţă de autoritatea bărbatului şi până la Roma Republicană, dar mai ales Imperială, când femeia a căpătat un început de independenţă patrimonială şi juridică.
Cunoaştem faptul că o poziţie cu totul excepţională o deţineau vestalele romane, alese de către zei şi considerate fecioare sacre, protejate de legi speciale spre a nu fi ofensate; acestea mergeau în lectică sau car şi aveau locuri speciale la teatru.
În Roma s-au făcut şi cele dintâi asociaţii feminine şi au avut loc primele acţiuni ale femeilor împotriva unor legi care le îngrădeau luxul (în anul 195 î.e.n. matroanele romane au organizat o manifestare publică cerând abrogarea Legii OPPIA, votată în anul 215 î.e.n., lege care stăvilea unele excese vestimentare ale femeilor, frânându-le luxul; oricum, este demn de menţionat faptul că această lege fusese votată de Senat în momente grele pentru stat, când Hannibal ameninţa Roma).
În secolul I î.e.n., matroanele romane din lumea aristocraţiei constituiseră chiar cluburi feminine, unde, în afară de literatură şi artă, se discutau şi anumite probleme politice. Cluburile erau susţinute de femei aristocrate, cultivate şi inteligente, dar, câteodată, intrigante şi depravate.
Cât priveşte căsătoria, în societatea antică, aceasta constituia instrumentul potrivit pentru a face să crească puterea economică şi politică a unei familii. Tânăra femeie nu avea, aşadar, posibilitatea de a alege în mod liber pe viitorul ei soţ; căsătoria se decidea de către părinţi sau tutori.
În Orient şi în Grecia căsătoriile se desfăceau cu mare greutate, pe când la Roma legile erau foarte permisive. De aceea divorţul la romani apărea frecvent, motivat şi prin faptul că femeia dispunea de prea multă libertate.
Unele dintre asceste femei au rămas celebre prin faptele lor măreţe, altele prin dezmăţ, lux sau crime.
Medalioanele feminine care vor urma cuprind reprezentante ale lumii orientale, ale perioadei elenistice şi ale Romei Republicane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu