sâmbătă, 5 noiembrie 2011

DECLARAŢIE POLITICĂ – “Cooperativa USL Vălenii de Munte” loveşte din nou

Stimaţi colegi,
 La începutul săptămânii trecute a fost agitaţie mare în administraţia locală din Vălenii de Munte. A avut loc şedinţa Consiliului Local, a cărei ordine de zi a cuprins mai multe proiecte de hotărâri, unele deosebit de importante, precum proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare al Oraşului Vălenii de Munte, post mortem, poetului Miron Radu Paraschivescu, altele, precum proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Anexei la hotărârea nr. 46 din 31 iulie 2009 privind constatatea că unele terenuri concesionate aparţin domeniului public sau privat al Oraşului Vălenii de Munte, având un singur scop şi anume acela de a satisface încă o dată ambiţiile grupului de interese din fruntea Primăriei Oraşului Vălenii de Munte. Astfel, în cuprinsul proiectului de hotărâre amintit, care ulterior a devenit hotărâre, prin aprobarea sa de către consiliul local, a fost trecut, în afară de persoanele a căror situaţie juridică trebuia clarificată de administraţia locală şifiul consilierului local şi preşedintelui PNL Vălenii de Munte, Ilie Mihai, persoană care deţine un teren concesionat de la Primăria Vălenii de Munte în suprafaţă de 382 mp, iar prin proiectul de hotărâre menţionat, suprafaţa deţinută de acesta creşte brusc la 643,7 mp.
Iniţiatorul proiectului de hotărâre este Mircea Niţu, Primarul Oraşului Vălenii de Munte şi Preşedintele PSD Vălenii de Munte, adică coleg de alianţă şi grup de interese cu Ilie Mihai, tatăl beneficiarului proiectului de hotărâre.
Nu doresc să intru în detalii în legătură cu modul defectuos în care au fost redactate actele premergătoare adoptării hotărârii de consiliu şi anume expunerea de motive, raportul compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei sau raportul comisiei de specialitate a Consiliului Local în cuprinsul căruia nici măcar nu se aminteşte de situaţia prezentată anterior, dar nu pot să nu remarc faptul că aceşti oameni suntconsecvenţi în ceea ce priveşte apărarea şi protejarea propriilor interese. După cum se poate observa, în astfel de situaţii reuşesc să obţină majoritatea necesară să-şi treacă proiectele propuse. În schimb, când vine vorba de iniţiative benefice pentru locuitorii oraşului, cum a fost cea legată de reducerea impozitului pe clădiri de la 1,5% la 1%, iniţiativă avută de grupul de consilieri PDL din consiliul local, nu a existat aceeaşi determinare şi voinţă politică din partea celor de la USL pentru a susţine o astfel de iniţiativă. Împotriva acestei iniţiative a fost, în afară de grupul PSD, care votează la comanda primarului, tocmai cel care a urmărit prin proiectul de hotărâre de care vorbeam să-şi ajute fiul cu încă aproape jumătate din suprafaţa concesionată şi anume Preşedintele PNL Vălenii de Munte, Ilie Mihai. Iar din dorinţa de a deruta consilierii locali, suprafaţa de teren respectivă a fost trecută alături de alte suprafeţe de teren ale unor persoane care, aşa cum spuneam la început, aveau nevoie de o clarificare din partea autorităţii locale.
Ceea ce nu înţeleg domnii Ilie Mihai şi Niţu Mircea este faptul că nu mai derutează pe nimeni prin comportamentul lor, pentru că toată lumea ştie că ceea ce contează pentru dânşii este să obţină cât mai multe avantaje de pe urma primăriei, nicidecum să sprijine dezvoltarea oraşului şi să apere interesele cetăţenilor, pentru că dacă ar fi fost preocupaţi de interesele cetăţenilor ar fi iniţiat proiecte de hotărâri care să vizeze, de exemplu, extinderea canalizării oraşului sau sancţionarea SC HidroPrahova pentru nerespectarea angajamentelor contractuale.
Dar dincolo de abordarea politică a acestei probleme, care poate fi privită cu reţinere de anumite persoane, aspectele de încălcare a legii sunt evidente.
În primul rând, nu înţeleg de ce trebuia dată o hotărâre de consiliu prin care să se constate că unele terenuri concesionate aparţin domeniului public sau privat al localităţii? Din moment ce aceste terenuri au fost concesionate de primărie unor terţe persoane, se înţelege că acele terenuri aparţineau domeniului public sau privat al unităţii administrativ-teritoriale.
Totodată, nu pot să înţeleg cum poate fi mărită suprafaţa de teren concesionată de la 382 mp la 643,7 mp doar printr-o simplă schimbare în anexa care cuprinde aceste terenuri, în condiţiile în care există o procedură clar stabilită de legea la care se face referire atât în expunerea de motive, cât şi în raportul compartimentului de specialitate şi anume Legea nr.213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Interesant este şi faptul că, în raportul compartimentului de specialitate, se precizează faptul că pentru diferenţa de teren de 261,7 mp s-a încheiat un act adiţional în anul 2002, contractul de concesiunedatând din 1998, iar încercarea de reglare a acestei situaţii s-a făcut în 2011. Nu vi se pare că este ceva putred la mijloc? Nu era normal ca pentru orice bun care se concesionează să se respecte procedura prevăzută de lege? Sau legea este numai pentru cetăţeanul de rând nu şi pentru mai marii USL din Vălenii de Munte?
Plecând de la aceste considerente, solicit prefectului Judeţului Prahova să urmărească cu atenţie această hotărâre de consiliu care, din punctul meu de vedere, are serioase vicii atât de formă, cât şi de fond şi, totodată, cred că se impune o verificare mai atentă a modului în care s-au pus în valoare până acum bunurile ce aparţin domeniului public sau privat al localităţii Vălenii de Munte, de către administraţia locală.
Vă mulţumesc!
Deputat Mihai Apostolache
Declaraţia politică a fost prezentată în plenul Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu