vineri, 2 septembrie 2011

La Tabla Buţii, Elevii Grupului Şcolar Măneciu alături de părinţi şi profesori cinstesc eroii neamului


Am plecat de la Cabana de Vânătoare Valea Stânii  pe drumul forestier (fosta linie de decovil), am mers  spre nord aproape o oră,  şi am ajuns   în Pasul Boncuţa (1078m).  Pe linia de creastă a Carpaţilor am urcat  spre Muntele Tătaru pe un drum la limita pădurii, bucurându-ne de priveliştea Munţilor Ciucaş şi a Vãii Buzăului. Am ieşit la golul alpin in Pasul Tabla Buţii, de unde  poteca marcata continuă pe culmea Munţilor Tătaru.
Punctul Tabla Buţii este vârful, culmea dintre Valea Teleajenului ce urcă dinspre Muntenia şi obârşia Buzăului în Masivul Ciucaş spre Transilvania. Noi am urmat poteca, pe curba de nivel, ce însoţeşte Culmea Mănăilei spre sud până dincolo de Vârful lui Crai (1473m). După cca. 20 min. de la intersecţie  am fost în dreptul Cimitirului Eroilor.  Pentru a ajunge la el am coborât  50-60 m. din potecă.
Tabla Buţii este „pas” – trecătoare montană la înălţimea de 1340 m, în Carpaţii de Curbură. Prin această arteră se făcea legătura dintotdeauna între sudul Carpaţilor spre Muntenia cu Transilvania.
Numele trecătorii Tabla Buţii este dat de la „tablele” ştanţate – aplicate în trecut pe butoaiele cu marfă cand se făcea vama, deoarece era graniţă dintre Ţara Românească şi Transilvania. In anul 1916, Intrarea României în război va face ca pe fosta zonă de graniţă dintre  Transilvania şi Muntenia să se desfăşoare lupte înverşunate între armata română şi armata germană. După pierderi grele de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intrarea în Vama Buzăului şi apoi până la Braşov.
Edificiul de la Tabla Buţii s-a construit in 1922 fiind unicat in istorie: în acest cimitir sunt aşezaţi la odihnă veşnică în pace atât ostaşii români cât şi duşmanii lor. După ce s-au omorât in razboi, acum, dorm alături ca nişte creştini adevăraţi, ‘’eliberaţi de patimi şi uri’’.
Cei 166 de eroi români, morţi de gloanţele duşmanilor, ca şi duşmanii morţi au devenit doar morţi fără cetăţenie, naţionalitate,  sunt cu toţii eroi, de aceea au meritat acelaşi cimitir  istoric.
,,Un merit deosebit în această acţiune l-a avut un mare român, un adevărat slujitor al credinţei creştine preotul Vasilescu din Slon, care umbla cu căruţa pe munte aduna morţii şi-i îngropa creştineşte cu slujbă religioasă, indiferent din ce tabără erau. Preotul Vasilescu a dovedit bunul simţ şi respectul faţă de creaţia divină fără discriminare, fără religie şi naţie.”
În fiecare an la 6 august are loc la Tabla Butii o Festivitate impresionantă   organizată de Consiliul Local şi Primăria comunei  Ceraşu.  Este  deosebit de apreciată  în zonă, prin amploarea şi preţuirea pe care o arată  toţi participanţii. Pe plaiurile de la Tabla Buţii, se adună mulţimi de oameni însufleţiţi de o puternică trăire de recunoşţinţă şi mândrie .
S-a  stabilit ca zi de comemorare a jertfei acestor eroi ziua de 6 aug. Schimbarea la faţă, când localnicii ţin sărbătoare şi se pot urca la Tabla Buţii pe munte pentru pomenirea morţilor, căci la 15/16 august când aceştia au căzut la datorie, ei sunt comemoraţi în localităţile lor, căci în toate comunele submontane sunt monumente ale eroilor locali, căzuţi la datorie în marele război al întregirii. S-a statornicit o tradiţie patriotică de evocare a faptelor eroice cu ceremonial religios şi militar, la care participă mulţimea din cele patru judeţe vecine: Prahova, Buzău, Braşov şi Covasna.
Un merit deosebit în organizarea Festivităţilor  comemorative îl are actualul Primar al Comunei Ceraşu – D-nul Duca Dumitru. In fiecare an, dânsul impresionează intreaga adunare, prin ineditul  activităţilor, prin mobilizarea unui număr impresionant de forte, prin calitatea invitaţilor. Ştie să creeze momente speciale, cu o incărcătură emoţională deosebită.
Cutremurătoare a fost Slujba de Pomenire a Eroilor, oficiată de ĩnsuși Părintele Protopop al Văii Teleajenului, Părintele Stareţ al Mănăstirii Cheia  şi Preacucernicii Părinţi din  Parohiile învecinate: Ceraşu, Măneciu, Izvoarele, Drajna, etc.
S-au spus multe lucruri interesante, au fost trimise mesaje de la Parlamentul Romaniei – Parlamentar Mihai Apostolache, Prefectura Prahova, Armată, Asociaţii ale Ofiţerilor in Rezervă.
Delegaţia Consiliului Judeţean Prahova  a fost condusa de d.l Preşedinte Mircea Cozma, care a evocat faptele de vitejie ale eroilor căzuţi  la Tabla Buţii, într-un discurs istoric, foarte bine documentat, cu multe versuri recitate impecabil şi lungi pasaje din opere literare citate –  reproduse perfect. S-au depus flori şi multe coroane, s-au aprins lumânări, ca semn de preţuire pentru eroii căzuţi.  O elevă de 7 ani de la Ceraşu, Mălina a interpretat un cântec patriotic in aplauzele generale.
Mănecenii au fost prezenţi în număr impresionant: copii, părinţii acestora, cadre didactice, reprezentanţi ai Consiliului Local şi Primăriei.
Prezenta la Comemorarea Eroilor  a unui număr  mare de oameni, a primarilor zonelor invecinate, a reprezentanţilor  multor Institutii ale Statului, a demonstrat că Marele Eveniment de la Tabla Buţii, din 6 august, a  devenit o tradiţie .
Prof. Gabriela DESPAN
Director al Grupului Şcolar Măneciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu