marți, 28 februarie 2012

CONSILIUL NAŢIONAL DE ETICĂ

În vederea coordonării şi monitorizării aplicării normelor de conduită morală şi profesională în activităţile de învăţământ preuniversitar, s-a înfiinţat CONSILIUL NAŢIONAL DE ETICĂ în baza prevederilor ar. 94 alin.3 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1 / 2011 .
În 6 octombrie 2011 prin Ordinul de Ministru nr.5550 s-a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de Etică.
La nivelul fiecărui judeţ s-a constituit Comisia de Etică a Inspectoratului Şcolar Judeţean, având în componenţă 9 membri: 4 cadre didactice, 2 reprezentanţi ai părinţilor, 2 reprezentanţi ONG care desfăşoară activităţi în domeniul învăţământului şi 1 reprezentant al compartimentului juridic din inspectorat.
La nivelul judeţului Prahova, preşedintele Comisiei este prof. Nicolae Oprea Angelescu şi delegat la întâlnirile Consiliului Naţional de Etică este prof. Gabriela Despan.
Prima întâlnire a COMITETULUI NAŢIONAL DE ETICĂ a avut loc la Alba Iulia în perioada 13-14 februarie 2012.
La deschiderea oficială au participat:
CORNEL SANDU – Inspector şcolar General al jud. Alba,
OANA BADEA – Secretar de Stat MECTS;
ALEXANDRU CUMPĂNAŞU – Director Executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.
Prima sesiune plenară: “Stabilirea principiilor generale care vor sta la baza Codului de etică din învăţământul preuniversitar” a fost prezidată de d.na Oana Badea, Secretar de Stat MECTS.
Au avut loc două ateliere de lucru, având ca teme:
1. Principiile Codului de etică ce vizează personalul unităţilor de învăţământ preuniversitar;
2. Principiile Codului de etică ce vizează personalul din inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic;
3. Mecanismele de analiză, soluţionare şi sancţionare a abaterilor personalului unităţilor de învăţământ preuniver sitar;
4. Mecanismele de analiză, soluţionare şi sancţionare a abaterilor personalului din inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic;
În Sesiunea plenară finală s-au prezentat concluziile celor două grupuri de lucru şi s-au stabilit aspectele organizatorice ce ţin de activitatea Comisiei naţionale de etică şi de finalizare a Codului de etică din învăţământul preuniversitar;
Prof. şi Ing. Gabriela DESPAN 
Director Grup Şcolar Măneciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu