marți, 28 februarie 2012

LUCEAFĂR STINS

„Fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci…” (Tudor Vianu)
 La 15 ianuarie 2012 s-au împlinit 162 de ani de la naşterea poetului nostru naţional. Această zi sfântă pentru poporul român a devenit încă de anul trecut Ziua Naţională a Culturii. La nivelul Grupului Şcolar Agromontan „Romeo Constantinescu”, naşterea Lucefărului s-a sărbătorit cu două săptămâni întârziere (din motive obiective, întrucât elevii abia începuseră cursurile), pe 30 ianuarie, când se împlineau 160 de ani de la naşterea lui I.L. Caragiale, anul 2012 fiind declarat „Anul Caragiale”. Sala Amfiteatrului a devenit neîncăpătoare pentru elevii care au pregătit momente deosebite, colegii lor care  i-au susţinut, profesori, părinţi. Elevii s-au înscris la următoarele secţiuni: recitare-interpretare – 46 de momente, peste 50 de participanţi; creaţie poezie sau proză – 15 elevi; desene – 20 de elevi. Juriul a avut următoarea componenţă: d-na muzeograf Daniela Moraru, d-na bibliotecară  Marilena Cotună şi domnul profesor Cioc Constantin, care ne-au onorat prin prezenţă şi au evaluat în mod obiectiv creaţiile elevilor. La  secţiunea PowerPoint – introdusă de anul acesta în concurs – au fost înscrise 20 de lucrări, derulate în timpul concursului şi evaluate cu profesionalism de doamnele profesoare Bălan Tatiana şi Tănase Elena.
            Fiind o activitate organizată de Aria curriculară Limbă şi comunicare, am avut bucuria ca în această zi versul eminescian să fie rostit nu doar în limba română, ci şi în limbile franceză, spaniolă, italiană şi engleză. Un moment deosebit a prezentat  elevul Navalon Abel care nu cunoaşte limba română şi a mărturisit că nu ştia nimic despre creaţia  lui Eminescu, dar acum a ajuns să-i descopere frumuseţea. Cuvintele sale au fost traduse de un coleg. Prezenţa în sală a părinţilor acestui elev a dat un plus de emoţie momentului. Un minispectacol „Eminescu-poet european” a fost prezentat de un grup de elevi de la clasa a XII-a A, dar şi de elevi de la alte clase  cu recitări în limba română şi o limbă străină:  VII B, VIII C, IX A, IX B, XI A, XI I, XI D. Versul lui Eminescu a fost rostit şi în limba rusă, d-ra profesoară Niculina Anghelache spunând poezia „Revedere”. Domnul profesor de istorie Nănău Gabriel a rostit o alocuţiune despre Eminescu şi epoca în care a trăit.  Desenele realizate de participanţii la această secţiune au fost expuse în amfiteatrul şcolii.
Partea a doua a activităţii a fost dedicată lui I. L .Caragiale.  Elevii de la clasele: VII B, VIIIA, VI A, XI C şi XI A au pus în scenă  secvenţe din următoarele creaţii literare ale lui Caragiale: „Bubico”, „Justiţie”, „Cum se înţeleg ţăranii”, „Vizită”, „O scrisoare pierdută” şi „Petiţiune”. Acestei părţi i-au fost alocate premii speciale.
La secţiunile recitare-interpretare şi creaţie au fost obţinute punctaje identice, de aceea s-a renunţat la menţiuni şi au fost acordate mai multe premii.  Toţi elevii care au obţinut premii vor fi recompensaţi în  săptămâna „Şcoala altfel” cu o excursie literară, sponsorizată de doamna Linea Larisa,
Prof. Maria VISOSCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu