vineri, 3 februarie 2012

MARE ŞTIRE, MARE!

Un post TV: “Azi la ora… o maşină intrată pe contrasens a lovit frontal altă maşină în care se gãseau… persoane. În urma impactului…”. Alt post TV: “Din cauza unei depãşiri neregulamentare… Ocupanţii maşinii… au decedat…”. Alt post TV… Alt post TV… Nu existã post TV care sã nu anunţe   ca importante ştiri despre accidentele petrecute pe şoselele din România. Mai rar cei implicaţi în asemenea evenimente nedorite scapã nevãtãmaţi sau cu rãni uşoare. Cauzele? Deşi pare paradoxal, accidentele produse din cauza vitezelor mari sunt cele mai puţine. Majoritatea accidentelor se produc din cauza depãşirii vitezei impuse pe anumite tronsoane şi depãşirii “în trombã” a coloanelor de maşini. Urmeazã nesemnalizarea schimbãrii de direcţie, neacordarea de prioritate şi neasigurarea la ieşirea din drumurile secundare în cele principale. Cu o pondere mai micã, nerespectarea culorii roşii a semafoarelor îşi ia la rându-i “cota” de accidentaţi grav.
Dacã cele descrise se “rezolvã” între maşini, colacul peste pupãzã îl pun accidentele suferite de pietoni pe trecerile prevãzute în scopul traversãrii şoselelor. Referitor la acest adevãrat fenomen, putem observa în ultimii 2-3 ani o creştere îngrijorãtoare a celor rãniţi sau morţi PE TRECERILE DE PIETONI!
Totuşi tema articolului nu este analiza accidentelor şi a cauzelor provocatoare ale acestora, ci impotenţa mai tuturor televiziunilor şi a multor ziare în a gãsi subiecte, impotenţa manifestatã prin agãţarea unui subiect şi întoarcerea lui pe toate pãrţile. Pentru ca un subiect sã devinã SUBIECT, vedem în studiouri o droaie de invitaţi; oameni de specialitate din diverse domenii şi “bãtãtori de limbã în cerul gurii” sunt supuşi unui adevãrat tir de întrebãri – multe de-a dreptul stupide – din partea realizatorilor/moderatorilor emisiunilor respective care pun invitaţii în situaţii jenante. Au fost accidente din care au rezultat 8 -10 persoane decedate şi peste 10 rãnite – cazurile autocarelor sau microbuzelor implicate în accidente prezentate la vremea respectivã – şi aceste accidente au fost semnalate în telejurnalele acelor zile; eventual au mai fost pomenite şi în ziua urmãtoare producerii lor ceeace este firesc. Accidentul în care a fost implicatã “vedeta” TV Huidu şi care a dus la decesul a trei persoane nevinovate aflate în maşina zdrobitã şi datã peste cap de tancul pe patru roţi condus de cel amintit şi rãnirea celorlalte -excepţie facând copiii – vine în spriji-nul afirmaţiilor mele despre impotenţa televiziunilor în gãsirea de subiecte. “Fruntaşe pe ramurã” s-au dovedit aceleaşi “Realitatea” şi “Antena 3″ care freacã subiectul zile în şir cu studiourile pline ochi cu invitaţi şi cu telefoanele deschise pentru pãreri ale unor persoane publice absente din studiouri. Şefi ai poliţiei, ziarişti, piloţi de curse, avocaţi, medici din diverse domenii, analişti, psihologi… au fost hãrţuiţi cu tot felul de întrebãri şi ipoteze fiind forţaţi sã rãspundã la ele. Spre cinstea lor, majoritatea invitaţilor au rãspuns strict la nivelul la care au ajuns cercetãrile. (Cu toatã tragedia evenimentului nu a lipsit şi comicul: AJOFM-ul nu ştiu care s-a apucat sã cerceteze dacã bona copiilor era sau nu angajatã cu contract legal! În fapt, asistãm la realitatea tristã cã unii cetãţeni sunt mai cetãţeni decât restul cetãţenilor şi cã, în timp ce autorii şi victimele unor accidente egale sau chiar mai grave decât cel petrecut la Timişul de Sus sunt trataţi simplu şi normal, când este vorba despre o “vedetã” – oricare ar fi ea – se face un tam-tam exagerat şi se ajunge la nişte amãnunte de toatã jena.
Gh. SÂRBU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu