duminică, 8 aprilie 2012

IMPORTANŢA IMBRĂCĂMINTEI

Încă din cele mai vechi timpuri, îmbrăcămintea a ocupat un rol important pentru om, asigurându-i protecţia impotriva factorilor de mediu. Pe măsura evoluţiei societăţii, au apărut modificări şi ale produselor vestimentare, acestea fiind din ce in ce mai complexe, răspunzând cerinţelor de protecţie dar şi de infrumuseţare şi armonizare a corpului. Astfel, imbrăcămintea a fost şi este intr-o permanentă evoluţie, la creaţia acesteia ţinându-se seama de o serie de factori foarte importanţi: perioada istorică, obiceiuri şi tradiţii ale purtătorilor din diferite zone geografice, mediul social, tendinţele modei, particularităţile de conformaţie ale purtătorilor, personalitatea şi nu in ultimul rand cerinţele acestora.
Incă din timpuri străvechi, au existat exigenţe referitoare la creaţia vestimentară, dacă ne referim la acele fastuoase costume de epocă care ne inspiră mareţie, armonie, uimire, atunci cand le privim cu emoţie. In afara de nevoia de acoperire a corpului, crearea vestimentaţiei a avut ca  scop şi modificarea infăţişării fizice a omului. Din cele mai vechi timpuri, imbrăcămintea a reflectat, cel mai direct, condiţiile sociale şi raporturile de clasa. De aceea, nu este posibilă inţelegerea acesteia fără cunoaşterea condiţiilor istorice şi politice dintr-o ţară şi epoca respectivă. Moda e o reactţe fireasca impotriva obisnuinţei, reinnoind infăţişarea umană. Elaborată de mari creatori de modă, aceasta este adoptată în fiecare ţară, ţinând seama de specificul, personalitatea şi gustul populaţiei respective.  Scopul creatiei vestimentare este acela de a modela infatisarea umana, cat mai aproape de idealul de frumusete al epocii respective. Produsele de imbracaminte, in afara rolului pe care il au, de a acoperi corpul si de a-l proteja de intemperii, mai au si rolul de a conferi siluetei o nota de eleganta. De aceea studiul confectionarii imbracamintei trebuie sa aibe in vedere  nu numai executarea corecta a produsului corespunzator corpului, dar mai ales corectarea anumitor anomalii ale acestuia, alegerea materialului, a desenului si a modelului cel mai avantajos siluetei respective. Astfel, prin intermediul imbracamintei, ne putem exprima personalitatea, idealurile, dorinta de viata, dorinta  pentru frumos, armonie.
Si noi, profesorii din cadrul catedrei tehnice, de la Grupul Scolar – Maneciu Ungureni, cu sprijinul permanent al doamnei director Despan Gabriela, ne indrumam elevii pentru a-si dezvolta simtul  estetic, creativ, pentru a-si exprima personalitatea prin stilul imbracamintei create.
IMPORTANTA UNIFORMEI SCOLARE
Uniforma scolara a fost si este mereu in atentia Ministerului Educatiei Cercetarii si  Inovarii. De aceea, atat noi profesorii cat si elevii, trebuie sa acordam o importanta deosebita acestui lucru, mai ales datorita faptului ca exista o multitudine de argumente in favoarea uniformei scolare: imbunatatirea disciplinei scolare, elevii sunt egali din punct de vedere al vestimentatiei ceea ce determina o colaborare mai buna intre acestia, imbunatatirea capacitatii de concentrare al elevilor in timpul cursurilor, elevii sunt mult mai decenti, diminuarea situatiilor conflictuale, crearea unui mediu propice pentru procesul de predare-invatare-evaluare.
Profesor Neagu Carmen – Gr. Sc. Maneciu-Ungureni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu