duminică, 10 martie 2013

FARMACIA VERDE – Hameiul (Humulus lupulus) Familia Cannabaceae

Istoric
Gheorghe Burdujan - ziarul valenii - Prof. ing. Viorel ALEXEOriginar din Europa, hameiul sălbatic poate fi intâlnit caţărat pe arbori, la marginea pădurilor, în zăvoaie, lunci, tufişuri, garduri, de-a lungul râurilor, de la câmpie până la o altitudine de 1000 m. Creşte în mod spontan şi în depresiunea Vălenii de Munte. Conurile pot fi recoltate începând cu luna septembrie şi până la primele brume.
De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor mici conuri de culoare verde, cu un miros specific, uşor amărui, dat de uleiurile volatile pe care le conţin. Hameiul este indicat pentru tratamentul acneei şi seboreei tenului, alopecie (căderea părului ), gută, abcese reci, cancere externe.
Acţionează ca sedativ nervos major, diuretic cu eliminarea de acid uric, anafrodiziac, calmant al durerilor menstruale, astringent, activează circulaţia sanguină, antitrichomonazic.
Cosmetică, acnee – infuzie din 1 lingură de conuri la 100 ml apă, se aplică comprese de câte ori este nevoie.
Îngrijirea, întreţinerea şi înfrumuseţarea pielii – pentru îngrijirea pielii iarna, se recomandă ca imediat după baie să se facă un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig şi unde apare tendinţa de uscare. Uleiul protejează pielea de crăpăturile şi asprirea care apar la frig, o catifelează şi îi păstrează tonusul şi elasticitatea.
Seboree, alopecie – infuzie din 100 g conuri uscate la 100 ml apă în clocot, aplicată sub formă de comprese pe scalp. Se poate folosi şi pe faţă împotriva tenului gras acneic. Contra căderii părului, se clateşte părul după spălarea pe cap cu şampon, cu extractul pentru baie din hamei.
Trichomonoza vaginală – se fac spălături vaginale cu infuzie concentrată, 2 linguriţe la 100 ml apă.
Spălături vaginale contra durerilor – se recomandă ca infuzia să se prepare din 8 g de plantă la 100 ml apă clocotită. Se foloseşte infuzia călduţă.
Insomnie – conuri ţinute într-un saculeţ de tifon în dreptul nărilor pentru a adormi mai repede.
Nevrozele, excitaţiile sexuale anormale, insomniile rebele – se face o pernă din conuri de hamei sau flori de hamei adunate toamna se pun sub saltele.
Gheorghe Burdujan - ziarul valenii - Prof. Ing. Viorel Alexe - HAMEIULPREPARATE
Tinctura din conuri de hamei – 10 g conuri în 100 ml alcool alimentar de 90°, se lasă la macerat timp de 7 zile, se strecoară şi se toarnă în sticluţe mici inchise la culoare – 20 de linguri de pulbere şi 500 ml de alcool de 50 de grade. Cele două componente se amestecă şi se lasă la macerat într-un borcan bine închis, într-ul loc călduros, timp de două săptămâni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu