joi, 29 iulie 2010

O SPECIALIZARE DE VIITOR – ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ

Una din cele mai utile activităţi umane care apare în toată complexitatea vieţii sociale este administraţia. Conceptul de administraţie publică comportă mai multe definiţii. Astfel, în sensul de activitate, administraţia publică reprezintă acţiunea unor oameni în raport cu alţi oameni, desfăşurată în interes public general şi în regim de putere publică, în scopul organizării şi executării în concret a legii sau, administraţia publică reprezintă ansamblul teoriilor şi a proceselor manageriale, politice şi juridice în vederea realizării mandatelor guvernării, pentru a asigura reglementările şi serviciile atât pentru societate în ansamblu, cât şi pentru segmentele acesteia.
Administraţia publică, în statul de drept, reprezintă principala pârghie prin care se realizează valorile stabilite la nivelul palierului politic. Trebuie să fie continuă, omniprezentă, promptă şi energică, deoarece reprezintă necontenit statul atât în interior, cât şi în exterior. Este un corp profesional destinat realizării permanente a serviciilor şi ordinii publice, aşezat sub autoritatea puterii executive, în special a Guvernului. Acest corp de funcţionari publici este specializat permanent şi trebuie să funcţioneze pentru a asigura continuitatea serviciilor publice puse la dispoziţia cetăţenilor ţării. Acest mod de abordare al administraţiei publice este rezultatul sistemului constituţional actual.
Iată de ce, specializarea „Tehnician în Administraţia Publică” este întâlnită şi în cadrul Grupului Şcolar Agromontan „Romeo Constantinescu”, oferind tinerilor care au ales să urmeze cursurile acestui profil o bună pregătire de specialitate, dobândirea unor cunoştinţe specifice acestui domeniu, pentru a putea fi integraţi în structurile administraţiei publice. De-a lungul anilor, Grupul Şcolar „Romeo Constantinescu” a stabilit un parteneriat permanent cu primăria oraşului Vălenii de Munte, îndeosebi prin efectuarea practicii de specialitate de către elevii claselor a XI – a, a XII – a, oferind acestora posibilitatea de a intra în contact direct cu activităţile desfăşurate de Administraţia Publică şi fiind un real suport şi îndrumător pentru aplicarea în practică a cunoştinţelor teoretice dobândite.
Astfel, elevii au devenit tot mai mult interesaţi de această specializare, reuşind să obţină rezultate deosebite la concursuri şi olimpiadele şcolare. Astfel, în anul 2004, elevul Olteanu Lucian, clasa a XII – a a obţinut premiul al – III – lea la Olimpiada interdisciplinară judeţeană, în anul 2005, elevul Toia Andrei a obţinut premiul I la Olimpiada judeţeană participând la faza naţională, eleva Staverescu Ioana a obţinut premiul al – II – lea, iar eleva Puşcaşu Roxana a obţinut premiul al – III – lea. În anul 2006, eleva Fieraru Denisa a obţinut premiul al – II – lea, Carpen Adriana a obţinut premiul al – III – lea, Gogu Andreea a obţinut o menţiune. Elevii au fost pregătiţi de doamnele profesoare Burduşel Dana şi Moraru Cristina.
Sperăm ca pe viitor elevii Grupului Şcolar „Romeo Constantinescu” să obţină aceleaşi rezultate merituoase la concursurile şcolare şi să-şi perfecţioneze permanent cunoştinţele dobândite pentru că ei vor reprezenta funcţionarii publici ai Uniunii Europene.
Dana BURDUŞEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu