joi, 24 februarie 2011

NOUĂ NE PASĂ

Lumea în care trăim este extrem de complicată şi în veşnică agitaţie, având numeroase surse de informaţie, dar şi de violenţă ori de nervozitate. Ne creştem copiii încercând să le oferim cât mai mult, dar în primul rând confort şi siguranţă. Facem de multe ori eforturi, ne lăsăm deoparte pe noi înşine în vajnica încercare de a-i feri de tot ce-i poate răni sau afecta în vreun fel. Până la un punct chiar reuşim să le oferim ceea ce dorim, dar soseşte şi momentul când ne vedem neputincioşi, depăşiţi fiind de mediul complex în care păşesc mult iubiţii noştri copii. Ce soluţii avem atunci? Ce mai putem face? Poate fi combătută violenţa din jurul nostru? Îi putem feri pe cei dragi de efectele acesteia?
Răspunsul nu e simplu, dar totul depinde doar de noi înşine. Suntem cei care costruim lumea din jurul nostru, aceia care pot lua atitudine pentru a face lucruri lăudabile şi a demola răul şi urâtul din jur. Iar copiii noştri, florile viitorului, sunt temelia acestei lumi ce va fi. Familia şi şcoala trebuie să-şi unească forţele în acest demers, iar rezultatele vor fi rodul efortului nostru comun.
Iată de ce, GRUP ŞCOLAR AGROMONTAN a considerat necesar să se implice, alături de Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 3, Inspectoratul Şcolar, Casa Corpului Didactic şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Psihopedagogică  din judeţul Ialomiţa, dar şi de licee din diverse regiuni ale ţării, precum: Ialomiţa, Olt, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caraş Severin, Ploieşti, Boldeşti Scăieni, în PROIECTUL EDUCATIV REGIONAL ,,Toleranţă zero faţă de violenţă!”.
Proiectul îşi propune să realizeze, într-o primă fază, aplicarea unui chestionar de evaluare a nivelului de violenţă verbală şi fizică din rândul elevilor, apoi realizarea unor activităţi prin care să se materializeze mesajul din titlu, precum: crearea unor colaje foto, filmuleţe şi PPT-uri pe teme antiviolenţă, a unui imn al proiectului ,,Toleranţă zero faţă de violenţă!”, a unei expoziţii locale pe tema antiviolenţei, interpretarea unei piese de teatru jucată de elevi în baza unor colaje literare cu exemple de comportamente negative ale unor personaje cunoscute din literatură, scrierea unor compuneri, eseuri având ca temă lupta împotriva violenţei şi măsurile ce se impun, participarea unor elevi şi cadre didactice, pe data de 2 iunie 2011, la activitatea de prezentare a unor modele de bună practică din şcolile partenere, desfăşurată la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 3, Slobozia, urmată de  realizarea unei publicaţii electronice cu toate aceste intervenţii.
Prin astfel de activităţi, elevii se vor familiariza cu modalităţile de prevenire a relaţiei bazate pe violenţă, fie că aceasta este fizică, emoţională, economică, psihologică ori sexuală.
Cadrele didactice implicate în proiect pornesc de la realitatea că toţi copiii vor să ştie, de la vârste din ce în ce mai fragede, despre lumea înconjurătoare.  Au la dispoziţie surse variate, apelând la părinţi, profesori, prieteni, dar şi la informaţiile din cărţi sau din media. Deşi aceste suporturi mediatice constituie o bază informaţională valoroasă, trebuie să ţinem cont de faptul că, de foarte multe ori, sunt prezentate fie ştiri agresive, caracterizate de violenţă, fie unele care tratează teme foarte delicate. Catastrofele naturale, răpirile, omuciderile, atacurile grupărilor teroriste ori alte ştiri de acest gen pot avea drept consecinţă crearea unei stări de confuzie în mintea copiilor, care ajung, treptat, să aibă o percepţie deformată asupra societăţii, considerând-o un mediu confuz şi ostil.
Atât abordarea acestui gen de relatări şi a imaginilor care le însoţesc, precum şi a modului de a reacţiona la diversele forme ale violenţei vor constitui subiecte ale dialogului şi cunoaşterii. Copiii sunt extrem de receptivi şi primele roade ale activităţii noastre au prins deja contur: imnul antiviolenţă al şcolii, expoziţia de afişe şi desene.
Mesajul nostru este unul clar:
Ne dorim o lume mai bună şi noi suntem aceia care o construim astfel. Să spunem NU cu toată forţa violenţei fizice ori verbale, domestice, din media sau din sport! Toţi cei care gândesc şi acţionează ca noi, copii, părinţi ori bunici, ni se pot alătura: DORIM O LUME MAI CURATĂ, MAI FRUMOASĂ, MAI LINIŞTITĂ!
Prof. Magdalena BUZEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu