joi, 30 decembrie 2010

CLUBUL COPIILOR LA 60 DE ANI

ANIVERSARE… am scris cuvântul cu majuscule deoarece este cel mai important eveniment din viaţa noastră din 1950 şi până în prezent.
CLUBUL COPIILOR din Vălenii de Munte a aniversat anul acesta 60 de ani de viaţă – nu am folosit cuvântul existenţă deoarece mi se părea prea sec.
Chiar dacă cea mai mare parte din istoria sa datează din perioada comunistă esenţa activităţii clubului a rămas aceeaşi şi anume educaţia copiilor în timpul lor liber.
Paleta cercurilor care au funcţionat in această perioadă s-a schimbat, s-a imbogăţit sau s-a ajustat – in funcţie de politica Ministerului Educaţiei la acel moment – dar clubul a reuşit să supravieţuiască miraculos timp de 60 de ani. De ce miraculos? Pentru că nu a fost întotdeauna uşor să ne descurcăm cu resurse financiare la limită dar cu normative şi cerinţe educative de nivel european. Toate premiile obţinute mai ales în ultimii 20 de ani de toţi colegii mei la diferite concursuri şi festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale de gen sunt o mărturie vie a profesionalismului şi seriozităţii cu care noi, adulţii din club ne jucăm cu copiii din oraş dar şi din imprejurimi, in timpul lor liber.
Dar la ceas aniversar se cuvine sa fim optimişti.
Iată de ce vreau să retineţi că pe 10 decembrie la Clubul Copiilor din oraşul nostru s-a întâmplat o minune, în acest cenuşiu cotidian care a invadat intreaga Românie, o minune deoarece ne-am intâlnit profesori de ieri şi de azi, elevi de ieri şi de azi, părinţi de ieri şi de azi şi pentru că mulţi dintre cei  invitaţi au evocat multe, enorm de multe amintiri, presărate cu lacrimi şi zâmbete, în acelaşi timp.
Nu ştiu să existe vreun aparat care să măsoare gradul de incărcătură emoţională al unui moment, dar mai bine că nu există pentru că s-ar fi defectat, cu siguranţă. Nu se poate povesti în cuvinte ce VORBE au fost rostite de către invitaţi… Iar concluzia a fost unanimă: acest club, aceasta şcoala – de lângă şcoală a completat permanent in toţi aceşti ani mozaicul reprezentat de educaţia unui copil.
Expoziţia de pictură, recitalul de pian şi spectacolul susţinut la final pe scena Casei de Cultură a oraşului au demonstrat odată în plus talentul micilor vălenari în domeniul artistic – muzică, dans, teatru, pictură.
Spaţiul nu-mi permite să pomenesc pe toţi cei peste 80 de invitaţi la aceasta mare sărbătoare dar numele colegilor mei, profesorii clubului, care prin activitatea lor de zi cu zi au făcut posibilă această clipă minunată se cuvine a fi menţionat: Carolina Ilie, profesor de pictură, Cristina Stănescu, profesor de canto popular, Mihai Nae, profesor de pian, Sorin Petre, invăţător şi coregraf pentru dans popular, subsemnata, profesor de română care conduc cercul de teatru şi nu în ultimul rând Fabiola Doicila, coregraf al  şcolii particulare de dans Fabis Dancers, cu care clubul nostru desfaşoară un fructuos parteneriat de mai bine de 3 ani. Am ales totusi un nume din rândul invitaţilor: MARIA DINULESCU, nume cu rezonanţă în lumea cinematografiei şi a artei dramatice româneşti datorită premiilor deosebit de importante obţinute la diferite festivaluri internaţionale de gen. Pentru clubul nostru şi mai ales pentru mine in mod special MARIA a fost, este şi va fi un simbol, o dovadă vie că dintr-o joacă – fie ea şi pe scena clubului – se poate ajunge – nu fără multă muncă – la o carieră artistică sau mai bine zis la un drum în viaţă. Pentru generaţii de copii – membri ai clubului nostru MARIA va fi mereu Cenuşereasa transformată definitiv în Prinţesă.
La reuşita acestei acţiuni au contribuit deopotrivă şi sponsori pe care vreau să-i numesc şi cărora trebuie să le mulţumesc şi cu această ocazie: Asociaţia pentru dezvoltare locală Valea Teleajenului, S.C.Chivăran s.r.l, S.C.Piscan s.r.l, gater Enache Ceraşu şi Ana Pub din Vălenii-de-Munte.
Şi pentru că ne mai despart doar cateva zile de marea sărbătoare a Crăciunului vă urez tuturor: CRĂCIUN FERICIT şi să vă aducă Moşu un AN NOU plin de lumină şi speranţă!
Profesor Liana TEODOR, director al Clubului Copiilor Vălenii de Munte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu