miercuri, 8 decembrie 2010

MIŞCĂRI POLITICO-ADMINISTRATIVE LA PRIMĂRIA VĂLENII DE MUNTE

Oficial, campania electorală nu a fost declanşată. Neoficial, însă, ea se află în plină desfăşurare. Asta se poate vedea şi din atitudinile publice pe care primarul Mircea Niţu le abordează  tot mai des, atât în presa locală (dacă se poate numi presă fiţuica-ziar “Vălenii de Munte”), cât şi în cea judeţeană. Domnia sa a trecut la atacul direct, deschis, împotriva domnilor consilieri care nu sunt de acord cu proiectele sale şi care, pe cale de consecinţă, votează împotriva acestora sau se abţin de la vot. Nu este pentru prima dată când domnii consilieri afiliaţi PD-L şi PNDC sunt trataţi, de către edilul şef, ca nişte cetăţeni de rangul doi, lipsiţi de conştiinţă proprie,  care votează în şedinţele Consiliului Local doar la indicaţii venite “de sus” şi în funcţie de interesele personale. “Problema este că consilierii ăştia ai PDL-ului nu votează cum trebuie”, spunea primarul Mircea Niţu în interviul acordat publicaţiei “Altphel”. Iar în ziarul-fiţuicã “Vălenii de Munte”, pe care dumnealui îl editeazã pe banii publici, ai cetăţenilor contribuabili, spune: “Consilierii PD-L şi PNDC s-au opus (…) fiind influenţaţi(…)” (şedinţa de Consiliu din 24 septembrie a.c.). Dorinţa domniei sale ar fi ca toată lumea să voteze la unison proiectele de hotărâri pe care el, ca “primar care este”, le prezintă spre adoptare în  Consiliul Local, chiar dacă aceste proiecte de hotărâri sunt astfel concepute încât să servească doar un grup de cetăţeni, mai “cu dare de (sau din) mână.”Primarul PSD, Mircea Niţu, face şi o mişcare strategică în vederea alegerilor locale viitoare: îl atrage pe domnul Nilă Puşkin (fost candidat independent) în PSD – intenţionând să-l propunã (şi să-l susţină) pentru fotoliul de primar. Drept recompensă îi oferă soţiei acestuia funcţia de director medical la Spitalul Orăşenesc din Vălenii de Munte. Şi uite-aşa ne dăm seama că, peste tot, în posturile cheie şi de conducere ale instituţiilor publice din oraşul nostru se află numai pensionari. Mircea Niţu – primar, Vasile Gheorghe – viceprimar, Inţă Paul – foarte prezent şi foarte activ pe la primărie în ultima vreme (acesta s-a pensionat recent, ceea ce ne  mâhneşte mult, pentru că nu mai are cine să-i urecheze pe obraznicii de consilieri care nu răspund la comenzi…), doamna Nilă, director medical la Spitalul Orăşenesc, doamna Plăişanu, şefă la Piaţa Oraşului şi alte asemenea exemple… Încotro Oraşul Vălenii de Munte? Oare tinerii să nu aibă nicio şansă la butoanele administraţiei publice locale?
PRIMĂRIA NU ESTE   RAMPĂ DE LANSARE   CĂTRE POSTERITATE
“(…) Reporter: – Nu aţi avut nici o hotărâre atacată în contencios de prefect?
Primar Mircea Niţu: – Nu. Am avut o hotărâre, ceva cu cimitirul care este şi aicea un amestec cu Asociaţia Eroilor. Am vrut să punem la punct cimitirul eroilor şi s-au rezolvat toate problemele, mai puţin un domn care nu voia să mute un mormânt şi atunci s-a ajuns în contencios, s-a ajuns la nişte manifestaţii, dar, după părerea mea, măsurile votate sunt absolut legale şi normale.
- Câţi bani băgaţi în Festivalul Ţuicii?
- Nu ştiu de ce doare acest festival.
- Nu doare. În afara faptului că sună un pic bahic…
- Este o treabă absolut normală şi ne mândrim cu acest lucru.
- Câţi bani băgaţi în el?
- 350 de milioane de lei vechi, nici un leu din fondurile Consiliului Local, toţi din sponsorizări.
- Cum îi convingeţi să dea sponsorizări?
- Îi convingem, pentru că şi ei sunt locuitori ai oraşului şi sunt mândri că avem această manifestare şi a ajuns un brand şi o mândrie.
- Ziceţi-mi dacã mai candidaţi!
- Nu. Categoric, nu. Dar vreau să rămână şi în urma mea ceva în Vălenii de Munte, să zic “asta s-a făcut în mandatul cât a fost primar Niţu”.
Aşa se exprimă întâiul gospodar al oraşului, în interviul acordat publicaţiei “Altphel”. Plecând la drum cu o asemenea filosofie, nu e de mirare că este pus pe risipirea banului public, întru gloria sa personală. Astfel el pierde din vedere esenţa problemelor văzând peste tot numai succese şi realizări.    Esenţa problemei o constituie gunoiul şi nu culoarea şi forma coşurilor de gunoi, esenţa problemei o constituie infrastructura subterană a oraşului (extinderea reţelei de canalizare la nivelul întregului oraş a fost primul punct în oferta electorală a domniei sale), esenţa problemei nu este construirea spaţiilor de joacă pentru copii, ci amplasamentul lor şi asigurarea securităţii acestora (copiii sunt supuşi oricând unor posibile accidente atât la parcul din faţa primăriei, cât şi la cel situat în faţa Băncii Transilvania, aflându-se, ambele, chiar lângã banda de circulaţie rutieră). Esenţa problemei o constituie eficientizarea spaţiilor şi construcţiilor aparţinătoare domeniului public (Piaţa oraşului este ineficientã sub aspectul rentabilităţii). Esenţa problemei nu o constituie culoarea pavelei pentru trotuare, care oricum va dispărea, ci reabilitarea tuturor trotuarelor oraşului, nu doar pe acelea din centru (pe banii primiţi de la mediu nu scrie “reabilitarea trotuarelor din centrul oraşului cu pavele verzi aduse, pe bani grei, de la S.C. SEMMELROCK STEIN + DESIGN S.R.L. din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu). Esenţa problemei este izolarea termică a blocurilor de locuinţe, esenţa problemei o mai constituie concentrarea tuturor forţelor pentru realizarea şoselei de centură a oraşului (un alt punct din oferta electorală a primarului), amplasarea unor limitatoare de viteză (şi/sau semafoare) la trecerile de pietoni de pe şoseaua principală (tocmai s-a întâmplat un accident mortal în cartierul Miuleşti, la trecerea de pietoni din faţa şcolii). Esenţa problemei o constituie reducerea şomajului în Vălenii de Munte şi asigurarea unor noi locuri de muncă (un alt punct din oferta electorală a primarului PSD, Mircea Niţu). Esenţa problemei nu o constituie frumuseţea artificiilor, ci economisirea şi folosirea raţională a banului public, nu construirea unui parc inutil în spatele primăriei, ci responsabilizarea celor care construiesc, care fac reparaţii (cum e posibil ca numai după 4 ani în Casa de Cultură să plouă? Alţi bani, altă distracţie…) Esenţa problemei este ca, înainte de organizarea unor licitaţii, să se facă o informare corectă şi nepreferenţială a tuturor cetăţenilor oraşului (ne referim la cele 86 de terenuri care se intenţionează a fi scoase la licitaţie) etc. Aceste probleme, în esenţa lor, poate  că nu sunt spectaculoase, nu impresionează vizual,  dar sunt vitale pentru ca viaţa cetăţeanului de rând să cunoască un plus de confort şi civilizaţie. Numai aşa, stimate domnule primar, veţi putea exclama, plin de satisfacţie şi aroganţă, desigur: “asta s-a făcut în mandatul cât a fost primar Niţu”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu