joi, 3 martie 2011

CE ESTE ÎNVĂŢĂMÂNTUL TEHNOLOGIC ? AVANTAJELE ABSOLVIRII ACESTUI TIP DE ÎNVĂŢĂMÂNT

Eşti elev absolvent al clasei a VIII-a, adică al învăţământului gimnazial. Cu siguranţă te interesează la ce formă de învăţământ vei studia începând cu clasa a IX-a. Ştim că ai interese, dorinţe, aşteptări, dar şi multe nelămuriri, atât tu cât şi părinţii tăi. Mai ştim că ai discutat despre viitorul tău educaţional atât acasă, dar şi cu colegii, prietenii şi chiar cu profesorii tăi. Mai ştim că se poate ca tu, dar şi alţi oameni să aveţi diferite idei preconcepute despre o formă de învăţământ sau despre alta. Noi dorim să te ajutăm să treci peste aceste idei, dorim să fii bine informat, pentru ca din clasa a IX-a să urmezi forma de învăţământ pentru care ai cele mai multe abilităţi, înclinaţii.
După cum cunoşti deja, în România învăţământul obligatoriu este de zece ani. Dacă nu îţi continui studiile după terminarea clasei a VIII-a – cel puţin până la terminarea clasei a X-a – nu vei avea posibilitatea să lucrezi ca muncitor calificat nici în ţară, dar nici altundeva. După terminarea clasei a X-a poţi continua studiile doar dacă doreşti, legislaţia nu te poate obliga să îţi continui studiile dacă nu doreşti, însă decizia este a părinţilor tăi. De altfel, de la 16 ani poţi să ai deja un serviciu ca şi angajat, ceea ce nu se poate în mod legal până la această vârstă.
După absolvirea clasei a VIII-a, sistemul de învăţământ ţi se prezintă în trei mari direcţii numite FILIERE: învăţământul teoretic (unde trebuie să ai înclinaţii spre ştiinţele exacte, sau ştiinţele umaniste şi e necesar să ai în vedere că trebuie să urmezi şi studiile universitare – de fapt fiecare filieră are facultăţiile de profil); învăţământul vocaţional – arte, sport, teologie (unde nu poate merge orice elev, ci doar cei care au înclinaţii clare spre unul dintre cele trei domenii); învăţământul tehnologic (tehnic), cum sunt grupurile şcolare sau colegiile tehnice. Aici trebuie să ai înclinaţii spre diferite operaţiuni tehnice, care ţin de o anumită meserie, abilităţi de coordonare a mai multor oameni, abilităţi pentru munca în echipă, abilităţi pentru manevrarea unor echipamente specifice.
Învăţământul tehnologic se continuă în mod firesc în învăţământul superior în cadrul unei universităţi politehnice, dar în principiu, după examenul de Bacalaureat, absolventul poate merge la ce facultate doreşte.
Învăţământul tehnologic se desfăşoară – ca şi la celelalte filiere – în două cicluri, ciclul inferior de învăţământ (clasele a IX-a şi a X-a) şi ciclul superior de profesionalizare tehnică despre care vom vorbi mai târziu. Aici înveţi teoretic şi practic o meserie, în diferitele ei aspecte. Meseria studiată şi învăţată o poţi perfecţiona până în cadrul învăţământului superior.
Trebuie să mai ştii că în această filieră tehnologică regăsim trei profiluri, pe care tu de fapt le vei regăsi în broşura în care bifezi opţiunile. Dar trebuie să fii atent la faptul că liceele îşi promovează mai ales specializările, adică specialitatea pe care o poţi dobândi la finalul studiilor. Specializările le regăseşti în materialele de prezentare ale ofertelor educaţionale primite de la licee, dar în broşura cu opţiuni vei regăsi doar profilurile. Te avertizăm să nu faci confuzie între profil şi specializare.
Cele trei profiluri ale învăţământului tehnic sunt:
  • Tehnic;
  • Servicii;
  • Resurse naturale şi protecţia mediului.
Clasa a IX-a şi a X-a fac parte din ciclul inferior în care se studiază la modul general nu specializarea, ci profilul. Nu trebuie să facem confuzie între învăţământul tehnologic şi Şcoala de Arte şi Meserii, care începând cu anul şcolar 2009-2010 nu mai există, sau cu Şcoala Profesională, care nu mai există din anul 2004.
Pentru a accede la învăţământul tehnologic este necesar să ai o medie de admitere, să completezi cu mare atenţie codul profilului din cadrul unui liceu tehnologic, în ordinea aleasă de tine şi să aştepţi rezultatele repartizării electronice.
În măsura în care optezi pentru liceul tehnologic, trebuie să ştii că e important să şi finalizezi cei patru ani. Dacă, din diferite motive renunţi la şcolarizare, să spunem la finalul clasei a XI-a, nu îţi va fi recunoscută nicio calificare profesională, deoarece nivelul de calificare se primeşte la absolvirea clasei a XII-a. Într-o astfel de situaţie, tânărul va fi nevoit mai devreme sau mai târziu să-şi completeze studiile prin cursuri serale şi va fi mai dificil de absolvit.
La finalul clasei a X-a  primeşti un certificat de recunoaştere a finalizării învăţământului obligatoriu, document recunoscut în cadrul Uniunii Europene. Pentru a dobândi certificatul de calificare profesională  nivel 2  trebuie sa efectuezi 720 ore (6 luni) de stagii de practică după terminarea clasei a X-a, iar la finalul clasei a XII-a primeşti nivelul 3 de calificare, nivel maxim pentru studiile preuniversitare. Nivelul 3 de calificare corespunde denumirii de TEHNICIAN.
După cum am mai spus, accentul se pune pe dobândirea competenţelor, adică ce anume ştii să faci din ceea ce ai fost pregătit.
Dacă doreşti, absolvirea liceului tehnologic prin ruta directă îţi dă posibilitatea să te înscrii la examenul de Bacalaureat, prima condiţie pentru accederea în învăţământul superior.
Fiecare elev care termină liceul tehnologic, având un anumit nivel de calificare profesională (la finalizare – nivel 3), dar care nu va munci în calificarea pentru care s-a pregătit, ci într-o altă calificare pentru care nu are competenţe recunoscute, va fi considerat şi plătit ca muncitor necalificat în cele  mai multe cazuri. De aceea este foarte important să te gândeşti cam spre ce domeniu ai abilităţi, însuşiri şi pe acesta să îl alegi. Mai târziu va fi greu să faci o schimbare radicală în cariera ta.
Mai ştim că foarte mulţi elevi doresc să acceadă la liceele teoretice, deşi nu au abilităţi spre ştiinţele exacte sau spre ştiinţele umaniste. Vor acolo pentru că aşa dă bine, aşa spune unul sau altul. Este momentul să fii foarte bine informat, să discuţi cu părinţii tăi, poţi discuta chiar şi cu psihologul din şcoala ta, căruia poţi să-i ceri să-ţi aplice un chestionar de interese şi aptitudini profesionale.
Absolventii unui liceu tehnologic obţin o dublă calificare, atât una cu scop academic, în aşa fel încât să poată să-şi continue  studiile, dacă vor, dar să poată fi şi calificaţi, şi să obţină un loc de muncă.
Ing. Raluca POPESCU
Grup Şcolar Agromontan ,,Romeo Constantinescu’’, Vălenii de Munte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu