marți, 1 februarie 2011

Prezentarea misiunii SES-Germania la Gr. Şc. Agromontan „R. Constantinescu”, Vălenii de Munte, Prahova

Senior Experten Service (SES) este Fundaţia Industriei Germane pentru Cooperare Internaţională, are sediul in Bonn si a fost infiintată în anul 2003. Aceasta fundaţie oferă experţi profesionişti  voluntari care asigură asisiţenţa şi consultanţa de înalt nivel pe diferite domenii, atât în străinătate, cât şi în Germania.
Din decembrie 2005, SES a pus bazele unui program numit “Noi inţtiative pentru elevi” realizat in colaborare cu Fundaţia Robert Bosch (S.R. Bosch, 1861-1942). În cadrul acestui program, experţii au sarcina de a le oferi elevilor şi profesorilor – în plus faţă de programa şcolară – cunoştinţe specifice de practica profesională aplicată pe domenii vocaţionale variate:
  • agricultura, construcţii, prelucrarea lemnului;
  • alimentaţie publică, textile, proiectare pe calculator;
  • mecanică, electronică, robotică;
  • predare didactică în sistem european – moderator;
  • consolidarea competenţelor interculturale etc.;
Acest proiect se adresează în special liceelor şi colegiilor tehnice şi tehnologice care pregătesc elevi în domeniile ce se regăsesc pe lista prezentată mai sus. Costurile misiunilor experţilor germani în România sunt asigurate de către Fundaţia Robert Bosch care plăteşte biletul de avion, căzarea şi masa acestora, cu menţiunea ca perioada minima de consultanţă trebuie sa fie de minim 20 zile.
Informaţii suplimentare se pot obţine dacă vizitaţi pagina web a Fundaţiei Bosch:
La noi în şcoala, programul s-a desfaşurat în perioada 4-28 octombrie 2010 şi a cuprins domeniile: agricol, alimentaţie publică, prelucrarea lemnului, mecanic, textile şi pielarie. Experţii au fost cazaţi în oraş, la Hotelul Ciucaş, iar orele de curs şi instruire practică s-au desfăşurat în şcoala sau în atelierele de specialitate. În majoritatea cazurilor s-a impus şi folosirea unui interpret, iar aici le muţumim colegelor de la catedra de limba engleză care ne-au ajutat foarte mult atât pe aspecte legate de comunicare, cât şi cu traducerea documentelor oficiale.
Expertul pentru domeniul prelucrarea lemnului, RUDIGER ZILSKE, este un foarte bun vorbitor de limba engleză, cu o bogată experienţa profesională şi cu expertiza pe domeniile: arhitectura şi design de interior, prelucrarea lemnului, design de mobilier, fabricarea mobilei, decoraţii interioare.
Ţintele pe care noi am dorit să le atingem în timpul misiunii SES pe acest domeniu  au fost:
  • prezentarea tendinţelor europene moderne specifice design-ului de mobilier şi decoraţiunilor interioare;
  • implementarea tehnicilor avansate de predare specifice dobândirii abilităţilor din domeniul prelucrării lemnului;
  • realizarea unor lecţii demonstrative cu elevii claselor de profil pentru familiarizarea cu experienţa germana în acest domeniu;
Clasele şi profesorii care au participat la acest program de parteneriat cu SES Germania  pe domeniul prelucrării lemnului, precum şi temele abordate la orele de curs se regăsesc mai jos:
  • XII-C, Tehnician designer mobila şi amenajări interioare – prof. LAVINIA LUP, aici fiind realizate desene în perspectiva paralelă şi dintr-un punct, respectiv două puncte;
  • XII-G r.p., Tehnician prelucrarea lemnului – prof. MARIUS IONESCU, ore aplicative privind retezarea buştenilor şi debitarea panourilor de PAL;
  • X-H, Tehnician prelucrarea lemnului – prof. MIHAELA STOINESCU, ore la care s-au facut determinări ale umidităţii lemnului, dar şi reprezentări ale diverselor produse de mobilier;
Activităţile derulate pe parcursul acestei misiuni au fost instructive şi atractive pentru elevi, aceştia dovedindu-se deosebit de receptivi la toate sfaturile şi propunerile domnului Rudiger. Chiar daca principală constatare a experţilor din Germania a fost aceea că la noi in ţara încă nu funcţionează principiul „învăţăm făcând” şi că lipsesc multe din mijloacele necesare materializării acestui concept, putem spune că, în cazul domeniului ”Prelucrarea lemnului”, atelierul de la Miuleşti are o dotare minimă care îi ajută pe elevi să dobândească abilităţile specifice acestor meserii în cadrul orelor de laborator tehnologic şi instruire practică.
De asemenea, tot în cadrul acestui program şi prin bunăvoinţa domnului Gavrilă Mihai, patronul firmei GILMET-Drajna, a fost efectuată şi o vizită de specialitate la această firmă care lucrează cu marele concern IKEA. Aici ne-a fost prezentat fluxul de fabricaţie pentru produse ce se  regăsesc în întreaga lume şi s-au purtat discuţii la o masa rotundă cu privire la problemele învăţământului actual din România, total diferit de cel din Germania unde pregătirea elevilor se face în parteneriat direct cu marile companii de la ei din ţară.
ERICH PETERS, expertul pentru domeniul mecanic, specializat in programarea CNC şi având o vastă experienţă internaţională în domeniu, a participat la  orele de teorie, laborator tehnologic şi instruire practică cu următoarele clase de elevi:
  • XIII-C si XII-F,  Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, ore susţinute de prof. EUGENIA STOICA în sala de curs şi în cabinetul de informatică;
  • XI-C a.c., calificarea „strungar”, ore de instruire practica susţinute de prof. GHEORGHE STOIAN şi ms. GHEORGHE STATE în atelierul şcoală şi la firma S.C. INFO SERV MILENIUL III S.R.L., VĂLENII DE MUNTE;
Împreună cu domnul Erich Peters s-au făcut vizite şi la alţi agenţi economici cu care şcoala colaborează benefic de foarte mulţi ani: S.C. DACIA LCD S.R.L. şi S.C. DOCIREX S.R.L., Vălenii de Munte.
Domnul Erich Peters le-a prezentat profesorilor din catedră sistemul de învăţământ profesional şi tehnic din Germania, exemple de lecţii în conformitate cu competenţele profesionale ale strungarilor şi mecanicilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi manualele elevilor şi profesorilor după care se studiază. Expertul SES a donat profesorilor un CD cu exemple de lecţii, un dosar cu fişe de lucru, un exemplar din manualul elevului şi al profesorului şi o carte cu extrase din STAS–urile folosite în domeniul mecanic.
LISELOTTE SOBECK, expertul pentru domeniul textile, este specializată în design vestimentar pentru femei şi a lucrat în cadrul unor firme de renume cum ar fi: Prima Dona, Marie Jo etc. A participat la activităţi demonstrative atât de instruire teoretică, cât şi de instruire practică, unele dintre ele fiind amintite mai jos:
  • XIII-B r.p., Tehnician in industria textila, tema ,, Metode de reprezentare a tricoturilor simple cu legaturi de baza’’, prof. RALUCA POPESCU;
  • XII-E r.p., Tehnician in industria textila, tema ,,Confectionarea fustei clasice’’, ms. instr. ELIZA BASCAU
  • XI-B-a.c., Confectioner produse textile, tema ,,Aplicarea buzunarului la bluza de pijama’’, ms. instr. VIORICA STANCIU;
  • XII-E r.p., Tehnician in industria textila, tema ,, Prelucrarea si montarea gulerului la bluza pentru femei’’, ms. instr. CRINA SERSEA;
Liselotte Sobeck a mai participat si la o activitate a invăţământului primar pe tema realizării articolelor decorative din sfoara de canepa, coordonata de inv. Cristina Iordache, unde cei mici s-au întrecut la indemanare şi fantezie în cadrul atelierelor de lucru. De asemenea, în afară orelor de curs, s-au vizitat firma de confecţii S.C. SMART S.R.L. din Vălenii de Munte şi Centrul de Plasament “Sfânta Maria”, loc de adăpost pentru sufletele fără alinare ale multor copii…
Doamna Sobeck, fiind specializată în design vestimentar, ne-a învăţat diferite metode şi tehnici de proiectare a tiparelor şi de transformare a acestora în model, punându-ne la dispozitie o bogată colecţie de reviste Burda precum şi un manual de proiectare a tipărelor după metoda germana Müller.
Domeniul alimentaţie publică s-a bucurat de prezenţa doamnei SIGRID PFAFFELcare, în cadrul unei activităţi demonstrative ne-a împărtăşit din secretele bucătăriei franceze, mai exact ne-a prezentat specialitatea Quische Lorraine, un aperitiv delicios şi apetisant care se serveşte cald.
Elevii claselor XIII-D (Tehnician în gastronomie) şi IX-A,   sub îndrumarea profesoarelor Ana Demetrescu şi Rodica Dedu, au pregătit expoziţii culinare cu preparate de patiserie-cofetărie, dar şi de specific pur romănesc, în cadrul orelor de laborator tehnologic. Pentru orele de teorie au fost abordate subiecte de dezbatere cu tema „O alimentaţie sănătoasă”, respectiv „Analiza calitaţii legumelor radăcinoase”, aspecte care ating puncte sensibile ale educaţiei noastre culinare.
Expertul pentru domeniul agricol, MANFERD NEUMANN, a participat la orele de curs susţinute de  profesorii Viorel Alexe, respectiv Toma Mărgărit, unde au fost aprofundate teme privind clasificarea ecosistemelor sau particularităţile raselor de taurine şi de bovine. Clasele cu care s-a lucrat au fost IX-C, X-C si XI-A a.c. (lucrator în agroturism).
Tot colegii din cadrul acestei catedre au organizat şi o vizită la o stână mioritică din împrejurimile montane, precum şi una la Colegiul Agricol din Valea Calugărească, şcoala de tradiţie pentru zona viticolă a judeţului Prahova.
Pe langă toate aceste activităţi tematice, în timpul liber am căutat să le oferim oaspeţilor noştri şi o altă perspectivă a României prin vizitarea unor locuri speciale de la noi din tară: Castelul Peleş, Castelul Bran, Biserica Neagră şi oraşul Braşov, centrul istoric din Bucureşti, staţiunea Cheia, diverse mânăstiri şi locuri încărcate de tradiţie şi istorie.
În calitate de gazde am organizat şi o cină festivă românească unde domnul director Cursaru Nicolae le-a mulţumit experţilor pentru munca depusă alături de elevi şi profesori în atingerea ţintelor propuse şi, totodată, le-a înmânat căte o diplomă – simbol de apreciere şi aducere aminte a clipelor trăite la Vălenii de Munte.
Deşi experţii au efectuat misiuni în multe zone din lume – India, Cambodgia, Coreea de Sud, Georgia, Ghana – au fost încantaţi să descopere aici oraşe cu o atmosferă şi un parfum aparte, oameni primitori şi zâmbitori, elevi inteligenţi şi buni vorbitori de limba engleză.
În final, putem spune că s-a legat o frumoasă prietenie între noi şi că misiunea a fost o reuşită în cea mai mare parte, experienţa acumulată fiind benefică de ambele părţi deoarece experţii au plecat cu frumoase impresii şi amintiri plăcute de la noi din ţară, iar noi am înteles că putem realiza lucruri măreţe împreună…
Prof. Lavina LUP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu