joi, 3 martie 2011

REALIZĂRILE DIN ACEST AN VOR FI CELE MAI BUNE REALIZĂRI DIN ULTIMII 7 ANI

Gheorghe Burdujan: Sunteţi primarul unei localităţi, comuna Măneciu, care are un număr de locuitori aproape egal cu acela al oraşului Vălenii de Munte. Cât este de greu să conduci o astfel de comună?
Nu este chiar atât de greu, dar se ridică unele probleme prin faptul că legislaţia se mişcă, se completează, se schimbă foarte repede, dar în momentul de faţă, cred eu că ne descurcăm destul de bine datorită experienţei pe care am acumulat-o în cei 6-7 ani de când sunt primar. La început mi-a fost destul de greu pentru că eram obişnuit cu lucrul într-o societate comercială şi administraţia publică este altceva. Acum am învăţat, am intrat în ritm şi mă descurc destul de bine.
Cum începe şi cum sfârşeşte o zi de lucru din viaţa şi din activitatea dumneavoastră?
Ziua mea de lucru începe înaintea tuturor şi se sfârşeşte după ce pleacă toată lumea.
Cine sunteţi dumneavoastră? Poate că nu toată lumea vă ştie biografia, ci vă ştiu doar ca primar?
Eu am lucrat foarte mult timp în Văleni şi pe urmă m-am mutat în Măneciu. Sunt inginer mecanic auto, am terminat facultatea în 1974, am lucrat la diferite societăţi în Vălenii de Munte, printre care ITA Prahova,  ITSAIA – Autocoloana Vălenii de Mntee. Ulterior am venit la Barajul Măneciu unde am lucrat 16-17 ani.timp în care am avut diferite funcţii în specialitatea auto sau mecanizare auto şi utilaje grele sau mică mecanizare. Am avut în subordine sute de oameni care m-au călit şi, cred eu, m-au format pentru această activitate pe care o desfăşor în momentul de faţă.
Sunteţi la al doilea mandat la conducerea Comunei Măneciu. Care sunt cele mai importante realizări de până acum.?
Ambiţia noastră a tuturor a fost să aducem apa în sistem gravitaţional.. N-am reuşit până acum, dar am reuşit să facem o parte a acestei operaţiuni, adică am reuşit să facem reabilitarea reţelei de apă în comuna Măneciu, o investiţie destul de mare, de circa 20 de miliarde de lei vechi, prin care a, schimbat conducta de apă veche cam de 40 de ani cu o conductă nouă în procent de 80% din toată conducta care există în comuna Măneciu.  Desigur, investiţia continuă, prin lucrări mai mici, pe uliţe, în aşa fel ca în doi ani, trei ani toată conducta metalică să fie înlocuită cu conductă de plastic, pentru că vechea conductă metalică nu corespundea nici din punct de vedere  sanitar.De asemenea sunt o mulţime de drumuri care au fost făcute şi pot să spun că dacă în 2004, când am venit la primărie erau doar pe 2-3 străzi era începută betonarea sau modernizarea lor, în momentul de faţă noi am încercat să modernizăm şi să asfaltăm toate străzile, am făcut din străzile principale cam 80%, mai există lucrări pe străzile principale şi urmează să trecem pe străzile secundare în aşa fel ca această comună care este o comună importantă, o comună mare care începe din ce în ce să apară ca un oraş mai ales datorită localităţii Cheia.
O altă investiţie importantă este canalizarea din comuna Măneciu.. S-au realizat conducte de canalizare a apei menajere în proporţie de circa 40% din străzile principale şi avem trei staţii de epurare în comuna Măneciu, dintre care două sunt relativ nou făcute prin proiectul acela mare de ecologizare a Văii Teleajenului.
Aş mai putea adăuga investiţiile care s-au făcut în şcoli. Toate şcolile, în momentul de faţă, au încălzire centrală, toate şcolile au grupuri sanitare moderne, toate şcolile încep să fie izolate termic în aşa fel încât consumul de combustibil să fie cât mai redus. Şcolii i-am acordat o atenţie deosebită şi din punctul de vedere l insfrastructurii. Vorbim aici de terenuri de sport – unul la Măneciu Ungureni, altul la Măneciu Pământeni. De asemenea amintesc de Sala de Sport de la Cheia care e făcută şi unde îşi desfăşoară activitatea grupuri de cetăţeni din Comuna Măneciu şi de aemenea grupuri de cetăţeni din Bucureşti, din Ploieşti care închiriază sala pentru activităţi sportive.
Aţi vorbit de încălzirea centrală în şcoli şi în alte obiective. Ştiu că ea se realizează acum pe bazaă de combustibil solid. Cum stă comuna Măneciu din pnctul de vedere al alimentării cu gaz metan?
Aducţiunea gazelor în Măneciu noi am încercat-o din mandatul trecut, s-a făcut un studiu de fezabilitate, în momentul acela licitaţia era ţinută de Ministerul Economiei. Am ajuns până la faza în care să se dea Hotărâre de Guvern pentru susţinerea licitaţie, dar nu s-au înscris solicitanţi datorită faptului că la studiul din teren, pe această rută de la Movila Vulpii, Dumbrăveşti, Slănic, Teişani, Măneciu, Cheia, nu erau nişte consumatori puternici, de anvergură, nişte consumatori industriali. În cazul acesta investiţia costa foarte mult, iar consumul de gaze era relativ mic. Nu e timpul trecut, vom folosi toate pârghiile pentru a aduce gazele şi în această zonă, mai ales că din informaţiile mele până la Vălenii de Munte alimentarea se face cu gaze de sondă care după preconizări se vor termina cam în circa 15 ani. Şi atunci dacă la Vălenii de Munte se vor aduce gaze naturale sigur reţeaua de alimentare va ajunge şi la Cheia.
Aţi reuşit să faceţi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe?
Nu. Nu am reuşit să facem acest lucru, pentru că oamenii nu au înnţeles că trebuie să participe şi ei cu o cotă parte din costurile reabilitării termice.
Am trecut pe lângă Căminul Cultural din Măneciu Pământeni. Mi s-a părut puţin schimbat. Ce aţi reuşit să-i adăugaţi?
Am reuşit să-l mărim. Acest cămin cultural s-a extins şi de asemenea s-a băgat încălzire centrală. Urmează să se refacă acoperişul. Avem în vedere şi Căminul Cultural de la Măneciu Ungureni care este prins într-un program guvernamental. Avem studiul de fezabilitate, ştim ceea ce avem de făcut acolo, vrem să-i modificăm şi acoperişul, să-i dăm altă formă, pentru că este Centrul Cultural din comuna Măneciu.
În educaţie-învăţământ. S-a construit la Grupul Şcolar o clădire foarte frumoasă, cu şase săli de clasă. Se pare că lucrările stau pe loc.
Nu stau pe loc. Cosntrucţia a pornit acum vreo 4 ani. Desigur că banii care au fost alocaţi nu au fost suficienţi, ea costând în jur de 16 miliarde de lei vechi. În momentul de faţă ea a fost terminată până la acoperiş. Am repartizat deja 4 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor. Nu e de ajuns, dar vom vedea, pe parcurs, ce trebuie făcut pentru ca anul acesta, 2011, să fie terminat acest corp de şcoală care va avea, de asemenea, încălzire centrală.
La capitolul religie-culte cum staţi?
La acest capitol putem să spunem că pentru prima dată, începând ca de prin 2006, am alocat fonduri pentru bisericile şi mănăstirile din localitate. Nu fonduri mari, dar absolut necesare. Este vorba de fondurile care au fost alocate pentru încălzirea centrală. Asta ar fi cea mai importantă realizare. Sigur că mai sunt şi alte investiţii. Noi am căutat să ajutăm bisericile prin cumpărarea unor loturi de teren pentru extinderea cimitirelor.
Vrând-nevrând un primar este „prins” în lupta politică fără de care nu ar exista democraţie. Dumneavoastră sunteţi primar PD-L, la Consiliul Judeţean este un preşedinte PSD (Mircea Cosma), cum vă înţelegeţi cu acesta privind repartizarea fondurilor? Vă ocoleşte, vă „discriminează”, vă ajută?
Noi încercăm să aducem bani de peste tot. În primul rând sursele noastre de bani, ca peste tot, sunt cele locale, cele de la Consiliul Judeţean, cele repartizate prin Direcţia de Finanţe şi fondurile guvernamentale. Consiliul Judeţean ne-a repartizat, anul acesta, 4 miliarde de lei  din cota de 20%, dar e prima pe care am primit-o de când sunt eu primar aici.
Care este implicarea domnului deputat Mihai Cristian Apostolache în susţinerea proiectelor de dezvoltare a localităţiiMăneciu?
Am o mare plăcere să discut despre lucrul acesta. De când a venit dumnealui în Colegiul Văleni, încep să se mişte lucrurile. Nu vorbesc numai de mine, ci de toţi primarii care sunt pe zonă. Toţi simt ajutorul domnului deputat din toate punctele de vedere: din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al rezolvării unor probleme care apar în administraţie. Tot timpul a fost alături de noi, ne-a încurajat, seriozitatea dumnealui demonstrând că este omul de care avem nevoie în zonă. E adevărat, suntem cu mult în urmă faţă de Valea Prahovei, dar cred eu că prin astfel de oameni cum este domnul deputat Mihai Apostolache, cu ajutorul unor astfel de oameni, putem să mergem înainte în aşa fel ca Valea Teleajenului să devină într-adevăr atractivă din punct de vedere turistic şi economic.
Ce priorităţi, ce proiecte aveţi pentru perioada următoare?
Avem multe proiecte. Noi vrem să continuăm investiţiile care sunt în momentul de faţă, dar şi investiţii noi. Nu ne vom lăsa până nu vom reuşi să aducem apa în sistem gravitaţional – este prioritatea numărul 1 – deasemenea trebuie să mergem înainte cu canalizarea apelor menajere, pentru că până nu se face canalizarea nu putem să facem drumurile. Avem un proiect mare de canalizare care este extinderea canalizării în comuna Măneciu care include canalizare în Cheia pentru drumul principal 22A, pentru strada Tâmpa (cu conductă de aducţiune şi staţie de epurare), iar aici în Măneciu, cele trei străzi Bodeni, Tabla Buţii şi Costeşti vor fi prinsee într-o schemă de canalizare cu staţie de epurare pe undeva pe la Apasco. De asemenea tot în acest proiect de canalizare este prins şi DN 1A începând din zona Plai până la Măneciu Pământeni pe ambele părţi. Problema drumurilor sperăm s-o rezolvăm cu finaţare prin programul naţional de dezvoltare a infrastructurii. Ele au fost prinse în proiectul pe care l-am depus noi pe Măsura 322, dar nu s-a implemenat.. Şi aici este vorba de drumul de la Muntele Roşu care în momentul de faţă arată ca după bombardament, dar sperăm să-l facem, pentru că acolo este o zonă deosebit de frumoasă, drumul principal din Cheia şi strada Tâmpa din Cheia. În comuna Măneciu este vorba de modernizarea Drumului Nou, strada Ograda din Măneciu Pământeni şi un tronson din strada Giureşti din Măneciu Pământeni.
Deasemenea un proiect foarte interesant menit să vină în susţinerea turismului este pârtia de schi. Am obţinut avizul de la Agenţia de Mediu. Urmează hotărârea de guvern prin care să scoatem acea suprafaţă din circuitul silvic şi sunt sigur că atunci când va fi liber terenul se va investi ori de către guvern, ori din fonduri europene, ori în parteneriat cu un investitor privat.
Consilierii locali vă ajută în realizarea proiectelor?
Uneori întâmpinăm piedici din parte acestora, dar eu le-am spus că voi aduce în faţa Consiliului Local numai proiecte de hotărâre care ajută comunitatea locală. În general au înţeles, dar mai sunt şi piedici pentru că aşa e politica. Chiar dacă s-a făcut o oarecare coaliţie PNL-PSD, noi am convins că proiectele sunt viabile, sunt necesare şi că trebuie să fie votate.
Veţi mai candida la alegerile viitoare?
Da! Voi mai candida, dacă bineînţeles voi fi propus de partid. Voi candida, pentru că avem proiecte începute care trebuie finalizate
Ce le spuneţi locuitorilor comunei Măneciu, în finalul acestui interviu?
Aşa cum au avut încredere în mine până în momentul de faţă, prin faptul că m-au ales în două mandate, cred eu că trebuie să aibă încredere în continuare pentru că avem multă treabă de făcut..
Aş vrea să asigur cetăţenii comunei Măneciu că voi depune toate eforturile pentru ca această comună să se modernizeze. În sprijinul meu va veni ajutorul domnului deputat Mihai Apostolache care a înţeles că această comună este foarte importantă pentru Colegiul 5 şi pentru judeţul Prahova şi ne va sprijini, în aşa fel încât realizările din acest an să fie cele mai bune realizări din ultimii 7 ani
Vă urez succes şi vă mulţumesc pentru interviu!.
Şi eu vă mulţumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu