duminică, 3 aprilie 2011

MARGINALIZAREA SOCIALĂ (V)

Legea Nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale reglementeaza accesul la educatie pentru o serie de categorii de persoane aflate in situatie de dificultate.
Beneficiarii accesului la educatie reglementat prin aceasta lege sunt:
Ø  Copiii de varsta scolara inscrisi in invatamantul obligatoriu care fac parte din familii cu dreptul la venit minim garantat cu doi sau mai multi copii in intretinere;
Ø  Absolventii invatamantului obligatoriu care isi continua studiile in unitati de invatamant preuniversitar si in institutii de invatamant superior, care fac parte din familii cu dreptul la venit minim grantat si au doi sau mai multi copii in intretinere;
Ø  Adultii, in conditiile legii, care participa  la programe teritoriale de alfabetizare.
Suportul acordat acestor categorii de persoane, in ordinea mentionata sunt:
  • Burse de scolarizare,
  • Burse pentru continuarea studiilor,
  • Burse de alfabetizare.
Nivelul bursei de scolarizare si al bursei pentru continuarea studiilor se stabileste anual prin hotarare a Guvernului si reprezinta o suma indexabila acordata din bugetul de stat, alocat Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului.
Conducerile unitatilor de invatamant si primarii au obligatia de a informa elevii si reprezentantii legali ai acestora cu privire la conditiile acordarii burselor de scolarizare prin afisare la sediul acestor institutii.
Cuantumul bursei pentru continuarea studiilor trebuie calculata astfel incat sa asigure  cel putin contravaloarea cazarii si mesei in camine, internate si cantine. Beneficiarii  bursei pentru continuarea studiilor sunt conditionati sa frecventeze cursurile si sa obtina baremuri de promovare.
Beneficiarii burselor de scolarizare si ai burselor pentru continuarea studiilor care obtin rezultate deosebite in cadrul procesului instructiv-educativ, potrivit legii amintite, au acces gratuit in tabere de odihna sau pentru instruire.
Nivelul burselor de alfabetizare pentru adultii care participa la programe teritoriale de instruire se stabileste prin hotarare a consiliului local iar plata acestora este asigurata din bugetele locale.
In societatea actuala lipsa educatiei sau a unei calificari determina starea de vulnerabilitate si saracie persistenta a unei persoane si o expun chiar la marginalizare sau excluziune sociala.
Cătălina NEDELCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu