miercuri, 4 mai 2011

LUMINI ŞI UMBRE LA CRUCE…

  Ce este lumina ?
   Fizica actuală ne-ar spune că este un flux de particule minuscule, posesoare de energie denumite « fotoni » care se găsesc în tot Universul, fiind radiate de soare, stele şi alţi aştri sau chiar de porţiuni din Univers. Albert Einstein a arătat că între energie şi materia cunoscută nouă, există o corespondenţă perfectă, energia invizibilă putându-se transforma în materie vizibilă şi invers. El a dat şi o relaţie matematică dovedită corect în cazul reacţiilor nucleare. Lumina este energie, deci ea se poate materializa; lumina este la baza existenţei întregului Univers.
     Dar ce este umbra ?
     Lucian Blaga spunea : « Umbra seamănă cu întunericul dar nu e întuneric, e fiica luminii » pentru că ea trăieşte numai în prezenţa luminii. Dicţionarul îl contrazice oarecum, pentru că defineşte umbra ca fiind « lipsa de lumină, întunecime, obscuritate ».Oricum, înţelegerea acestor termeni e mult mai profundă. 
 În aceste zile de aprilie cu cer senin şi soare cald de primăvară, întreaga creştinătate comemorează unul dintre cele mai mari şi mai sublime evenimente care au avut loc pe planeta noastră : patimile şi învierea lui Iisus Hristos.
     Călătorind cu gândul pe drumul bătăturit de picioarele pelerinilor, drum pe care a mers Mântuitorul nostru, se cuvine să poposim şi noi o clipă la piciorul crucii.
     Leonardo da Vinci spunea că un tablou  perfect este acela în care luminile şi umbrele sunt ilustrate într-un mod armonios. Da, crucea ne oferă un tablou perfect. Privind prin credinţă la cele petrecute pe Calvar, primim lumină când norii plumburii şi întunecoşi ai problemelor ne copleşesc ; iar când focul încercărilor pârjoleşte ultima scânteie de viaţă din noi, să ne ascundem în umbra crucii, să poposim o clipă la piciorul crucii de pe Calvar, să ne răcorim sufletul meditand la preţul nespus de mare care s-a plătit pentru noi.
     Vom putea oare să răstignim şi noi orgoliile noastre, egoismul nostru, sau vom bate din nou cuie în palmele Sale însângerate prin felul cum ne comportăm unii faţă de alţii ?…
     Fie ca umbrele răutăţii să fie risipite, căci insăşi viaţa noastră este o umbră dacă nu ne ancorăm în Golgota – locul luminii şi al umbrelor…
     Hristos a înviat ! A înviat şi în inima mea ? Dar în inima ta ?…
Claudia  PISĂU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu