sâmbătă, 30 aprilie 2011

GRUPUL ŞCOLAR MĂNECIU ESTE SINGURA UNITATE ŞCOLARĂ DIN JUDEŢ, CARE A FOST ACCEPTATĂ PRIN EVALUARE ÎN CADRUL PROGRAMULUI MONDIAL ECO – ŞCOALĂ

 Şcoala, prin rolul şi destinaţia ei asigură cadrul adecvat în care se poate desfăşura un complex de formare a elevilor sub două aspecte :instructivşsi educativ.
La Grup Şcolar Măneciu educaţia privind protecţia mediului înconjurător se adresează atât minţii cât şi sufletului oamenilor.
Starea de  sănătate din jurul nostru, nu  poate fi menţinută doar respirând aer poluat, alimente contaminate cu substanţe chimice. Toţi suntem responsabili de împactul pe care il avem asupra celorlalţi.
Cooperarea şi colaborarea işi dau mâna în cadurl şcolii noastre prin coordonarea doamnei director, Gabriela Despan, care este de fiecare dată promotorul iniţiativei de cooperare şi colaborare implicând elevii în cele mai reuşite proiecte.
Astfel, diversificarea activităţilor practice desfăşurate cu elevii asigură asimilarea unor reguli de comportament care se constituie in elemente de bază în formarea unor educaţii europene a oamenilor de azi.
Grupul Şcolar Măneciu din anul 2007 este singura unitate din judeţ, care  a fost acceptată prin evaluare în cadrul  Programului Mondial Eco-Şcoală, căreia i-au fost  recunoscute meritele prin decernarea “Steagului Verde”.
Un program educaţional de mediu, precum acesta, asigură cadrul ce dă putere elevilor şi conduce  la amplificarea sentimentelor de mândrie şi auto-respect.
Activitaţile întreprinse în cadrul acestui program dau rezultate bune  fiind implicaţi elevi, cadre didactice, părinţi şi comunitatea locală .Susţinerea şi implicarea  în procesul educativ a membrilor comunităţii  în parteneriat cu şcoala crează respectul generaţiilor viitoare, care vor beneficia de un mediu curat.
Se ştie că aceste deprinderi sunt şi rezultatul  activităţilor susţinute  în cadrul cercului de geografie şsi geoecologie ,,Micii geografi-Eco” coordonate de profesor de geografie Crina Popescu şi profesor biologie,  dir. adj. Camelia Petcu.
Numeroasele premii au ilustrat faima şcolii  la diferite concursuri naţionale şi internaţionale.
Astfel, în cadrul Programului Naţional ,,Patrula Eco” echipajul şcolii, prin Patrula Salveco a obţinut  Premiul Special la  Faza Naţională, prin eleva Despan Mihaela.
- Premiul III, eleva Cepoiu Mălina -,,Patrula Salveco”
Concursul Internaţinal ,,O zi din viaţa mea de şcoală” Deva, premiile:
- Premiul I, eleva Despan Mihaela, coord. prof. Popescu Crina;
- Premiul I, eleva Bană Teodora, coord.  prof. Popescu Crina;
- Premiul I, eleva Popescu Silvia, coord. Popescu Crina;
Concursul Naţional de Educaţie Ecologică ,,Pământul e casa noastră” – Sighişoara:
- Premiul I – Prof. Popescu Crina – Secţiunea: Proiecte de Mediu;
- Premiul I – Dir. adj. prof. Petcu Camelia – Secţiunea: Proiecte de Mediu;
- Premiul I, eleva Despan Mihaela,  Secţiunea Fotografie, coord. Dir. adj. prof. Petcu Camelia;
- Premiul I, eleva Popescu Silvia, coord. prof. Popescu Crina;
- Premiul I, eleva Chiciureanu Ana-Maria, coord. prof. Popescu Crina;
Concursul Naţional de reviste şcolare, publicitate şi site-uri ,,Annelise” susţinut de Asociaţia Cultural Stiinţifică Iaşi, Premiul III, coord. Dir. adj. prof. Petcu Camelia şi  prof. geografie, Popescu Crina;
Simpozionul Internaţional ,,Universul Ştiinţelor”  susţinut de –  Univ ,,Al. Ioan Cuza” Iaşi, Premiul II, coord. Dir. adj. prof. Petcu Camelia şi prof. Popescu Crina.
Concursul Naţional ,,Valenţele educaţiei nonformale – Secţiunea ,,Cel mai bun proiect extraşcolar” – Premiul I, coord. Popescu Crina;
Concursul interjudeţean ,,Pământul”. Piteşti – Secţiunea ,,Promovarea proiectelor de mediu la nivel local, judeţean, interjudeţean”
- Premiul I,  eleva Despan Mihaela coord. Popescu Crina ;
- Premiul I, eleva Popescu Silvia, coord. Popescu Crina;
- Premiul Special, eleva Popescu Alexia, coord. Popescu Crina;
Concursul Naţional “Natura în Sufletul Meu”:
- Menţiune, eleva Popescu Silvia, coord. Popescu Crina;
- Premiul Special, eleva  Bană Roxana, coord. Popescu Crina;
Concursurile şi olimpiadele naţionale ecologice, atestă abilităţile, insuşirile  şi responsabilităţile de care dau dovadă elevii implicaţi din şcoala noastră. Recent,  in cadrul Proiectului ,,Gândeşte Verde-Gândeşte Curat” s-au organizat activităţi in parteneriat cu comunitatea, iar elevii cercului de geografie ,,Eco” alături de părinţi au construit căsuţe pentru păsări, pe care le-au montat de 1 Aprilie cu ocazia ,,Zilei Mondiale A Păsărilor”. S-au plantat puieţi in pădurea comunei in parteneriat cu Ocolul Silvic Măneciu, in punctul ,,Bobu” s-au ecologizat mari suprfeţe, iar pe 26 martie, comuna a fost înscrisă în programul ,,Ora Pământului” de către prof. Popescu Crina, fiind a 4 a localitate din Romănia şi a 40 – a  la nivel Mondial, in cadrul voluntariatului.
Ziua Pădurii a inceput din 15 martie, in cadrul proiectului ,,O Lume Mai Curată”, proiect ce se va definitiva in 2012 cu o expediţie în Munţii Clăbucet, munţi ce sunt mai puţin prospectaţi din punct de vedere turistic.
Ziua Mondială a Apei, a fost o adevărată festivitate, iar careul organizat de doamna dir. Despan Gabriela a marcat valoarea incontestabilă a ,,esentei vieţii pe acest pământ”. Activităţile calendarului ecologic nu trec neobservate în şcoala noastră, iar cercul de geografie, înfiinţat de peste 10 ani sub coordonarea prof. Popescu Crina marchează dragostea pentru natură şi mediu. Nimeni nu munceşte obligat, toţi suntem ,,voluntari”!
Programul ECO-ŞCOALA reprezintă oferta educaţională prin care elevii conştientizează despre problemele locale de mediu, se pot implica activ în rezolvarea lor, studiind prin activităţi concrete.
Avantajele participării Grupului Şcolar Măneciu la Programele Mondiale de Educaţie pentru Mediu, implementate de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie – se concretizează în realizarea unui program de activităţi şi acţiuni educative.
Este un mijloc ideal de realizare a educaţiei pentru o viaţă durabilă.
Garanţia realizării unei strategii speciale pentru educaţia ecologică prin acest program de mare amploare.
Programul se desfăşoară în parteneriat cu comunitatea.
Educaţia tinerilor pentru un mediu sănătos impune respect.
Toate aceste activitaţi nu ar fi posibile dacă nu ne-am implica. Gândim dincolo de indiferenţă şi sigur impreună putem face o schimbare in ,,Viaţa Pământului”.
Să îl salvăm este viaţa noastră!
Pe 28 aprilie Şcoala noastră  este gazda Simpozionului Naţional:
,,Modalităţi şi mijloace de includere a problemelor de mediu în diferite arii curiculare” ,,Coordonat de doamna director, Gabriela Despan. Participarea la acest simpozion este gratuită.
Coord. Eco-Şcoală, prof. Crina POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu