miercuri, 4 mai 2011

PRIMARUL TREBUIE SĂ FIE UN OM PUTERNIC ŞI ÎNŢELEPT


(Interviu cu domnul Constantin IONIŢĂ)
Reporter: Cine sunteţi dumneavoastră,  domnule Constantin Ioniţă?
Sunt cetăţean al oraşului Vălenii de Munte, loc în care m- am născut, crescut şi educat în spiritul tradiţiilor şi istoriei extraordinare ale urbei. Iubesc adevărul cu riscul de a nu fi pe placul tuturor. Ca pregătire profesională sunt economist, absolvent al Facultăţii de Cibernetică Economică din cadrul A.S.E. Bucureşti în anul 1978. Am ales repartiţia la Uzina Mecanică Vălenii de Munte în ciuda faptului că aveam posibilitatea de a opta pentru orice oraş mare din ţară. Am lucrat până în anul 1991 în această uzină, ocupând diferite funcţii de execuţie şi conducere până la nivelul de director economic. După anul 1991 am găsit oportun pentru felul meu de a fi să dezvolt o afacere proprie.
Am vârsta de 56 de ani, sunt căsătorit şi am 2 copii şi 2 nepoţi de care sunt foarte mândru.
La ultimul nostru interviu, din anul 2008, eraţi un membru marcant al PSD.  (Preşedinte interimar al PSD – Vălenii de Munte). Acum sunteţi membru PDL. Cum s-a produs această schimbare? Ce motive aţi avut sã treceţi dintr-o “tabără” în cealaltă?
În anul 2008 mi-am pus mari speranţe în puterea de a schimba în bine o serie de lucruri referitoare la oraşul nostru. Am crezut cu tărie în acest lucru şi am consumat multă energie în toate proiectele iniţiate de PSD. La ceva timp după alegeri, cei din echipa cu care am lucrat în partid s-au liniştit nepermis de mult şi au intrat într-o relaxare pe care nu o puteam împărtăţi. De ce? Pentru că abia atunci era vremea de muncă susţinută pentru îndeplinirea promisiunilor din campanie. Era vremea pentru muncă şi nu pentru relaxare. Trebuia să înfăptuim ceea ce am promis cetăţenilor.
Motivele schimbării taberei, moment în care am trecut la PDL sunt evidente: scopul câştigării alegerilor nu erau ocuparea unei poziţii de frunte în oraş, ci şansa de a infăptui lucruri cuprinse iniţial în program. În acest moment am găsit o echipă mai dinamică şi mai hotărâtă în PDL, al cărui program corespunde structurii şi intenţiilor mele. Împreună cu colegii din PDL vrem să punem în practică proiectele pentru viitorul oraşului.
Am un sentiment de respect şi preţuire pentru toţi vălenarii, pe care indiferent de simpatiile politice îi chem să fie alături de noi în tot ce vom face pentru oraş. Nu sunt adeptul unor lupte neproductive, care nu fac bine nimănui. A venit momentul ca faptele/proiectele pentru Văleni de Munte să ne unească energiile.
Ce speraţi să realizaţi ca membru PDL şi nu aţi putut realiza ca membru PSD?
Acest partid în care astăzi activez nu este doar un vehicul în atingerea unui viitor oraş modern în care doresc să locuiască oamenii. Este pentru mine o cale, pe care o înţeleg şi pot merge cu atâta convingere încât îi pot îndruma pe mai mulţi. A venit timpul ca activităţile productive şi munca să fie apreciate la justa lor valoare. Voi fi alături de cei care vor să facă ceva în viaţă, de întreprinzătorii care creează locuri de muncă.
Cum vă simţiţi  în această nouă postură?  
Mă consider unul din cetăţenii foarte energici ai Văleniului, oraş la care mă gândesc ca la o comunitate aparte, foarte apropiată, asemeni familiei mele pe care o iubesc foarte mult. Deci mă simt bine şi în stare să fac faţă problemelor complexe ale urbei în care m-am născut, pe care nu am părăsit-o niciodată.
Tot la precedentul interviu spuneaţi că, “Un om valoros este  acela care spune ce tu gândeşti şi nu poţi să exprimi”. Ce credeţi că gândesc concetăţenii dumneavoastră şi nu pot să exprime vizavi de buna gospodărire a oraşului Vălenii de Munte? 
Cetăţenii cu care vorbesc în fiecare zi îmi reproşează de obicei că nu am candidat la primărie în alegerile anterioare şi acest lucru nu mă lasă indife-rent. Le răspund că mă preocupă soarta lor şi voi găsi drumul să pot face ceva pentru ei. Oamenii au părerile lor şi nu au probleme în exprimare. Cetăţenii doresc să trecem de la a spune la a face.
Cum va trebui sã arate “profilul” noului primar care va rezulta din alegerile ce vor avea loc în 2012?
Cu toţii privim spre viitor cu speranţă. Oraşul Vălenii de Munte după 2012 va fi după chipul şi asemănarea celor ce-l vor conduce în noul mandat. Şi spunând aceasta mă refer şi la noul primar. Ce profil trebuie să arate  acesta? Este o întrebare pentru toţi cetăţenii oraşului, iar suma acestor păreri va da o nouă înfăţişare de primar, diferită de ce am văzut până acum. Personal cred că, un primar trebuie să fie un manager foarte bun care să gestioneze cu maxim de eficienţă şi responsabilitate banii cetăţenilor, pentru a realiza proiecte şi acţiuni menite să facă existenţa mai placută şi confortabilă.
Dacă este un manager bun, trebuie să facă tot timpul “studiu de piaţă” discutând permanent cu cetăţenii, să asculte cerinţele lor şi să le transforme în proiecte cu execuţie rapidă.
Să asigure finanţarea acestor proiecte prin pârghiile care îi sunt la dispoziţie, prin atragerea de fonduri europene, fapt inedit pentru oraş.
Să fie deschis, transparent (la vedere) pentru toate cheltuielile din bugetul local.
Pentru a realiza proiectele propuse de cetăţeni, primarul trebuie să fie un om puternic şi înţelept, să se conducă după deviza (adaptată) “cetăţeanul nostru, stăpânul nostru”.
Prin definiţie rolul unui primar este acela de a lucra în folosul obştei, al cetăţenilor care l-au ales. Primarul trebuie să slujească cetţeanul care îşi aduce contribuţia bănească (prin taxe şi impozite) la bugetul local, şi nu viceversa.  
De acord. Primarul trebuie să fie în acelaşi timp un vizionar şi un bun cunoscător al realităţilor imediate, un om practic, care să strângă toate  ener-giile pozitive ale cetăţenilor şi să le folosească spre binele oraşului. Dincolo de onestitate să fie un bun mediator, să aibă capacitate bună de comunicare cu oamenii, şi să  pună în practică ideile cele mai bune; să fie un bun strateg şi tactician, un  OM DE ACŢIUNE!
Dacă vi s-ar propune şi veţi fi susţinut de partidul dumneavoastră, veţi candida pentru această funcţie?
Da. Dacă partidul din care fac parte îmi va propune să candidez la funcţia de primar, voi fi onorat şi voi accepta cu toată voinţa şi puterea de care dispun.
Dacă aţi fi fost primar, ce aţi fi făcut dumneavoastră pentru Vălenii de Munte? Care ar fi fost acţiunile prioritare?
Dacã aş fi fost primar aş fi făcut pentru oraş ceea ce am promis cetăţenilor în timpul campaniei electorale. Priorităţile mele ar fi fost cele declarate în programul campaniei.
Care este viziunea dumneavoastră despre criza economică şi financiară pe care o traversează ţara noastră?
Criza economică a avut un caracter global, cu consecinţe negative pentru populaţiile din ţările dezvoltate economic şi din cele mai puţin dezvoltate. Problema este că efectele crizei au fost resimţite puternic şi încă mai sunt în ţările cu un nivel de trai mai scăzut, printre care şi România.
O parte din mãsurile economice de contracarare a efectelor crizei luate de guvernele altor ţări au fost adoptate şi la noi. Aceste măsuri au avut un caracter nepopular dar necesar. Remarc că România a reuşit prin măsurile luate, prin solidaritate, să nu intre în incapacitate de plată a pensiilor şi salariilor şi să menţină o rată a şomajului cu o singură cifră. In acest an sunt semnale că economia ţării se redresează. Efectele redresării se vor simţi treptat şi în buzunarele oamenilor.
Primarul oraşului, Mircea Niţu, acuză Partidul Democrat Liberal, că “este împotriva oraşului”. Afirmaţia o face în fiţuica “Vălenii de Munte” pe care o editează pe banii cetăţenilor, din bani publici. Rezultă că şi dumneavoastră, ca membru PDL sunteţi împotriva oraşului. De ce sunteţi împotriva oraşului, domnule Constantin Ioniţă? 
Fiecare persoană are dreptul la o opinie şi poate interpreta anumite luări de poziţie ale partenerilor politici. De asemeni ceilalţi pot sau nu pot să fie de acord cu aceste opţiuni.
In urma acestei judecăţi eu nu sunt împotriva oraşului pentru că nu împărtăşesc opiniile primarului.
Ce acţiuni împotriva oraşului aţi comis?
Ţinând cont de răspunsul de mai sus nu am comis nicio acţiune împotriva oraşului.
Vi se pare corectă, morală şi justificată acţiunea primarului de a edita o publicaţie pe banii din bugetul oraşului, ai cetăţenilor contribuabili, pentru a se lãuda de unul singur şi pentru a-i ataca pe toţi aceia care nu sunt de acord cu el? 
Nu pot  să fiu de acord ca un ziar  finanţat  din banii contribuabililor  să reflecte  acţiuni  şi fapte doar  pentru  o parte  a spectrului  politic. În mod  normal  un ziar  finanţat din  bani  publici  nu  trebuie  să  reflecte  interesele  nici  unui  partid.  El trebuie  să  fie  o  cale  de comunicare  între  cetăţeni  şi  instituţiile locale.  Dacă  o formaţiune  politică  doreşte  să  comunice  cu  cetăţenii în  spiritul  ideilor  de  partid  o  poate  face  numai  cu  fonduri proprii.
În final,  ce le spuneţi concetăţenilor dumneavoastră? 
În încheiere doresc să le  transmit  locuitorilor  oraşului Vălenii de Munte credinţa  mea  în  energia  pozitivă a locului  şi faptul că dacă vrei cu adevărat  să  realizezi ceva poţi să  o şi faci, dar numai  împreună.
Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
Şi eu vă mulţumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu