joi, 8 decembrie 2011

CRIZA ECONOMICĂ ŞI FINANCIARĂ ESTE UN FENOMEN MONDIAL CE ARE REPERCURSIUNI ASUPRA ÎNTREGII OMENIRI

 (INTERVIU CU DOAMNA VIOLETA GONŢEA, ŞEF AFPO – VĂLENII DE MUNTE)
Reporter: – Stimată doamnă Violeta Gonţea sunteţi Şef AFPO Vălenii de Munte. Care este “traseul” vieţii dumneavostră de la naştere şi până în momentul acesta în care stăm de vorbă?
Sunt născută în comuna Drajna, satul Ogretin, pe data de 26.09.1966, într-o familie care mi-a insuflat valorile morale şi creştine învăţăndu-mă să preţuiesc oamenii şi locurile în care am crescut şi m-am dezvoltat ca fiinţă socială cu responsabilităţi specifice şi cu norme de conduită morală în societate. Întotdeauna mi-am dorit să mă implic şi să ajut cum şi cât pot cu resursele mele proprii comunitatea în care trăiesc.
Părinţii mei sunt din Poiana Mierlei – mama – din familia Zamfir, iar tatăl meu este din Localitatea Cătun, respectiv, familia Tatuc.
Am încercat să le fiu aproape dascălilor şi copiilor din şcoala în care am învăţat şi eu (prin mici surprize oferite cu prilejul diferitelor ocazii), dar şi bisericii şi comunităţii locale care mi-a fost leagănul copilăriei şi al formării mele ca adolescentă. Sunt o fire prietenoasă, sociabilă, preþuiesc lectura, excursiile, muzica de calitate. Apreciez familia şi valorile sale şi în special aceasta văzută ca promotor al unei educaţii solide ce poate fi completată cu sprijinul şcolii şi al comunităţii.
Vă consideraţi a fi un om realizat, cu o carieră profesională satisfăcătoare?
Da. Consider că sunt un om realizat atât profesional, cât şi familial. Am o familie frumoasă, cu trei copii cărora am încercat să le transmit valorile creştine, dragostea de muncă şi respectul faţă de oameni, natură şi societate.
Din punct de vedere profesional sunt economist.
Primii ani de şcoală i-am făcut în Ogretin – Drajna. Apoi am urmat cursurile liceale la Colegiul Naţional “Nicoale Iorga” din Vălenii de Munte, urmate de absolvirea Facultăţii de Management Financiar – contabil Bucureşti, în anul 2004. Ulterior am aprofundat cunoştinţele cu masterat în domeniu.
În perioada 1.09.1986 -1.08.1990 am lucrat la Sucursala ADAS, judeţul Prahova, ca agent asigurări. După data de 1.08.1990 -1.01.1991 – am ocupat postul de funcţionar economic la Primăria Comunei Drajna. Începând cu 1.01.1991 până la data de 30.09.2003 am fost angajată la DGFP Prahova, Percepţia Fiscală Drajna, având ca sarcini de serviciu: administrarea fiscală a contribuabililor, respectiv, înregistrarea fiscală, declararea, stabilirea şi colectarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat şi aplicarea măsurilor de executare silită.
De la 1.10.2003 până în prezent sunt salariată la DGFP Prahova, SFPO Vălenii de Munte, ocupând diferite funcţii de execuţie şi de conducere. În momentul de faţă ocup funcţia de conducere, Şef AFPO Vălenii de Munte.
Sunt un om ca oricare om, un locuitor al comunei, un om cu forţă de muncă, deschis spre nou. Am ca ţel în viaţă dorinţa de a mă perfecţiona continuu, de a mă autodepăşi, de a-mi ajuta semenii, de a realiza lucruri importante şi de folos pentru locul meu natal pe care îl iubesc.
Ce calităţi şi defecte credeţi că moşteniţi de la părinţii dumneavoastră?
Ştiu că fiecare om este subiectiv atunci când vorbeşte despre viaţa sa, despre familia sa, despre copiii săi pe care îi consideră cei mai frumoşi din lume, despre părinţii săi pe care îi vede cei mai buni din lume.
De la părinţi am moştenit respectul valorilor morale, iubirea faţă de părinţi, iubirea faţă de familie, să nu minţi, să nu ucizi, să respecţi pe aproapele tău, să ai putere de a ascula pe cineva, să respecţi opiniile altora, să iubeşti munca de orice fel, cinstea, ordinea, disciplina, să fii punctual, să-ţi întemeiezi o familie, să iubeşti nepoţii, să îţi respecţi soţul şi să porneşti de la adevărul popular că în urma fiecărui om trebuie să rămână ceva bun: un pom, o casă, un copil. Pentru că omul sfinţeşte locul.
Ce înseamnă să fii şef la AFPO? În ce constă activitatea pe care o desfăşuraţi dumneavoastră aici?
Administraţia pe care o conduc, AFPO Vălenii de Munte, are arondate 26 de localităţi cu un număr de 3424 persoane juridice administrate şi 10148 persoane fizice. Consider că este de o reală importanţă colectivul cu ajutorul căruia îţi desfăşori activitatea. Suntem o echipă de oameni capabili, bine pregătiţi, care colaborează şi se sprijină reciproc pentru a fi la îndemâna cetăţenilor, a persoanelor juridice, a instituţiilor publice, acordându-le asistenţă şi sprijin.
Îmi doresc ca toţi contribuabilii care au nelămuriri din punct de vedere fiscal să ne solicite sprjinul. Le vom acorda ajutorul nostru pentru clarificarea problemelor de ordin fiscal pe care ei le au.
Ca locuitor al Comunei Drajna, care s-a născut şi a crescut acolo, ştiţi, desigur, lucruri pe care noi şi cititorii ziarului nostru nu le cunosc despre localitatea dumneavoastră. Ce ne puteţi spune referitor la Comuna Drajna?
Comuna Drajna este cea mai veche aşezare din istoria Văii Teleajenului. Există documente care atestă existenţa acestei comunităţi încă din epoca bronzului, ca apoi în 106 să se construiască de către romani Castrul de la Drajna de Sus. În timpul lui Mihai Viteazul, pe Valea Ogretinului s-a dat una dintre luptele duse de români împotriva tătarilor. De asemenea, este cunoscut faptul că locuitorii comunei Drajna sunt urmaşi de drept ai moşnenilor (ţărani liberi cu pământuri). De la aceştia am moştenit pământurile, dar, din păcate nu ştim să le apreciem şi să le exploatăm la adevărata lor valoare.
Dacă aţi fi un factor de decizie în administraţia publică locală a comunităţii dumneavoastră de baştină, ce consideraţi că ar trebui făcut în Comuna Drajna?
Datorită aşezării pitoreşti a comunei, aceasta având deschidere spre celelalte judeţe, a drumurilor de interes naţional şi judeţean, despre Drajna se poate spune că este o comună bogată, cu mici industrii.
Ca acţiuni şi activităţi care sunt necesare şi s-ar putea dezvolta în viitor aş menţiona: împădurirea zonelor defrişate, plantarea pomilor fructiferi în toate zonele libere, construirea şanţurilor, rigolelor, asfaltarea uliţelor şi şoselelor, construirea de poduri, modernizarea Şcolii Ogretin, diverse activităţi culturale (festivităţi ocazionale, teatru), excursii, activităţi de voluntariat (pentru bătrâni şi familii nevoiaşe, cu dizabilităţi), colaborarea cu toate instituţiile comunei: şcoli, biserici, poliţie, schimb de experienţe cu alte localităţi, relaţii de colaborare şi respect reciproc, parteneriate, o activitate de tipul “Fiii comunei”, activităţi educative cu tinerii din comună pentru eradicarea hoţiei, drogurilor, prostituţiei, alcoolismului.
Care este viziunea dumneavoastră despre criza economică şi financiară pe care o traversează ţara noastră?
Criza economică şi financiară este un fenomen mondial ce are repercursiuni asupra întregii omeniri. În ceea ce priveşte ţara noastră, consider că este esenţială atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului agricol, a infrastructurii, a turismului etc., astfel încât să se poată depăşi acest fenomen. Prin atragerea fondurilor europene şi folosirea lor în mod inteligent s-ar putea crea noi locuri de muncă ce ar duce la creşterea economică şi scăderea ratei şomajului. De asemenea ar fi benefică o monitorizare atentă a gestionării fondurilor precum şi eradicarea evaziunii fiscale.
Pentru aceasta trebuie să avem curaj, să ne asumăm răspunderea, să fim întreprinzători!
Ce mesaj aţi dori să transmiteţi consătenilor dumneavoastră?
Aş dori să fac un apel către toţi cetăţenii spre a avea curajul de a-şi susţine opiniile, de a se implica şi lupta pentru drepturile lor. Ei sunt contribuabilii care aduc bani la bugetul local din taxe, impozite, tot ei sunt şi cei care ar trebui să beneficieze de toate facilităţile din partea Primăriei.
Le doresc linişte sufletească, sănătate şi fie ca Dumnezeu să aibă grijă de noi toţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu