vineri, 3 februarie 2012

UN PARTENERIAT DE SUFLET

Ultimele zile ale lui decembrie, înainte de vacanţa de iarnă nu au adus fulgii de nea mult aşteptaţi de copii. Totuşi, într-o singură bătaie de inimă, cei mici şi cei mari – copii, profesori, părinţi – s-au bucurat de rezultatele obţinute după un semestru de trudă şi de mari emoţii.
Larma voioasă din curtea şcolii vestea parcă venirea Crăciunului cu darurile lui, cu vesele colinde, cu iz de brad şi cozonaci.
Joi, 22 decembrie, la Grupu Şcolar Măneciu a avut loc şedinţa de analiză la învăţătură, la sfârşitul căreia doamna directoare Gabriela Despan ne-a anunţat, cu mândrie justificată, că a fost demarat, la iniţiativa dumneaei, un Proiect educaţional care poartă titlul:  “Mediul Ambiental Natural. Educaţia prin Curriculum Integrat Unitar”. Dacă veţi avea curiozitatea să faceţi anagrama titlului proiectului, veţi descoperi numele localităţii noastre – MĂNECIU. Parteneri sunt: I.S.J. Prahova, Asociaţia “Tinerii voluntari” – Valea Călugărească. Cu puţină imaginaţie, descifrăm şi semnificaţia copacului care ilustrează proiectul: pe coroană este trecut titlul: Mediul Ambiental Natural – deci, oricine va înţelege că acest proiect a fost dictat de dragostea şi grija pentru natură; pe trunchiul sau scrie: “Educaţie ” – reprezintă mijloacele prin care vom realize ceace ne vom propune în cadrul proiectului, iar rădăcinile copacului de conduc cu gândul la atitudinea pe care dorim să le-o cultivăm elevilor: toleranţă, participare, implicare; la metode: voluntariat, parteneriat şi la cele două talgere ale balanţei: societatea civică – arii curriculare.
Fiecare arie curriculară a primit lista şcolilor partenere cu care urmează să realizeze acţiuni în comun finalizate prin elaborarea unui eseu structurat, in funcţie de activitate şi de arie curriculară.
Primii care s-au înscris în acest proiect au fost profesorii din Aria curriculară de Limbă şi Comunicare (limba română, limba franceză şi limba engleză). Sufletul acestei acţiuni care a pus accentual pe voluntariat a fost doamna profesoară de limba română Julieta Jercan. Cu entuziasmul caracteristic dascălilor, dânsa a expus în cadrul şedinţei de catedră activitatea, primind aprobarea doamnei directoare Gabriela Despan, a şefilor de catedră Ondina Jercan – limba romană şi Alina Preda – limbi moderne şi a colegilor de catedră. S-au oferit să o sprijine direct şi să o însoţească doamnele profesoare: Adina Baciu, Traian Soare – profesori de limba franceză şi doamna Adina Simion – profesor de limba română.
Concret, a fost vorba despre colectarea unor ajutoare (alimente, îmbrăcăminte şi jucării) care urmau să fie transportatela AsociaţiaPro-Vita de la Valea Screzii, patronata de părintele Nicolae Tănase. Mai multi elevi de la clasele: a II-aC, a IV-aB, a V-aA,B şi C, a VI-a A,B, a VII-a C, a VIII-a C, a X-a C, aXI-a B, C, D, a XII-a B, a XIII-a A au răspuns cu entuziasm acestei invitaţii datorită domnilor diriginţi care le-au explicat părinţilor şi copiilor despre semnificaţia umanitară şi religioasă a acestei acţiuni.
În ziua de vineri, 23 decembrie, doamnele profesoare Julita Jercan, Adina Baciu, Adina Simion şi domnul profesor Traian Soare au însoţit un număr de 28 de copii la Valea Screzii. Transportul a fost asigurat de firma  domnului Cornel Ghiuţă, care s-a alăturat acţiunii de voluntariat, călătoria fiind gratuită. Primul popas a fost la Şcoala cu clasele I-IV din Valea Screzii, unde ne aşteptau copii, majoritatea fiind de la Asociaţia ProVita şi partenerul nostrum de proiect, domnul director profesor Călin Marian Condrea de la Şcoala cu clasele I-VIII Poseşti – Pământeni, alături de doamnele învăţătoare de la Şcoala cu clasele I-IV Valea Screzii – Maria Stan şi Mădălina Bejgu. Am fost întâmpinaţi cu multă căldură şi ospitalitate, uitând de frigul de afară. În sala de clasă frumos împodobită elevii clasei a VI-a B dela GrupulŞcolar Măneciu, coordonaţi de doamna dirigintă – profesor Adina Baciu au interpretat cântece şi poezii în limba franceză cu tematică religioasă şi colinde în limba română.      Au urmat elevii coordonaţi de doamna profesor învăţătot Maria Stan de la şcoala gazdă care împreună cu elevii au prezentat o frumoasă scenetă având ca temă Naşterea Mântuitorului. Am apreciat dăruirea cu care elevii au interpretat rolurile şi costumele realizate împreună cu doamna învăţătoare. Aplauzele furtunoase au răsplătit munca micilor actori.
Elevii claselor a V-a C, a VI-a A, a VII-a C şi a XI-a B, dela GrupulŞcolar Măneciu îndrumaţi de doamnele profesoare Adina Simion, Julieta Jercan şi domnul profesor Traian Soare, au recitat cu emoţie poezii şi au cântat frumoase colinde care au emoţionat asistenţa. La fel de talentaţi au fost şi elevii doamnei institutor Mădălina Bejgu care ne-au colindat cu un Pluguşor inspirit din realităţile locale, lucru apreciat de cei prezenţi. Menţionăm că aproximativ 85% din elevii şcolii sunt în plasament la Asociaţia Pro Vita. Activitatea copiilor s-a încheiat într-o atmosferă sărbătorească, datorită apariţiei lui Moş Crăciun care a împărţit daruri celor mici..
După ce am vizitat şcoala ne-am îndreptat veseli spre sediul Asociaţiei Pro Vita. Acolo am vizitat mai multe apartamente şi am remarcat condiţiile bune dar şi curăţenia din camere. Micuţii erau vioi şi se jucau. Am fost conduşi şi la clădirea care  căzuse pradă flăcărilor: doar câteva farfurii au rămas întregi. Scândurile înnegrite, mirosul de fum încă persistent, după o săptămână, şi aspectul dezolant ne-au impresionat profound. Gazdele ne-au oferit un pahar de ceai cald şi covrigi. Am descărcat toate pachetele, am discutat cu reprezentanţii asociaţiei şi am facut fotografii.
La întoarcere am schimbat impresii cu copii care au mărturisit că sunt fericiţi pentru gestul pe care l-au făcut şi recunoscători lui Dumnezeu că au părinţi.
Chiar dacă la rădăcinile copacului despre care vorbeam la început nu a fost menţionat cuvântul generozitate ne-am dat cu toţii seama că ea este seva care menţine viu copacul.
Pliniu spune că “pentru a fi generos înseamnă a fi nobil” …Noi am putea zice că este sinonim cu altruism şi dezinteres, căci generos este cel care se bucură mai mult să ofere decât să primească.
Prof. Dir. Gabriela DESPAN,                                                                                                   
Prof. Julieta JERCAN,                                                                              
Prof. Adina BACIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu