duminică, 8 aprilie 2012

AUDIENŢA DOMNULUI PREFECT ADRIAN DOBRE ÎN TOATE CELE 10 LOCALITĂŢI ALE COLEGIULUI 5

Prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, împreunã cu subprefectul Gabriel Hornoiu şi directorii serviciilor deconcentrate de la nivel judeţean au acordat recent, la Casa de Cultură din Vălenii de Munte (şi în toate cele 10 localităţi ale Colegiului 5 – Valea Teleajenului) o audienţă publică, colectivă.
Au fost prezenţi pentru a asculta doleanţele cetăţenilor reprezentanţi de la: Direcţia Silvică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Agricolă, Direcţia Finanţelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană Pentru Prestaţii Sociale, Direcţia de Sănătate Publică, APIA, Casa de Pensii, Direcţia Sanitar-Veterinară.
La acest eveniment a participat, în mod activ, şi Domnul Deputat al Colegiului 5, Mihai Apostolache.
Mai înainte de a le oferi microfonul celor prezenţi în sală, veniţi în audienţă, domnul prefect, ca reprezentant al Guvernului României în teritoriu, a fãcut o scurtă prezentare a activităţii Guvernului:
“Cu toţii ştim cã am trecut printr-o perioadã economică dificilã. Guvernul a luat o serie de mãsuri pe care noi le considerãm a fi bune, pentru cã, dacã privim ceea ce se întâmplã la ora actualã în Europa, vedem cã România se aflã pe linia de plutire. Dacã ne referim la Grecia observãm ce eforturi se fac acolo pentru a nu lãsa aceastã ţarã în faliment. În mometul de faţă se cautã 130 de miliarde de euro pentru a le da împrumut acestei ţări ca sã-şi acopere o parte din datorii. În Spania, şomajul a ajuns la peste 20 la sutã şi vedem ce mãsuri dure se iau, mai dure ca în România. Acolo nu se vorbeşte numai de tãierea salariilor de la bugetari cu 25%, ci se discutã inclusiv de reducerea pensiilor.
În Ungaria, timp de 10 luni de zile nu s-au dat pensiile pensionarilor. Deci, nu este o situaţie specificã României, este o situaţie a întregii Europe, este o situaţie la nivel global. A fost, să-i spunem, şansa noastrã cã am reuşit sã luãm aceste mãsuri din timp, care au fost mãsuri dure, dar care ne-au adus aici, pe linia de plutire.
În momentul de faţă, avem un guvern nou, un guvern care este susţinut de aceeaşi coaliţie în cadrul Parlamentului. Acest lucru înseamnã de fapt continuitate şi vedem cu toţii cã se cautã soluţii pentru revenirea, cel puţin, la salariile de dinainte de criza economicã şi financiarã. Dar, aceste soluţii se pot lua numai în condiţiile în care Guvernul va vedea cã avem o creştere economicã solidã şi va gãsi sursele financiare pentru achitarea acestor sume de bani. Dacã vom reveni fãrã a avea o creştere economicã realã înseamnã sã ne întoarcem acolo de unde am plecat. Chiar şi cei din opoziţie recunosc acest lucru. Existã o declaraţie datã de liderii Opoziţiei care spun foarte clar cã ei nu pot veni la guvernare şi nu pot mãri salariile, iar dacã se mãresc salariile ei afirmã cã vor fi tãiate din nou în 2013. Deci, sunt realitãţi economice pe care toţi le recunosc.
Dar nu am venit în faţa dumneavoastrã sã discutãm numai despre aceste lucruri, ci am venit sã vã ascultãm întrebãrile şi să găsim soluţii. Microfonul vă aparţine.”
Problemele ridicate de cetăţenii vãleneni au fost multiple: despre clasa pregãtitoare (aşa zisa “Clasã 0”), în domeniul învãţãmântului, despre ajutorul de şomaj, despre pensii, despre venitul minim garantat, despre discriminarea pe criterii de vârstã la angajare etc.
Douã aspecte importante au reţinut atenţia tuturor celor prezenţi:
1. Pe Strada Cuza Vodã din Vãlenii de Munte, viceprimarul oraşului a decis ca fântâna cu apã potabilã de pe aceastã stradã, sã fie astupatã cu moloz, luându-le astfel riveranilor posibilitatea aprovizionãrii cu apã, atât pentru uzul personal cât şi pentru adãpatul animalelor din gospodãriile proprii. Fapt pentru care s-a şi fãcut un memoriu colectiv adresat Primãriei, memoriu rãmas fãrã rezultat deşi a fost semnat de toţi locuitorii de pe strada Cuza Vodã;
2. Cealaltã problemã, devenitã majorã în zona Vãii Teleajenului este legatã de S.C. HIDRO PRAHOVA. Aceasta a încãrcat nejustificat facturile de platã ale cetãţenilor, atât în Vãlenii de Munte cât şi în Izvoarele şi în Teişani. Pe aceastã temã a intervenit şi domnul deputat Mihai Apostolache. Domnul deputat a subliniat faptul cã a sesizat Curtea de Conturi în vederea efectuãrii unui control la SC HIDRO PRAHOVA deoarece societatea comercialã, în momentul în care a luat în administrare sistemul de alimentare cu apã al oraşului s-a angajat sã facã modernizãri ale sistemului pe banii sãi şi nu pe banii cetãţenilor. “Problema a fost şi este în continuare a administraţiei din Vãleni, pentru cã o administraţie responsabilã trebuia sã tragã de mânecã operatorul care furnizeazã apa potabilã în oraş atunci când îşi bate joc de cetăţeni. Existã un contract între Hidro Prahova şi Primãrie. Dacã acest contract nu se respectã Primãria are posibilitatea sã cearã rezilierea acelui contract, asta dacã este o administraţie care se gândeşte la cetãţeni şi nu o administraţie care a avut grijã sã dea acest serviciu de apã, sã scape de el, sã scape de orice rãspundere. Eu în calitate de parlamentar am fãcut tot ceea ce se putea face şi sper ca instituţiile sesizate sã-şi facã datoria, dar vã rog şi pe dumneavoastrã sã vã spuneţi cât se poate de clar şi de apãsat nemulţumirea. Pânã în momentul acesta Hidro Prahova nu a investit nici un leu în modernizarea sistemului de alimentare cu apã din Vãlenii de Munte.
Atitudinea administraţiei locale faţă de aceastã situaţie nu este o atitudine normalã. O administraţie care ţine la cetãţenii sãi se bate pentru ei, pentru interesele lor. Dacã actuala administraţie era o administraţie serioasã, nu ceda acest serviciu de apã niciunui operator privat. El trebuia sã rãmânã la Primãria Vãlenii de Munte. Se putea gestiona în continuare. şi atunci se puteau rezolva mult mai uşor astfel de probleme atunci când ele s-ar fi ivit. Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la Izvoarele şi la Teişani şi în toate localitãţile unde acest serviciu de alimentare cu apã a fost concesionat cãtre Hidro Prahova, ceea ce ne aratã cã aceastã societate comercialã aflatã în subordinea Consiliului Judeţean nu-şi face datoria faţã de cetãţeni. Acest serviciu public al Consiliului Judeţean Prahova îşi bate joc de cetãţenii acestui judeţ.”
Prefectul judeţului a conchis: “Atâta timp cât aveţi apometre, trebuie sã plãtiţi doar apa pe care o consumaţi. Punct. Incompetenţa s-o plãteascã cei care sunt incompetenţi!”
Absenţa locurilor de muncã a fost o altã problemã importantã ridicatã de cãtre cetãţenii oraşului Vãlenii de Munte.
Audienţa prefectului Adrian Dobre a fost o reuşitã deplinã şi salutãm ideea, manifestându-ne speranţa cã astfel de iniţiative se vor repeta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu