duminică, 8 aprilie 2012

ASOCIAŢIA PENTRU DEZVOLTARE LOCALĂ VALEA TELEAJENULUI LA DOI ANI DE LA ÎNFIINŢARE

Pe 29 februarie 2012, la Casa de Cultură din Vălenii de Munte s-au desfăşurat evenimentele prilejuite de împlinirea a doi ani de la înfiinţarea Asociaţiei Pentru Dezvoltare Locală Valea Teleajenului
Cuvântul doamnei Mihaela Mihai:
“Vã mulţumim că aţi răspuns invitaţiei noastre de a participa la aniversarea a doi de la înfiinţarea Asociaţiei Pentru Dezvoltare Locală Valea Teleajenului, organizaţie neguvernamentală având ca scop promovarea de măsuri şi acti-vităţi pentru dezvoltarea şi promovarea Văii Teleajenului. Sediul se aflã la Vălenii de Mun-te, Str. Aleea Alunilor, nr. 1.
Asociaţia s-a înfiinţat în februarie 2010 ca structură asociativă şi a fost înscrisã în Registrul Asociaþiilor şi Fundaţiilor de pe lângã Judecãtoria Vãleii de Munte sub nr. 2/15.02.2010.
La Asociaţia noastrã poate adera orice persoanã care îmbrăţişeazã ideile şi valorile promovate de noi.
În cadrul Asociaţiei au fost organizate diferite evenimente: expoziţii cu imagini din zona Vãii Teleajenului – au fost organizate pânã în prezent trei expoziţii cu imagini din zona Vãii Teleajenului, scopul fiind acela de promovare a atracţiilor cultural-istorice din aceastã zonã. Prima acţiune s-a desfãşurat la Palatul Parlamentului în 2010, iar celelalte douã s-au desfãşurat în 2011, în incinta Magazinulu “Real” din Ploieşti, respectiv, în faţa Halelor Cen-trale din Ploieşti şi au atras mii de vizitatori. Am organizat de asemenea, în premierã pentru judeţul Prahova, trei evenimente intitulate Parteneriat pentru Dezvoltare, Administraţie-mediu de afaceri, aceste evenimente adunând laolaltã personalitãţi atât din sfera administraţiei, cât şi din mediul de afaceri, dar şi reprezentanţi ai producãtorilor din zonã precum şi firme de consultanţă în atragerea de fonduri europene, scopul fiind acela de a stimula dialogul şi a întãri colaborarea dintre reprezentanţii mediului public şi reprezentanţii mediului privat.
În perioada 1-3 iulie 2011, în staţiunea Cheia, din Localitatea Mãneciu, Asociaţia a organizat împreunã cu Primãria Mãneciu şi Biroul Parlamentar al Deputatului Mihai Apostolache, Festivalul Rododendronului, acţiune care a avut menirea de a atrage cât mai mulţi turişti în staţiunea Cheia, prin promovarea produselor specifice zonei, cât şi prin evenimente sportive, culturale, ştiinţifice. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi precum: Alexandru Mironov, Alex. Stoenescu, Prof. Univ. Dr. Marian Neagu, Academician Alexandru Bogdan, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mãrmureanu, Protoiereu Florin Boţîrcã, General Emil Strãinu, Prof. Univ. Dr. Constantin Teodorescu. Tot cu ocazia Festivalului Rododendronului, Localitatea Mãneciu a fost vizitatã de o delegaţie din Turcia din Localitatea Şarcoy cu care s-a încheiat şi un acord de colaborare.
În scopul promovãrii produselor specifice zonei Vãii Teleajenului, Asociaţia a organizat în luna decembrie a anului 2011, o expoziţie cu produse din zona Vãii Teleajenului, acţiune denumitã Produs de Valea Teleajenului şi care a fost gãzduitã de Palatul Parlamentului.
În semn de preţuire pentru valorile zonei Vãii Teleajenului, Asociaţia a organizat în data de 19 decembrie 2011, la Casa de Cultură din Vãlenii de Munte, Gala Premiilor Valea Teleaje-nului, acţiune prin care s-au premiat acele persoane care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea armonioasã a Vãii Teleajenului.
Asociaţia a participat la programul naţional de ecologizare “Let’s do it, Romania!” reuşind sã implice ca voluntari 321 de persoane din zona Vãii Teleajenului, dintre care 50% au fost elevi.
Organizarea unei vizite la Palatul Parlamentului cu participarea locuitorilor din zona Vãii Teleajenului, la evenimentul prilejuit de încheierea proiectului “Expoziţie cu imagini din zona Vãii Teleajenului” la care au participat 24 de persoane (primari, consilieri locali, profesori, întreprinzãtori, preoţi).
În cadrul proiectelor organizate de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Localã Valea Teleaje-nului am organizat vizitã la Palatul Parlamentului la care au participat locuitori din zona Vãii Teleajenului, în special tineri, scopul proiectului fiind acela de a-i familiariza pe aceştia cu modul de organizare şi funcţionare al instituţiei Parlamentului României.
În octombrie 2010, membrii Asociaţiei au elaborat un proiect intitulat Atracţii cultural-istorice pe Valea Teleajenului, proiect depus la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turis-mului, în vederea finanţãrii prin Programul Operaţional Regional 2007 -2013, însã ulterior a fost retras ca urmare a lipsei fondurilor necesare cofinanţării. Asociaţia şi-a propus sã implementeze acest proiect prin atragerea de fonduri private.
Vreau sã vã informãm cã am editat publicaţia Info Valea Teleajenului. Alte materiale de promovare a zonei realizate de Asociaţie au fost pliante şi cãrţi poştale.
Asociaţia Pentru Dezvoltare Localã Valea Teleajenului are şi parteneri în organizarea acti-vitãţilor pe care le desfãşoarã. Principalul nostru partener este Deputatul Vãii Teleajenului, Domnul Mihai Apostolache cu care încã de la începutul activitãţii noastre, conducerea Asociaţiei a încheiat un parteneriat, scopul acestuia fiind acela de a realiza în comun acţiuni şi proiecte care sã conducã la promovarea şi dezvoltarea zonei Vãii Teleajenului. Iar acest parteneriat s-a dovedit a fi unul de succes. Pentru sprijinul constant acordat Asociaţiei, Consiliul Director al Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Localã Valea Teleajenului a hotãrât, în luna februarie a acestui an, sã îi acorde Deputatului Mihai Apostolache statutul de Preşedinte de onoare al acestei structuri asociative.
CUVÂNTUL DOMNULUI DEPUTAT MIHAI CRISTIAN APOSTOLACHE
Bunã seara, stimaţi invitaţi!
Vreau, în primul rând, sã mulţumesc fondatorilor acestei structuri asociative cã s-au gândit la mine. Aceastã idee de constituire a unei Asociaţii neguvernamentale am susţinut-o mai demult şi le mulţumesc iniţiatorilor cã au pus-o în practicã, pentru cã, vã spun sincer, am vrut din momentul în care am venit în aceastã zonã şi am fost ales parlamentar sã încerc pe cât posibil sã sparg barierele şi acele prejudecăţi care existã uneori în mintea fiecãruia sau într-o zonã sau alta a ţării. Ştiţi bine, ideea de asociere, de foarte multe, ori a fost respinsã la noi. În ţările occidentale, aceastã idee de asociere este foarte pregnantã. Este o idee care a dat roade şi acolo unde oamenii s-au strâns laolaltã şi au iniţiat diverse proiecte şi programe, aceste acţiuni au dus într-un final la dezvoltarea respectivelor zone.
Acesta a fost şi motivul pentru care am considerat cã este bine sã pornim o astfel de structurã asociativã. Sigur cã nu este uşor sã strângi laolaltã oameni din diverse medii de activitate şi sã-i faci sã înţeleagã cât de important este sã fii în acelaşi loc la un moment dat şi sã acţionezi de comun acord astfel încât sã atingi un obiectiv bine definit.
Mã bucur foarte mult cã aţi rãspuns invitaţiei de astãzi şi daţi-mi voie sã vã mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru aceastã zonã. Am avut ocazia în toatã aceastã perioadã, de când sunt în aceastã zonã, sã cunosc oameni deosebiţi şi o parte din aceşti oameni se aflã acum în aceastã salã. Am comunicat cu dumneavoastrã în diverse ocazii, v-am consultat cu privire la anumite iniţiative, inclusiv iniţiative legislative, pentru cã aşa înţeleg cã trebuie sã se desfãşoare o activitate. O activitate trebuie sã se desfãşoare pe conlucrare, pe dialog şi pe obiective foarte clar stabilite.
Spuneam cã am spart o barierã şi iatã, astãzi, se împlinesc doi ani de când aceastã structurã asociativã a luat fiinţã, aici la Vãlenii de Munte. Eu am credinţa cã împreunã am pornit pe un drum bun şi astãzi vã lansez provocarea de a ne întâlni mult mai des, de a ne întâlni şi a dezbate tot ceea ce consideraţi cã este bine pentru aceastã zonã şi pentru aceastã ţarã.
Le mulţumesc colegilor pentru statutul pe care mi l-au acordat, acela de Preşedinte de onoare al Asociaţiei Pentru Dezvoltare Localã Valea Teleajenului. Este un fapt care mã obligã şi în acelaşi timp m-a ajutat sã recomand personalitãţi din aceastã zonã, din acest judeţ şi din aceastã ţarã care sã devinã membri de onoare ai acestei stucturi asociative.
S-a vorbit aici despre delegaţia din Turcia. Ei au venit cu diverse materiale de promovare. Noi, sigur, le-am oferit şi noi ceea ce am avut, din zonã. Produse tradiţionale: ţuica specificã zonei, mierea şi fructele pe care le gãsim aici, dar din punctul de vedere al imaginii nu am avut lucruri concrete de oferit. Tocmai de aceea am considerat cã este bine sã facem un efort şi sã realizãm noi, cu puterile noastre o publicaţie care sã ne reprezinte, iar astãzi am ocazia sã v-o prezint. Este o publicaţie care prezintã în mare frumuseţile acestei zone. Cred cã era pãcat sã nu avem şi noi o astfel de prezentare. Ea va ajunge atât la colegii mei parlamentari cât şi la cele mai importante ambasade din România. Cu aceastã ocazie ţin sã le mulţumesc tuturor celor care au înţeles cât de importante sunt proiectele pe care le-am derulat şi cât de mult conteazã sã promovezi diverse produse şi o imagine corespunzãtoare atât la nivelul judeţului cât şi la nivel naţional şi, de ce nu, la nivel internaţional, Asociaţia având şi o pagina de internet: www.valeateleajenului.ro.
Nu este uşor sã treci de la idei la fapte. Au fost momente extrem de complicate când am spus “mai bine renunţãm”, dar nu am renunţat şi iatã cã asãzi suntem în mãsurã sã ne mândrim cu proiectele realizate pânã acum şi cu cele pe care urmeazã sã le punem în practicã.
Desigur ar fi multe de spus. Mã bucur foarte mult cã am reuşit în aceastã searã sã ne îmtâlnim, sã fim împreunã şi aş vrea sã interpretaţi asta ca pe o invitaţie la un dialog permanent despre problemele zonei. Astãzi a fost un început pentru ceea ce credem noi cã ar trebui sã se întâmple din punctul de vedere al imaginii Vãii Teleajenului.
Vã mulţumesc foarte mult pentru prezenţă, pentru ceea ce faceţi şi încã odatã spun cã vreau sã menţinem dialogul, cã vreau sã punem în aplicare împreunã acele idei constructive care sã ajute la dezvolatrea acestei zone, Valea Teleajenului.
Vă mulţumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu