vineri, 14 septembrie 2012

Asociaţia Solidaritatea Centre Mauges Poseşti/Prahova – Mauges/Franţa


După 22 de ani de colaborare româno – franceză, Comuna Poseşti din Prahova a semnat Înfrăţirea cu Comunitatea Comunelor Centre Mauges, din Franţa.
Evenimentul a avut loc pe 4 august 2012 la Primăria Poseşti, judeţul Prahova.

Primele contacte între Comuna Poseşti şi Comunitatea Comunelor din Centrul Mauges s-au stabilit încã din 1990. După veştile din presa internaţională cu privire la planurile regimului Ceauşescu de sistematizare a populaţiei şi dizolvarea satelor, unii francezi revoltaţi s-au organizat într-o mişcare de asistenţă umanitară şi ajutor de urgenţă. Consiliul European, prin intermediul Asociaţiei “Operaţiunea Satele Româneşti” au propus ca satele româneşti să fie sprijinite cu scopul de a le salva din faţa distrugerii ce le ameninţa. În mod aleatoriu, comunei Geste, componentă a Comunităţii Comunelor din centrul regiunii Mauges, i s-a repartizat localitatea Poseşti pe care au sprijinit-o prin acţiuni umanitare.
De atunci, schimburile de experienţă şi relaţiile de prietenie s-au dezvoltat. Crearea Asociaţiei “Solidarité Roumanie Centre Mauges- Poseşti” din Franţa a fost urmată de geamăna sa, “Asociaţia Solidaritatea Poseşti – Centre Mauges” din România. Cele două partenere au devenit interlocutori privilegiaţi ai comunităţilor, sporind relaţiile de prietenie, solidaritate şi cooperare.
În mod natural, dezvoltarea şi consolidarea schimburilor dintre Poseşti şi CCCM au orientat autorităţile locale respective către un proiect de înfrăţire după semnarea unei Carte de Cooperare în 2011.
Înfrăţirea semnată pe 4 august la Primăria Poseşti între primarul comunei Poseşti şi preşedintele CCCM din Franţa, este un angajament peren care necesită participarea activă a aleşilor locali şi a cetăţenilor. Acest act proclamă asocierea comunităţilor şi marchează recunoaşterea oficială a legăturilor ce durează de mai bine de 22 de ani.
Cu ocazia acestor evenimente domnul Gerard Chevalier, Preşedintele CCCM din Franţa a spus:
“Vreau să subliniez importanţa oficializării Înfrăţirii cu comuna dumneavoastră, pentru cei 25.000 de locuitori ai regiunii Centre Mauges. În această perioadă de criză internaţională este de remarcat că ne îndepărtăm de individualizare şi concentrare pe sine, îndrăznind să ne deschidem către ceilalţi.
Aceşti ani, bogaţi în schimburi fructuoase, în participări la diferite acţiuni, în relaţii interumane, toate au construit o prietenie durabilã mereu mai sincerã şi mai puternică. Aceste iniţiative au permis să ne întâlnim, să învăţăm să ne cunoaştem mai bine, să comunicăm şi să apreciem reciproc valorile celuilalt.
Într-o Europă pacifistă, reconciliată care se construieşte încetul cu încetul, ne revine datoria să transmitem acest mesaj de pace şi fraternitate adevãrată.”
Semnarea oficială a documentelor de Sâmbătă 4 august la Primăria din Poseşti, a fost urmatã de dezvelirea unei compoziţii plastice denumite “Comuna Poseşti şi CCCM, pe cât de departe, pe-atât de aproape”, realizată de domnul profesor pictor Constantin Cioc, sub forma unei fresce impunătoare care să amintească trecătorilor ce traversează comuna de legăturile româno-franceze ce există aici.
Festivităţile s-au încheiat cu un spectacol popular în aer liber susţinut de grupul folcloric Floricica din comună şi alte grupuri folclorice invitate, care s-au bucurat de un public numeros.
Schimb de experienţă intercultural şi de solidaritate franco – român
În cadrul parteneriatului ce există de mai bine de 20 de ani, Asociaţia Solidaritatea Poseşti – Centre Mauges a organizat în luna iulie a acestui an, Schimbul bienal de experienţă romano – francez, beneficiind de subvenţii Europene printr-un “Proiect Tineri in Acţiune” dedicat tinerilor din România şi Franţa, cu vârsta între 16 şi 18 ani.
Proiectul se învârte în jurul cifrei 10 şi se doreşte a fi unul de nota 10! Prin cele două dimensiuni ale sale: interculturalitatea şi solidaritatea, Schimbul de experienţă îşi propune înlăturarea stereotipurilor promovate de unele Media şi ideilor pre concepute pe care le putem avea despre o altă cultură aflată la celălalt capăt al continentului cât şi despre anumite grupuri sociale defavorizate precum: persoanele cu handicap, copii abandonaţi, imigranţi, minorităţile culturale grupurile de Rromi, etc.
“Dar cum puteam cunoaşte mai bine cultura celuilalt decât prin imersiune, locuind în familii, de unde putem învăţa multe din dotarea şi amenajarea caselor şi a anexelor, din obiceiurile culinare dar şi din relaţiile între membrii familiei?” spune Damien Girardeau, unul din animatorii francezi.
Astfel 10 tineri români din toate satele comunei Poseşti acompaniaţi de 2 adulţi petrec 10 zile în Franţa în regiunea Centre Mauges fiind găzduiţi în familiile unor tineri francezi de aceeaşi vârstã. La sfârşitul acestui sejur, aventura tinerilor continuă împreună, timp de 10 zile în România.
Sprijinind cu consecvenţă un parteneriat între doi corespondenţi, aceiaşi tineri români se transformă în gazde pentru invitaţii lor francezi, la întoarcerea în ţară.
“Asociaþia ASPCM nu este o agenţie de turism iar acest Schimb de experienţă nu este o vacanţă” explică doamna Cati Căplescu, unul din animatorii români”, pe lângă vizitele culturale, programul sejurului împreună propune diferite activităţi de solidaritate menite să le ofere tinerilor o deschidere către celălalt şi să intre în contact cu diferite structuri organizate care lucrează cu persoane defavorizate”. Atat tinerii români cât şi francezi participă prin rotaţie la ateliere de reamenajare a şcolilor din localităţile în care locuiesc, la activităţi de curăţarea mediului înconjurător, la organizarea de jocuri pentru copiii aflaţi la un centru de plasament, lucrul la fermă alături de persoane cu handicap psihic.
În afara activităţilor propuse, tinerii gătesc şi mãnâncă împreună, învaţă cântece şi dansuri tradiţionale specifice fiecărei culturi, şi nu în ultimul rând învaţă să comunice într-o limbă de circulaţie internaţională, învaţă să nu se izoleze, să fie toleranţi şi sensibili la diferenţele culturale ce pot interveni între noi. La sfârşitul celor 20 de zile împreună, tinerii se despart cu greu continuând să corespondeze între ei.
Cătălina CĂPLESCU
(organizator al spectacolelor şi deplasărilor în Franţa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu