joi, 29 iulie 2010

DESCHIŞI CĂTRE LUME, CĂTRE EUROPA OCCIDENTALĂ

O civilizaţie străveche i-a legat pe strămoşii Dacilor de cultura indiană, egipteană… Peste acel strat de aur al practicilor şi obiceiurilor statornicite în sute de ani s-a aşternut apoi civilizaţia romanilor… Pe un pământ binecuvântat de Dumnezeu, cu pitorescul şi bogăţia câmpiei de la Istru şi a cununii carpatice, poporul nostru nobil a atras priviri lacome. Ne-au cotropit barbarii, apoi, veacuri întregi, turcii, austro-ungurii, ruşii. Unii ne-au vrut supuşi, alţii s-au prefăcut prieteni; şi ne-au luat aurul grânele, pădurile…viaţa din noi…Am ajuns săraci în ţară bogată, tristă şi sărmană poartă a Orientului, în timp ce atâtea naţii sunt bogate pe pământuri urâte şi sărace …

Invitaţia de a face parte din delegaţia I.S.J. şi Prefecturii  judeţului Prahova pentru vizita de lucru în Polonia, condusă de domnul Prefect Corneliu Popescu, însoţiţi fiind de reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Camerei de Comerţ, a însemnat pentru şcola noastră o perioadă de proiectări şi statornicire a unor relaţii avantajoase cu forurile judeţene şi naţionale, de anvergură europeană.
Duminică dimineaţa, pe 24 septembrie 2006, emoţiile ne-au purtat spre meleaguri în care urma să experimentăm întâlniri cu reprezentanţii prefecturilor a trei judeţe poloneze, implicit, cu trei Inspectorate Şcolare.
Luni, 25 septembrie 2006, ne-au întâmpinat la sosire reprezentanţi ai autorităţilor locale: renumitul jurnalist Marek Oleszozuk, Lidia Pietras, comisar de poliţie, profesor de autoapărare la Centrul de formare Continuă, Jadwiga Wójtowicz, Şeful Direcţei Educaţie, Wieslaw Borowski, Directorul Centrului de Practică Productivă-Pionki, Jacek Karaś, Director Adjunct la Grupul Şcolar Postgimnazial nr. 1 Pionki, acesta din urmă fiind şi organizatorul bunei găzduiri a delegaţiei noastre.
Marţi, 26 septembrie 2006, însoţiţi de d-na  Inspector Şcolar Jadwiga Wójtowicz: am vizitat ruinele Castelului Episcopiei Cracoviei, Muzeul raional, am mers la Centrul de Formare Continuă, barajul şi centrala electrică de la Domaniów. Am primit propuneri îmbucurătoare de înfrăţire cu şcolile raioanelor Radom, Kozienice şi Pionki. Pretutindeni, şcolile poloneze ne-au impresionat prin excepţionala lor dotare: clădiri impunătoare, laboratoare, cabinete şi ateliere spaţioase, fiecare cu un număr corespunzător de calculatoare performante, din fonduri U.E.
Ziua de 27 septembrie 2006 a fost marcată de transmiterea pe postul local  de televiziune a interviului acordat de domnul Prefect de Prahova, Corneliu Popescu. Vizita de documentare din Kozienice s-a încheiat cu cina servită alături de toate autorităţile locale şi investitori privaţi la  Izvorul Regal din pădurea Kozienice.
Joi. 28 septembrie 2006, vizita la Varşovia a culminat cu memorabilele ore petrecute la Ambasada României, în prezenţa corpului diplomatic al Ambasadei: domnul ambasador  Gabriel Bârtaş, Marius Viţionescu, consilier economic, Dorin Barnea, Directorul Institutului Român de Cultură, alţi consilieri. Starostele de Zwolweń şi traducătoarea Monica Checea a însoţit delegaţia noastră, vineri, 29 septembrie, în vizita la mormântul lui Jan Kochanowski, în clipele noastre de reculegere de la Lagărul de Exterminare de la Majdanek şi în oraşul Kazimierz Dolny. La  cina de rămas bun au fost prezenţi reprezentanţii tuturor raioanelor vizitate: Radom, Kozienice, Zwoleń.
La reîntoarcerea în patrie, sâmbătă, 30,septembrie 2006, am resimţit acut contrastul între modelul de şcoală din U.E. şi şcoala noastră. Urmează să întreprindem tot ce ne revine ca îndatorire pentru a alinia şi Grupul Şcolar Măneciu unităţilor de învăţământ din Uniune. Am trimis deja scrisori şi prezentări ale şcolii noastre la Ambasada Română din Varşovia, la Institutele de Cultură şi la Prefecturile raioanelor care ne-au rămas prietene.
Să ne respectăm şi păstrăm prietenii, îmbogăţindu-ne sufletul şi spiritul care a stat mereu drept în încercări şi furtuni!
Director prof. Gabriela DESPAN
Grup Şcolar MĂNECIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu