marți, 24 august 2010

PLEDOARIE PENTRU UN PARTENERIAT PROFITABIL

În urbea Vălenilor „cu judecătorie, spital, trecut şi ambiţie” pluteşte spiritul lui Nicolae Iorga. A fost şansa acestor locuri , unde a înflorit de timpuriu  o spiritualitate bogată, să placă marelui savant, care constata că aici „datina veche a rămas neschimbată… A rămas iubirea, respectul pentru datină”.

Iorga va înnobila mulţi ani Vălenii de Munte cu prezenţa, cu bogata sa activitate şi aşezămintele înfiinţate, iar peste timp ne va  lăsa drept mărturie palpabilă  a acestei  prezenţe, casa în care îşi găsea adăpost, linişte şi răgazul de a mai scrie ceva spre câştigul spiritualităţii româneşti şi universale.
Această casă memorială face acum parte din „Complexul muzeal Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, oferindu-ne nouă, dascăli şi elevi, un loc în care se pot îmbogăţi cunoştinţele, se pot dezvolta capacităţile intelectuale ale elevilor: interesul, iniţiativa, originalitatea gândirii, atitudinea  creatoare, capacitatea de a sistematiza şi argumenta.
Cadrele didactice din Şcoala de Arte si Meserii „Ing. Gheorghe Pănculescu”, conştiente de rolul muzeului în formarea personalităţii copiilor, în atingerea unei game largi de obiective ale  demersului didactic, au stabilit un profitabil parteneriat cu „Complexul muzeal Nicolae Iorga”.
Am considerat că nu este cadru mai favorabil să evocăm personalitatea şi opera  savantului  ca cel pe care îl oferă casa în care se păstrează obiecte personale, cărţi, mobilier, tablouri ce i-au aparţinut. În fiecare an, sub genericul „Au fost tăiat un brad bătrân”, în luna noiembrie elevii, însoţiţi de învăţătoare şi profesori, păşesc în Casa memorială, pun cu evlavie o floarea, rostesc un vers. Sub aceleaşi bolţi elevii au evocat în scurte expuneri, versuri şi muzică pe legendarul domn Ştefan.
Dacă ne mutăm în clădirea de alături la „Şcoala de misionare  morale şi  naţionale”, unul dintre aşezămintele întemeiate de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, putem admira obiecte de artă religioasă foarte preţioase, iar în cadrul secţiei de etnografie s-au adunat cu trudă şi răbdare obiecte care ilustrează evoluţia unor ocupaţii tradiţionale pe Valea Teleajenului: creşterea oilor, prelucrarea lânii, cultura prunului.
În această ambianţă se desfăşoară unele ore de religie, istoria românilor  sau lecţii ale cursului opţional de istorie locală ( „Istoria Văii Teleajenului în Evul Mediu”). Profesorul poate concepe şi realiza lecţiile într-o viziune complexă, în spiritul adevărului ştiinţific, cu un bogat suport oferit de izvoarele istorice. Elevii sunt iniţiaţi în practicarea unui comportament civic, activ, deschis, comunicativ.
Muzeul, cu tot ceea ce oferă, contribuie la formarea însuşirilor morale pozitive, a patriotismului, a mândriei pentru apartenenţa la comunitatea umană din aceste locuri, la cultivarea respectului şi preţuirii pentru o moştenire istorică şi culturală  inestimabilă.
O pledoarie, oricât de elaborată, în cele din urmă se reduce la o invitaţie – îndemn:Să mergem în muzeu !
Şi nu se poate încheia înşiruirea gândurilor fără a ne aminti că, în urmă cu un secol Nicolae Iorga deschidea la Vălenii de Munte cursurile Universităţii de vară. Deci, să ne pregătim sufletele pentru o mare sărbătoare a spiritualităţii româneşti în acest an, 2008 şi să ne amintim inspiratele cuvinte ale lui Valeriu Râpenu: „Nimeni n-a întrunit, asemenea lui Nicolae Iorga, darurile plurivalenţei intelectuale, ale omniprezenţei publice, ale abordării simultane a tuturor domeniilor scrisului.”
Floarea VULPE
(DIRECTOR – Ş.A.M. „ING. GH. PĂNCULESCU”, VĂLENII DE MUNTE)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu