Preluând titlul unei cãrţi datorate marelui istoric Nicolae Iorga deschidem un ciclu referinţe despre personalitãţi care au dat urbei noastre prestigiu peste timp.
Cu o jumãtate de secol în urmã cumpãra un teren (în Vãlenii de Munte) pe care şi-a construit o locuinţã cel care avea sã rãmânã în panoplia marilor savanţi – Gheorghe Ionescu-Şişeşti.
Nãscut în anul 1885 în satul Şişeştii de Jos, judeţul Mehedinţi tânãrul absolvent al şcolii primare şi liceale avea sã parcurgã toate etapele fireşti ale omului de ştiinţã. Datorãm soţiei sale Speranţa Ionescu Şişeşti un studiu care, printr-o privire de ansamblu a complexitãţii intelectuale şi sufleteşti ale savantului, l-a impus într-o lume plinã de densitate şi culoare a elitei româneşti.
Studiile superiore şi doctoratul au fost împlinite în lumea germanã, în domeniul agriculturii. A funcţionat în Ministerul Agriculturii şi Domeniilor în fruntea cãruia a strãlucit, ca ministru şi specialist, în cinci guverne (1931-1940), deci şi în cel condus de N. Iorga (1931-1932), istoricul şi politicianul apreciindu-l mult. Crezul sãu a fost ridicarea agriculturii şi pe ţãrani la cerinţele moderne ale vremii. Atribuia în cercetarea ştiinţificã un rol prioritar matematicii în viaţa contemporanã, “viaţa modernã se dezvoltã sub semnul matematicii”. A fost un admirator al pãdurii şi un vajnic apãrãtor al acesteia. Din mãiestria şi erudiţia didacticã au ieşit peste patruzeci de generaţii de cercetãtori. A fost recunoscut la vreme de Academia Românã ca membru titular (1936), a primit marea decoraţie “Steaua României” apoi Coroana României”, “Om de ştiinţã emerit”, “Legiunea de onoare” (Franţa) ş.a. Creaţiile literare au fost în atenţia lui Coşbuc şi Iorga.
“Apostolul” de la Vãleni i-a acordat spaţii largi în “Neamul Românesc” pentru conferinţele care l-au consacrat. Regalist convins a “scãpat” de pedepsele impuse de comunişti dupã 1948, datoritã prieteniei cu Traian Sãvulescu, preşedintele Academiei, dar şi recompenselor ştiinţifice atribuite de sovietici “simbolului plugãriei româneşti”.

Prin activitatea de la Vãleni şi prin urmaşii de notorietate – dr. docent Vlad (agronomie), ing. Dan (construcţii) – viaţa profesorului, a omului de ştiinţã Gh. Ionescu-Şişeşti s-a înfipt în vreme ca un stejar viguros în faţa cãruia posteritatea îi aduce un profund omagiu.
Ion BOCIOACA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu