joi, 30 decembrie 2010

BISERICA “SFÂNTUL IOAN” DIN VĂLENII DE MUNTE

(Interviu cu Anton Tiberiu Laurenţiu, parohul Bisericii “Sfantul Ioan”)
- Reporter:  Aţi putea să ne oferiţi câteva informaţi referitoare la biserica aflată în construcţie.
Părintele Paroh : – Iniţial, datele istorice se întind undeva în jurul anului 1850, prima atestare documentară, când a fost ridicată o biserică de lemn prima data, apoi biserica de zid, pe care aţi văzut-o, şi care la cutremurul din’77 a fost afectată, apoi consolidată. În’88, la 14 septembrie a fost sfinţită de Preafericitul Teoctist, la vremea respectivă.
După nici un an de zile, până pe 12 august biserica a funcţionat normal. Atunci, în urma unei descărcări electrice şi a incendiului survenit, biserica a ars complet, incendiul pornind de la acoperis, fiind din lemn, material folosit mai la toate casele din vremea respectivă. După nefericitul incident am demolat tot ceea ce mai rămăsese din vechea construcţie, zidurile nu au prezentat niciun fel de rezistenţă. Am facut alt proiect, altă autorizaţie de construcţie, şi ne-am apucat de noua biserică, şi din 2002 până în prezent am ajuns la stadiul actual.
Reporter : – Cât credeţi că va mai dura, construcţia?
Părintele Paroh: – De durat….. aaaaa….de durat, va dura în funcţie de partea financiară, dacă avem bani mai mulţi, terminăm mai repede, dacă avem bani mai puţini, terminăm când îi strângem. Pentru că biserica nu a fost monument istoric, nu aparţine direct de partea de monumentelor Ministerului Culturii şi Cultelor, deci nu avem o finanţare de acolo.
- Am înteles că aţi realizat şi un site al bisericii SF. Ioan Botezatorul din Valenii de Munte…
- Da, chiar vroiam sa vă informez în legătură cu aceasta, este un site pe care pot intra toţi binevoitorii care doresc să afle informaţii despre funcţionarea noastră dar şi pentru a face donaţii dacă doresc.
Paşii pentru accesarea site ului sunt: 1. – www.wikipedia.com-vălenii de munte; 2. – căutare; 3. – click vălenii de munte wikipedia; 4. – în cuprins, punctul 20 legături externe; 5. – click pe link ul ,,parohia Sf. Ioan’’ din Vălenii de Munte, apoi ultimul punct – apel pentru credinţă. Donaţii se mai pot face şi în contul de la banca: RO02RNCB0211011847610001.
- Care a fost contribuţia Primăriei, în ajutorul dat reconstruirii bisericii?
- Primăria ne-a ajutat în limita posibilităţilor. Pe vremea domnului primar Manolescu, cu materiale, iar acum, de când a venit noul primar, domnul Niţu, undeva în jur de aproape 2 miliarde .
- Mai sunt donaţii din partea enoriaşilor?
- Destul de greu! Sunteţi tineri şi ştiţi cum stau cu partea financiară de la părinţii voştrii, dar suntem conştienţi de un singur lucru: Dumnezeu are grijă de noi toţi, şi nu ne pierdem credinţa.
- Am văzut o urnă la poarta bisericii. Se milostivesc oamenii să lase câte un bănuţ, în folosul bisericii?
- Da. În fiecare duminică, după slujbă, îi strângem şi facem un proces verbal, iar la trei luni îi adunăm şi tăiem o chitanţă pentru suma respectivă. Creştinul ştie că lăcaşul în construcţie are nevoie.
- Au mai existat oameni cunoscuţi, cu dare de mână care au făcut donaţii financiare pentru reconstrucţia lăcaşului de cult?
- Da. Donaţii au fost, inclusiv din partea domnului Gigi Becali, iniţial cu 100.000.000, cănd am fost la Bucureşti şi am vorbit, iar după o mică perioadă, cu suma de 10.000 de euro.
Ca ajutor, Petrom Service ne-a ajutat. Deasemenea, domnul Luca de la Ploieşti, iar tot prin Petrom, materiale în valoare de 10.000 euro, inclusiv transportul gratuit al materialelor din mai toată regiunea noastră.
- Ce sfat aţi dori să l transmiteţi enoriaşilor, trecătorilor, oamenilor care trec prin faţa Bisericii “Sfantul Ioan”?
- Pentru oameni, ca un gând, nu spun decat atât: nu trebuie să ne pierdem credinţa în Dumnezeu, nădejdea, să nu disperăm şi să nu facem fapte nesăbuite care ar putea genera mai multă suferintă, decat este în prezent.
- Eu şi colega mea Alina, suntem reprezentanţii Grupului Şcolar Agromontan ,,Romeo Constantinescu’’ am vrea să creăm un parteneriat între liceu şi biserică. Suntem vecini aici, trecem în fiecare zi pe la poarta Bisericii, aţi fi de acord?
- Da, suntem de acord . Am răspuns prezent de fiecare dată când aţi avut nevoie de noi, la deschidere, am mai donat cărţi de religie şi auxiliare, bineînţeles în limita posibilităţilor şi asteptăm în continuare ca elevii să apeleze la noi, fără reţinere.
Vă mulţumim pentru amabilitate şi pentru informaţiile oferite.
Cu plăcere! A fost o conversaţie interesantă, vă mai asteptăm pe la noi!

Trimitere Wikipedia
În faţa bisericii a stat mărturie peste timp de 400 de ani un plop (Populus nigra), dezafectat înainte de 1989
De-a lungul timpului Biserica “Sfantul Ioan” a fost supusă la multe încercări.
1977: Biserica este fisurată în urma cutremurului, finnd necesare ample lucrări de consolidare.
1998: Biserica este resfinţită ca urmare a finalizării picturii interioare.
12 august 1999: Biserica arde aproape complet ca urmare a unui scurt circuit la instalaţia electrică. Seceta foarte mare din acel an face inutilă intervenţia pompierilor.
2001: Sunt demarate lucrarile pentru reconstructia Bisericii “Sfantul Ioan”, sub îndrumarea parintelui Anton Tiberiu Laurenţiu, preot al parohiei din anul 1998.
2001: Sunt întocmite planurile noii Biserici de către un arhitect al Patriarhiei Române şi sunt obţinute aprobările necesare demararii construcţiei.
2002: Este turnată fundaţia bisericii.
În prezent slujbele se ţin în capela Bisericii Sfântul Ioan
(Info-Wikipedia)
Ciprian MARIN
şi ALINA GEANGU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu