miercuri, 4 mai 2011

ILUZIA CÂŞTIGULUI UŞOR

Chiar dacă este criză, vălenarii care au prins gustul banului câştigat uşor nu renunţă la plăcerea de a butona la aparate şi tot mai mulţi îşi încearcă norocul, zilnic, la aşa numitele ,,păcănele”.
Cei care au afaceri cu maşinuţe spun că, deşi trecem prin vremuri grele, unii apelează cu încredere la necunoscutele şanse de câştig.
Localul e frecventat de toate vârstele: de la minori şi tineri, la persoane în vârstă care stau ore în şir şi butonează cu conştiinciozitate caraghioasă. Îi privesc uneori, îmi spune un patron, şi mă gândesc că banii prinşi în joc nu sunt ai lor, sunt nemunciţi sau chiar furaţi, pentru că prea îi aruncă cu duşmănie.
Deşi mulţi ajung acolo în ideea de a câştiga ceva, de cele mai multe ori, sfârşesc prin a pierde şi ultimul bănuţ. Însă acest lucru nu îi descurajează şi vin şi a doua zi, să-şi încerce norocul. Aşa se face că sălile de jocuri au mereu clienţi şi tot mai mulţi ajung să fie dependenţi, fără să îşi dea seama.
Unii sunt conştienţi de faptul că au o problemă în ceea ce priveşte maşinuţele, însă, chiar şi aşa, continuă să creadă că pot controla viciul, afundându-se într-o debarasare completă de lumea reală.
Pe cât de atractive ar fi aceste jocuri de noroc, odată prins în mreaja lor, nu mai scapi prea simplu, ele devenind plăcerea creată de dinamismul oferit şi de riscul pe care îl implică.
Din informaţiile primite, am aflat că noile generaţii de slot-machines funcţionează pe bază de algoritmi care produc secvenţe RNG (random number generator) cu perioade practic nerepetabile în urmatorii 100 de ani.
Concluzia specialiştilor: dacă vrei să joci până când înveţi o secvenţă te duce sigur la faliment şi durează mai mult decât ar avea cineva speranţa de viaţă.
Amatorii de ,,păcănele” încearcă mereu să intre în posesia potului cel mare, chiar dacă ştiu că au şanse foarte mici să câştige.
Ca şi în cazul consumului de substanţe, un dependent de jocuri de noroc poate intra în stări asemănătoare sevrajului, dacă îi este restricţionat accesul la jocuri.
Această dependenţă devine un subiect tot mai des întâlnit pentru psihoterapeuţi, atunci când persoana simte nevoia de a juca pe sume tot mai mari şi nu se opreşte, cu toate că pierde în repetate rânduri.
Ceea ce este foarte grav este că pradă tentaţiei jocurilor cad tinerii, copiii, elevii. Ei joacă nu numai din plictiseală ci şi din convingere când văd că nu li se oferă nimic atractiv în zonă.
Minori cu ghiozdanul în spate, joacă pe bani adevăraţi la slot-machines.
Culmea ironiei, e că trec pe lângă anunţul conform căruia minorii nu au voie să joace. Afişul e pus aşa, să fie.
Maşinuţele au luat locul crâşmelor şi ele vor continua să fie un bun punct de atracţie care va stimula încrezătorul în noroc şi afacerea pacănitoare a deţinătorului.
 Camelia NEAGU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu