marți, 5 iulie 2011

CÂT DE MULT PUTEM SĂ DATORĂM CELORLALŢI

undefined(interviu cu  domnul prof. Coman Vasile)
Reporter: V-aţi născut la ţară sau la oraş, domnule Coman Vasile? Vă pun această întrebare, în  acest mod, atât pentru a vă cunoaşte  oamenii mai bine, cât şi pentru a vedea dacă pentru dumneavoastră are importanţă locul unde te-ai născut, aşa cum are pentru actualul primar PSD, Mircea Niţu?!
Vreau mai întâi să vă comunic că acesta este primul meu interviu, într-o agenţie de presă, şi  vă mulţumesc atât dumneavoastră, cât şi cititorilor dumneavoastră pentru increderea acordată, cu rugămintea  să primească din partea mea, urările de sănătate şi mulţumirile mele pentru răbdarea de a citi aceste rânduri.
Am de făcut o remarcă la întrebarea dumneavoastră: să mă cunoască oamenii mai bine sau să mă cunoască „oamenii de bine”?
“Oamenii de bine” să vă cunoască mai bine (ca să fac un joc de cuvinte).
M-am născut în acest minunat oraş plin de istorie şi cultură la  7 februarie 1958. Am început studiile, cu oameni deosebiţi, la 15 septembrie 1965, când din  clasa I am inţeles că singura şansă de a reuşi în viaţă este cartea. M-a fascinat şi m-a făcut să înţeleg că şcoala te poate ajuta să ajungi acolo,  unde te vor cunoaşte mult  mai bine ceilalţi. Ca elev, am fost un elev normal, dar am avut diriginţi şi profesori deosebiţi; care au avut grijă să te facă să ai mereu trează speranţa că educaţia şi cultura de excepţie te poate face un om puternic. Cu această ocazie îi salut pe toţi profesorii mei, acum pensionari, dar aduc şi un omagiu celor  care au fost  chemaţi de îngeri săle predea in RAI, şi de care o să ne fie dor intotdeauna, pentru că aceşti oameni minunaţi vor rămâne în inimile noastre  spre veşnicie.
Am absolvit Universitatea din  Braşov în anul 1983,  Facultatea de Matematică cu licenţa Matematica şi după facultate am primit, datorită mediei  foarte mare, repartiţie guvernamentală la Liceul Industrial „N. Iorga”, acum Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” unde sunt profesor şi predau matematica.
Şi ca să  răspund la întrebarea dacă sunt  născut la ţară sau la oraş: ştiu că domnul primar Niţu Mircea a făcut afirmaţia: Spitalul Vălenii de Munte, Colegiul “N. Iorga” respectiv Grupul Şcolar „Romeo Constantinescu” au ca beneficiari doar 60% din cei  care  aparţin oraşului, deci nu işi au rostul investiţiile locale către aceste unităţi. Dacă ar gândi în acest mod şi toţi ceilalţi edili ar cam fi momentul sa lăsăm copiii cu 8 clase care nu au liceu  în localitate, să nu beneficieze de studii,  iar bolnavii sa aştepte până se va construi un spital în localităţile de domiciliu. Nu se poate privi nici măcar în glumă acest lucru, deorece toate zonele limitrofe văleniului sunt presărate  de rudele, prietenii, cunoştintele celor ce locuiesc în acest orăşel.
Aţi putea fi un adversar pentru funcţia de primar, domnule Coman Vasile?
Eu cred ca întrebarea este pusă  mult prea devreme. Ca un mod de abordare cred că pot lua o decizie doar atunci când afli că ai o şansă, sau dacă,  cei mai mulţi dintre cei care doresc să meargă la vot, şi-ar exprima votul în favoarea ta pe considerente de deplină încredere; nu poţi confunda  ambiţtiile personale cu dorinţa electoratului niciodată, deoarece în politică regulile sunt stricte şi toate vizează cetăţeanul şi nu principiul de cult al personalităţii.
Ca cetăţean al oraşului Vălenii de Munte, cum credeţi că gândesc concetăţenii dumneavoastră raportându-ne la modul în care înţelege actuala conducere a Primăriei să-şi facă datoria?
Au fost dintodeauna dezamăgiţi, ca şi mine, deoarece aşteaptă luni de zile şi ani in şir să li se rezolve ceva care este până la urmă un „nimic”, şi care chiar nu are nici cea mai vagă legătură  cu interpretarea legislaţiei, dar ştim că cei mai mulţi din sistemul administrativ sunt mult prea procupaţi de un  alt mod de câştig, nu neapărat financiar. Am crezut că dacă se modernizează zona centrală a oraşului, aceasta va arăta, la banii care i-a absorbit, ca un oraş demn de secolul XXI. Dezamăgirea este atât de mare încât, la câţi bani au fost alocaţi din cadrul bugetului Consiliului Local, oraşul este cu mult sub aşteptările noastre.
Dacă am fost împotriva multor proiecte iniţiate de domnul primar, a fost doar din următoarele considerente:
- Zonele dezvoltate în acest mic oraş sunt doar cele centrale, dar şi aici multe părţi sunt neîngrijite, fără un program săptămânal de curăţenie, fără obligaţii din partea factorilor ce răspund de aceste locaţii.
- Reparaţiile aduse străzilor sunt de o calitate slabă, şi devin în foarte scurt timp mai stricate, fără să fie cineva tras la răspundere. Capacele de la gurile de canalizare sunt furate în fiecare săptămână, şi în loc să se ia o masură de prindere cu un sistem de siguranţă se înlocuiesc cu improvizaţii, semnalizate de un băţ care parcă stă să arate că în asfalt poate creşte la Vălenii de Munte şi arbori.
- Noua investiţie, cu o toaletă publică în parcul central şi aşa destul de mic, cu acel proiect ambiţios cu terenuri de sport în parc nu a făcut decât să îi schimbe statutul din parc în zonă de agrement. Terenurile de baschet puteau fi construite pe stadion în zonele adiacente care nu sunt folosite  la capacitatea lor de absorbţie.
- Tot în zona de nord a oraşului nu s-a amenajat nici un loc de joacă pentru copii, dar în schimb în centrul oraşului sunt cel puţin trei astfel de terenuri. Aşa e, dacă nu ai avut bani să te muţi în centru.
- Sala de sport a oraşului pe care mulţi dintre locuitorii acestui oraş nici nu ştiu cum arată prin interior, absoarbe de la bugetul local circa 9.000 ron numai plata facturii la gaze pentru încălzire în perioada de iarnă, şi toţi aceşti bani tot de la populaţie, prin plata impozitului, deoarece veniturile aduse de aceasta sală  sunt insuficiente.
- Hidro Prahova mai are mult până va ajunge să devină o societate la standarde de ofertă a serviciilor  la nivelul cerinţelor minime ale cetăţenilor, şi multe, multe altele care, cred eu, că s-ar rezolva dacă cetăţeanului  oraşului  i s-ar fi acordat prioritatea „zero”!
Cum va trebui să arate, in viziunea dumneavoastră „profilul” noului primar care va rezulta din alegerile locale ce vor avea loc în anul 2012? Va trebui să fie mult diferit de actualul primar sau va trebui să semene cu acesta pe care –l avem acum?
Nu este vorba de “profilul” noului primar, ci mai degrabă de profilul primarului în general.
Mai întâi prin acest statut devii persoană publică şi va trebui să te obişnuieşti şi cu laudele şi cu criticile. Atenţia trebuie îndreptată către cetăţeni, şi aşa cum le-ai promis în campanie sau în mesajele de campanie acestea trebuie primele rezolvate, nu să aştepţi să îţi aducă cetăţeanul aminte. Dacă laudele sunt prea multe şi toate vin de la aceleaşi persoane înseamnă că ai stat cam mult în birou şi trebuie să iei aer, iar dacă vezi că mulţi îţi spun că decizia nu este înţeleaptă sau sunt împotrivă atunci reanalizează situaţia.
Decalogul primarului:
  1. Nu uita că  ai fost cetaţean ales, nici când eşti criticat de alţii;
  2. Lasă orgoliile când nu sunt toţi de acord cu tine;
  3. Ascultă  pe toţi cetăţenii cu acelaşi interes;
  4. Nu amâna niciodată , că nu ai timp prea mult;
  5. Niciodată să nu ai impresia că ai subordonaţi, ci numai parteneri şi colaboratori;
  6. Rezolvă problemele în ordinea priorităţilor şi nu al interesului;
  7. Intotdeauna caută mijloace de a rezolva problema şi nu scuze;
  8. Salută tu mai intâi cetăţenii oraşului, că nu ştii sigur dacă ei sunt mulţumiţi de strădania muncii tale.
  9. Cere spijinul celor competenţi şi nu crede niciodată că le ştii pe toate;
10.  Nu uita niciodată că 4 ani trec foarte repede.
Dacă vi s-ar propune şi veţi fi susţinut de partidul dumneavoastră, veţi candida pentru funcţia de primar al oraşului Vălenii de Munte?
În anul 2005  m-am hotărât să devin membru P.D.-L., considerând că este momentul să contribui la dezvoltarea oraşului în care am văzut lumina zilei, dar nici atunci şi nici acum nu doresc  acest lucru pentru  diferite avantaje. Sincer vă spun  sunt foarte  mulţumit că am o familie frumoasă, suntem sănătoşi şi avem mulţi prieteni adevăraţi care ne sunt intotdeauna  aproape şi sunt complet dezinteresaţi.
Relativ la întrebarea dumneavoastră: momentan nu am nici un semnal din partea partidului care să mă facă să mă gândesc la acest lucru, dar aşa cum am mai spus hotărârea va fi luată dacă sunt reale şanse, pentru că ultima decizie o are tot electoratul. Cred că P.D.-L. va lua cea mai bună decizie dacă doreşte înscrierea pe liste a unui viitor candidat  la Primăria oraşului Vălenii de Munte.
Daca aţi fi fost primar ce aţi fi făcut dumneavoastră pentru Vălenii de Munte ? Care ar fi fost acţiunile prioritare ?
Se spune că orice funcţie este grea, mai ales acele funcţii  care necesită satisfacerea cetăţenilor unei comunităţi. Acest lucru este valabil pentru cei care nu se conduc după regulile ei.
Oraşul acesta datează de la 1372 de pe vremea lui Vlad al II-lea, ca târgul „Berevoieşti” aşezare cu oameni gospodari care au făcut posibilă dezvoltarea de mai târziu a acestui minunat oraţ, ce a atras de-a lungul timpului numeroşi oameni de cultură, artă şi care l-au facut cunoscut in intreaga lume. Tocmai că este cunoscut, el ar fi trebuit să fie un brand al turismului, tocmai datorită condiţiilor ce le oferă această aşezare. Oraşul face parte din „Proiectul de dezvoltare a Văii Teleajenului” , dar ca să poată fi implementat acest proiect ar fi trebuit ca şi oraşul să contribuie prin acţiuni mult mai ample, chiar investiţii de dezvoltare a turismului, toate acestea coroborate cu atragerea investitorilor de marcă şi potenţial financiar, care să nu platească chirii şi taxe la limita superioară a intervalului ce il prevede legea, ca în oraşul nostru, mai ales că s-a trecut printr-o  perioadă destul de grea a crizei economice  mondiale.
Un oraş este plin de viaţă dacă populaţia este sănătoasă şi are educaţie, de aceea cred cu tărie că investind in sănătate şi invăţământ poţi avea satisfacţii atât tu ca primar dar ţi cetăţenii acestui mic oraş.  Oraşul acesta ar merita un alt centru civic mai stilat şi rafinat, iar cum arată acum centrul ar trebui să arate cartierele marginaşe, deorece se strâng la buget suficiente sume ca in 4 ani de mandat sa le faci pe toate pe rând conform priorităţilor. Investiţiile trebuiesc făcute prin perspectiva viitorului şi nu pentru satisfacerea imediată a unei necesităţi, deoarece progresul aduce dezvoltare, şi ne trezim cu lucruri noi, dar dimensionate prost, cum sunt reţelele de apă, de canalizare şi multe, multe altele.
Domnule Coman Vasile, vă pun şi dumneavoastră aceeaşi întrebare pe care am pus-o şi altor intervievaţi: primarul oraşului Mircea Niţu, acuză Partidul Democrat Liberarl, că este “împotriva oraşului”. Afirmaţia o face în fiţuica „Vălenii de Munte” pe care o editează pe banii cetăţenilor, din bani publici. Rezultă că şi  dumneavoastră, ca membru P.D.-L. sunteţi împotriva oraşului. De ce sunteţi împotriva oraşului domnule Coman Vasile?
Dacă eram împotriva oraşului nu mă mai străduiam să fac educaţie şi să ii invăţ foarte bine matematica pe cele  peste 25 generaţii de elevi, care chiar au reuşit cu adevărat în viaţă, şi din care foarte mulţi dintre ei s-au intors in Vălenii de Munte ca să muncească sau sa dezvolte afaceri.
Este surprinzător cum cu argumente solide şi cu informaţii de la cetăţenii care te-au ales în Consiliul Local ca sa le reprezinţi interesele, nu votezi anumite  proiecte chiar dacă sunt ale primarului, nu inseamnă că eşti impotriva oraşului,  cu atât mai mult cu cât nu reprezinţi interese de grup, şi nu doreşti decât ce este mai bine in acel moment pentru cetăţenii oraşului. A nu fi de acord cu ceva, nu trebuie să stârnească mânia, supărarea sau răzbunarea.undefined
Vi se pare corectă, morală şi justificată acţiunea primarului de a edita o publicaţie pe bani din bugetul oraşului, ai cetăţenilor contribuabili, pentru a se lăuda de unul singur şi  pentru a-i ataca pe toţi aceeia care nu sunt de acord cu el?
Da, se cam exagerează cu această publicaţie, mai ales că important este să spui ceea ce nu ai făcut, nu să spui că uite cine este de vină, fără să publici şi argumentele acestora. E uşor să pui la vanzare ca să trăieşti bine o perioadă de timp, dar mai există şi generaţii viitoare care dacă vor găsi Consiliul Local şi Primaria numai cu clădirea şi sala de şedinţe în proprietate, va trebui să cumpere ceea ce s-a vândut altădată. Ca exemplu  la Colegiul „Nicolae Iorga” acum 5 ani s-a vândut atelierul şcoală, care putea foarte bine să fie modulat şi transformat în cel puţin 8 cabinete şcolare, ceea ce ar fi fost in beneficiul invăţământului din Vălenii de Munte, şi se putea diminua invăţământul în două schimburi care nu este eficient şi nici recomandat.
Ce aţi dori să spuneţi concetăţenilor dumneavoastră?
Aştept ziua care va aduce şi în Văleni, locuri mai multe de muncă, locuri de joacă pentru toţi copiii, activităţi atractive pentru adolescenţi în afară de excursiile, taberele şi evenimentele organizate de şcoli; aştept ziua când nu se mai opreşte apa, când nu vom mai plăti facturi supradimensionate datorate managementului slab, cand iarna vom găsi dimineaţa străzile curaţate de zăpadă, când nu se mai infundă canalizarea, şi lumina arde când este intuneric şi nu invers.
Am văzut cum în alte localităţi, nu cu un buget colosal, se reuşeşte să se stârnească admiraţia turiştilor pentru managementul adevărat pus în slujba cetăţeanului. Deci se poate!
Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
Eu vă mulţumesc şi să ne vedem cu bine. La revedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu