vineri, 14 septembrie 2012

S.C. HIDRO PRAHOVA ARE PROFITURI EXORBITANTE (ŞI) PE SEAMA VĂLENENILOR


Publicaţia noastră a atras atenţia de nenumărate ori asupra prestaţiei deficitare pe care S.C. HIDRO PRAHOVA o are pe zona Văii Teleajenului.
Societatea Comercială HIDRO PRAHOVA S.A. are ca acţionar majoritar Consiliul Judeţean Prahova cu o cotă de participare de 73,08 % la capitalul social de 7.349.730 lei, alături de alte 27 unitãţi administrativ-teritoriale din judeţ.
Consiliul Judeţean Prahova era acţionar unic, la sfârşitul anului 2011, cu o cotă de participare de 100 % la capitalul social al SC Ploieşti Industrial Parc SA (cu capital social de 15.291.910 lei), al SC Plopeni Industrial Parc SA (cu capital social de 6.498.650 lei), SC Brazi Industrial Parc SA (cu capital social de 9.955.476 lei), SC Termoelectrica Ploieşti SA (cu capital social de 101.050 lei) şi al SC Drumuri şi Poduri Prahova SA (cu capital social de 1.790.810 lei). Cele şase societăţi comerciale la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar au avut în anul 2011 o cifră de afaceri netă totală de 57.969.359 lei, în creştere cu 14 % faţă de anul precedent, raportată la un număr total de 929 de angajaţi.
Trei societăţi au înregistrat profit în sumă brută totală de 6.552.348 lei, cu 33 % mai mult decât cel înregistrat la 31 decembrie 2010. Astfel, SC Hidro Prahova SA a avut un profit brut de 4.539.866 lei (+521,33 %). De peste 500 la sutã.
Aducerea şi impunerea acestui operator pe piaţa serviciilor şi pe Valea Teleajenului, respectiv în Vălenii de Munte se datorează actualului şi vechiului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma care manifestă un interes suspect de mare pentru această societate comercială şi, mai ales, pentru profiturile uriaşe pe care HIDRO PRAHOVA le obţine.
Problema funcţionării dubioase a SC HIDRO PRAHOVA a fost adusă în atenţia opiniei publice atât prin şedinţele Consiliului Local Vălenii de Munte (unde SC HIDRO PRAHOVA cerea, nejustificat, majorarea tarifului pe metrul cub de apă potabilă la consumatorul casnic) cât şi în presa locală sau de la tribuna Parlamentului României prin vocea Domnului Deputat al Colegiului 5, Valea Teleajenu-lui, Mihai Apostolache.
Reluăm un fragment din acea Declaraţie Politică făcută în Plenul Camerei Deputaţilor, în data de 13 martie 2012:
“Stimaţi colegi,
Intervenţia mea de astăzi se doreşte a fi mai degrabă un apel către Consiliul judeţean Prahova şi Curtea de Conturi, în scopul de a dispune o verificare atentă a modului în care îşi desfăşoară activitatea un serviciu public important din judeţul Prahova, serviciu care ar trebui să asigure în condiţii corespunzătoare furnizarea apei potabile către o parte importantă a populaţiei judeţului Prahova, şi anume S.C. HidroPrahova.
În calitate de deputat al zonei Văii Teleajenului, am primit, atât la biroul meu parlamentar, cât şi în cadrul întâlnirilor din diferite localităţi ale colegiului, o serie întreagă de sesizări cu privire la modul în care acest serviciu public îi tratează pe cetăţeni.
Atât în localitatea Izvoarele, cât şi în Teişani şi Vălenii de Munte, principala problemă ridicată de locuitori a fost cea legată de modul defectuos în care funcţionează această societate.
Dupã cum bine se ştie, un serviciu public se înfiinţează pentru a sluji interesele şi a respecta drepturile cetăţenilor, nicidecum pentru a le încălca.
Ceea ce se întâmplă, însă, în cazul HidroPrahova depãşeşte orice limită. De la aroganţa angajaţilor la furnizarea de apă nepotabilă, ca în cazul comunei Teişani, până la umflarea facturilor de apă, cum este situaţia de la Vălenii de Munte, toate aceste situaţii caracterizează activitatea S.C. Hidro Prahova, serviciu public aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.
Lucrul care mi se pare cel mai deplasat este faptul că autorităţile locale nu au niciun fel de reacţie faţă de abuzurile Hidro Prahova.
Este cunoscut faptul că, atât în localitatea Teişani, cât şi în Izvoarele şi în Vălenii de Munte, sistemele de alimentare cu apă s-au cedat S.C. Hidro Prahova la comandă politică, comandă venită de la nivelul conducerii consiliului judeţean, dar, sigur, nu ne puteam închipui că primarii acestor localităţi pot să rãmână nepăsători în faţa nedreptăţilor pe care le au de îndurat cetăţenii. Culmea este faptul că cei trei primari reprezintă USL-ul, adică alianţa de partide care afirmă că apără interesele cetăţenilor.
După cum se vede, însă, reprezentanţii acestor partide din administraţia locală nu numai că sunt indiferenţi faţă de problemele oamenilor, dar şi susţin, prin comportamentul lor, nedreptatea. Niciunul dintre cei trei primari nu a luat niciun fel de măsura împotriva abuzurilor şi aroganţei reprezentanţilor S.C. HidroPrahova. Ba, mai mult, administraţia acoperă de fiecare dată ilegalităţile S.C. HidroPrahova, în loc să invoce clauzele din contractul de cedare a serviciului de apă, care-i sunt favorabile.
După ce şi-a mutat sediul într-o altă locaţie, pe motiv ca spaţiul iniţial era insuficient, iar numărul de personal ridicat, HidroPrahova sfidează la fiecare pas cetăţeanul. La Vălenii de Munte, de exemplu, într-un bloc în care locatarii au schimbat, pe banii lor, conductele vechi cu unele noi şi unde nu mai există în subsol niciun pic de apă, care ar putea fi considerată pierdere, HidroPrahova adaugă la factura pe care o emite, pentru fiecare apartament, circa 12 mc de apă consideraţi pierdere.
Dacă facem un calcul simplu, vom constata faptul ca oamenii dintr-un bloc cu 20 de apartamente consumă, după cum spun reprezentanţii Hidro Prahova, în afară de consumul normal, alţi 240 mc de apă. Poate cineva să creadă aşa ceva?! Unde este această apă? Se evaporă, cumva, din cauza căldurii?
(…).
Desigur, un astfel de lucru nu există. Asta demonstrează că la mijloc este o hoţie şi că cei de la HidroPrahova obligă, lună de lună, fără niciun drept, cetăţenii din oraşul Vălenii de Munte să plătească facturi umflate de ei artificial.
Conducerea Consiliului Judeţean Prahova trebuie să se sesizeze în legătura cu toate aceste probleme, iar dacă nu o va face, va arăta încă o dată că nu-i pasă de cetăţeni şi că protejează, de fapt, toate neregulile existente în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A.
De asemenea, Curtea de Conturi, sper ca într-un termen cât mai scurt, să înceapă o ve-rificare amănunţită a activităţii S.C. HidroPrahova”.
Faţă de aceste aspecte sesizate de Domnul Deputat Mihai Apostolache în Parlamentul României, se adaugă, în zilele acestea, o criză acută în sistemul de alimentare cu apă potabilă a oraşului Vălenii de Munte. Zile întregi, îndeobşte la sfârşit de săptămână, oraşul suferă de lipsa apei potabile, deşi judeţul Prahova se află sub cod portocaliu de caniculă. La întrebările disperate ale cetăţenilor adresate noului primar, Constantin Florin, acesta tace şi ridică din umeri a neputinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu