marți, 23 octombrie 2012

IMAGING EUROPE, 2011–2013 / TURCIA, SEPT. 2012


Proiectul Comenius „Imaging Europe” a intrat, toamna aceasta, în cel de-al doilea an al existenței sale: a crescut față de anul trecut și nu mai este temător ca la început, a văzut locuri noi, spectaculoase, și-a făcut enorm de mulți prieteni, a trăit clipe memorabile pe care le-a împărtășit cu toți cititorii săi…
Până acum au fost întâlnirile din Grecia, Croația, România, recent Turcia, urmează Belgia și, la final, Spania care va închide glorios acest proiect, în lumina reflectoarelor, pentru că acolo se vor premia cele mai reușite lucrări ale elevilor.
Dar totul a început pe facebok, această uriașă rețea de socializare, unde niște prieteni din Turcia mă întrebau dacă nu vreau să mă alătur unui proiect inițiat de David Monsecour, Belgia, pentru că avem o țară interesantă despre care ei doresc să afle cât mai multe–și au aflat, în luna mai, când noi am fost gazdele pentru întâlnirea din România! Normal c-am acceptat provocarea lor și iată-ne, acum, povestind cu drag tocmai despre Turcia–o lume aparte, cu oameni calzi și primitori, unde am fost la a patra întâlnire de proiect care s-a desfășurat în perioada 23-28 septembrie 2012 la Zonguldak, important oraș portuar situat pe malul asiatic al Mării Negre (pentru noi au fost reale momente când ne-am simțit teribil de „acasă” pe țărmul iubitei noastre mări!). Zona este una muntoasă și spectaculoasă în același timp, bogată în zăcăminte de cărbune, mineritul fiind o tradiție și un mod de viață pentru locuitorii din regiune.
Delegația de la noi din școală care s-a deplasat în Turcia a avut în componența ei 5 elevi: Anaida Ogrezeanu, Alexandru Popa, Dragoș Dragomir, Cosmin Rizea-toți din clasa a-XIIaB și Alex Cîrstinoiu-XIB, plus 5 profesori: Luiza Cotună, Dana Podumneacă, Cristina Sandu, Cristina Moraru și Lavinia Lup.
Programul întâlnirii a fost unul destul de încărcat, în prima zi fiind planificată întâlnirea oficială care s-a desfășurat la școală, combinată cu un mic program artistic tradițional turcesc care ne-a impresionat profund, iar după prânz au avut loc discuții legate de activitățile din cadrul proiectului, timp în care elevii au fost invitați să viziteze școala și să participe la cursuri sau jocuri de relaxare sportivă. A doua zi s-a lucrat intens la filmul „The Road Movie” sub îndrumarea lui Jakob K. Svendsen din Danemarca, elevii fiind învățați diverse tehnici de editare și montare film-aici pot să vă spun că echipa noastra a făcut o figură frumoasă, Jakob fiind uluit de măiestria elevilor români în realizarea acestui film! Între timp noi, coordonatorii, am pus la punct detaliile pentru deplasarea din Belgia și itemii de urmat pentru etapa „The Price is Right” din cadrul proiectului Imaging Europe, și anume aspectele economice specifice fiecărei țări în parte privind: costul vieții de zi-cu-zi pentru diverse categorii sociale, prețul plătit pentru educație, relaxare, utilități, transport etc. La finele zilei am ieșit la o plimbare pe mare, ocazie cu care un reporter al televiziunii lor naționale ne-a luat, mie și câtorva elevi din Belgia, Danemarca, Croația, un scurt interviu privind obiectivele acestui proiect, impresiile despre Turcia, dar și despre gazdele noastre.
În cea de-a treia zi am fost la Ankara pentru a vizita Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk și a participa la o ceremonie oficială de depunere de coroane la mormântul acestuia. Am trăit, acolo, câteva ore de istorie adevarată, cu bătălii câștigate și soldați uciși: „Nu vă ordon să atacați, vă ordon să muriți!”, le-am simțit profunda venerație și imensul respect pentru cel care a fost un părinte aspru, dar drept, care le-a lăsat moștenire o țară democratică, modernă, Turcia zilelor noastre…
Ultima zi a fost dedicată Istanbulului, această Poartă a Orientului care face legătura între Europa și Asia, un oraș cu o populație estimată oficial cam la 14 milioane de locuitori-neoficial, 18 milioane!, unde am vizitat în mare viteză Moscheea Albastră, Hagia Sofia și Palatul Topkapi, iar spre seară am respirat aerul exotic al Bosforului la bordul unei mici ambarcațiuni, privind cu admirație navele aflate la acea oră pe apele strâmtorii, unele dintre ele de dimensiuni copleșitoare!
În final, toate țările participante la această întâlnire – Belgia, Grecia, Spania, Danemarca, Polonia, Croația, România – au fost de acord că întâlnirea din Turcia a reprezentat un imens câștig pentru obiectivele proiectului: o mai bună comunicare în limba engleză, cunoașterea istoriei și civilizației țărilor partenere, creativitate în realizarea filmului „The Road Movie”, o mai bună înțelegere a funcționării Uniunii Europene plecând de la particular: un individ, o școală, un oraș, o țară și ajungând la general: economie europeană, politică europeană, granițe europene….
Pentru toate acestea, dar și pentru efortul depus de prietenii nostri ca totul să curgă impecabil, nu putem sa le spunem decât un „Teşekkür ederim” (mulțumesc) din toată inima!
 Vă invităm sa urmăriți evoluția si activitățile de până acum ale proiectului pe pagina oficială de facebook: https://www.facebook.com/pages/Imaging-Europe-2011-2013.
NOTA: Această publicație reflectă punctul de vedere al autorului, ANPCDEFP și Comisia Europeană nu sunt responsabile de o eventuală utilizare a informațiilor pe care le conține.
 Autor: prof. Lavinia  Lup, coordonator proiect
Lic. Tehnologic Agrom. „Romeo Constantinescu”
Vălenii de Munte,  jud. Prahova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu