marți, 23 octombrie 2012

Schimbul de experienţă intercultural şi de solidaritate franco-român


În cadrul parteneriatului ce există de mai bine de 20 de ani, Asociaţia Solidaritatea Poseşti – Centre Mauges a organizat în luna iulie a acestui an schimbul bienal de experienţă româno – francez, beneficiind de subvenţii Europene printr-un “Proiect Tineri în Acţiune” dedicat tinerilor din România şi Franşa, cu vârsta între 16 şi 18 ani.
Proiectul se învârte în jurul cifrei 10 şi se doreşte a fi unul de nota 10! Prin cele două dimensiuni ale sale: interculturalitatea şi solidaritatea, schimbul de experienţă îşi propune înlăturarea stereotipurilor promovate de unele Media şi ideilor preconcepute pe care le puteam avea despre o altă cultură aflată la celălalt capăt al continentului cât şi despre anumite grupuri sociale defavorizate precum: persoanele cu handicap, copii abandonaţi, imigranţi, minorităţile de rromi, etc.
“Dar cum putem cunoaşte mai bine cultura celuilalt decât prin imersiune, locuind în familii, de unde putem învăţa multe din dotarea şi amenajarea caselor şi a anexelor, din obiceiurile culinare dar şi din relaţiile între membrii familiei?” spune Damien Girardeau, unul din animatorii francezi.
Astfel 10 tineri români din toate satele comunei Poseşti acompaniaţi de 2 adulţi petrec 10 zile în Franţa în regiunea Centre Mauges fiind găzduiţi în familiile unor tineri francezi de aceeaşi vârstă. La sfârşitul acestui sejur, aventura tinerilor continuă împreună, timp de 10 zile în România. Sprijinind cu consecvenţă un parteneriat între doi corespondenţi, aceiaşi tineri români se transformă în gazde pentru invitaţii lor francezi, la întoarcerea în ţară.
“Asociaţia ASPCM nu este o agenţie de turism iar acest Schimb de experienţă nu este o vacanţă” explică doamna Cati Căplescu, unul dintre animatorii români. Pe lângă vizitele culturale, programul sejurului împreună propune diferite activităţi de solidaritate menite să le ofere tinerilor o deschidere către celălalt şi să intre în contact cu diferite structuri organizate care lucrează cu persoane defavorizate. Atât tinerii români cât şi francezi participă prin rotaţie la ateliere de reamenajare a şcolilor din localităţile în care locuiesc, la activităţi de curăţarea mediului inconjurător, la organizarea de jocuri pentru copiii aflaţi la un centru de plasament, lucrul la fermă alături de persoane cu handicap psihic.
În afara activităţilor propuse, tinerii gătesc şi mănâncă împreună, învaţă cântece şi dansuri tradiţionale specifice fiecărei culturi, şi nu în ultimul rând învaţă să comunice într-o limbă de circulaţie internaţională, învaţă să nu se izoleze, să fie toleranţi şi sensibili la diferenţele culturale ce pot interveni între noi. La sfârşitul celor 20 de zile împreună, tinerii se despart cu greu continuând să corespondeze între ei.
Ansamblul folcloric “Floricica” din Poseşti în regiunea Mauges din Franţa
Invitat pentru a participa la cea de-a 10 ediţie a festivalului “Primăvara Culturală”, organizată de Comunitatea Comunelor din centrul regiunii Mauges, şi Asociaţia Solidaritatea România- Poseşti, ansamblul de dansuri folclorice “Floricica” din Poseşti a susţinut mai multe spectacole folclorice în regiunea din nord-vestul Franţei, în perioada 16 – 23 aprilie.
Acompaniaţi de Nicolae Goicea, coordonatorul activităţii culturale din Poseşti, Danuţ Săcuiu, coregraf şi instrumentist şi Adrian Bondoc, acompaniator muzical, grupul de tineri dansatori şi solişti vocali au interpretat mai multe suite de dansuri şi cântece tradiţionale, reprezentând cu succes ţara noastră peste hotare.

Două dintre spectacole s-au desfăşurat la căminele pentru bătrâni din Beaupreau şi Villedieu-la-Blouere într-o atmosferă foarte emoţionantă, unde românii au fost răsplătiţi cu aplauze puternice şi laude din partea vârstnicilor francezi. Impresionaţi de sincronul perfect al dansurilor şi de ritmurile săltăreţe ale muzicii tradiţionale româneşti, rezidenţii căminului pentru bătrâni, aflaţi uneori în scaune speciale de locomoţie, au aplaudat ridicân du-se în picioare, manifestân du-şi astfel recunoştinţa pentru cei care le-au călcat pragul şi i-au inveselit cu spectacolul lor.
Vineri 20 aprilie, grupul “Floricica” a susţinut un al treilea spectacol în piaţa din târgul de legume din Beaupreau, invitând în cercul lor, târgoveţii francezi aflaţi la cumpărături, fiind atraşi de ritmurile horelor şi sârbelor tradiţionale româneşti.
Un eveniment de mare încărcătură spirituală a avut loc vineri seara, cu ocazia schimbului cultural dintre grupul folcloric Bel Pratel din Beaupreau şi grupul român “Floricica”. Având ca punct comun pasiunea vie pentru dans şi folclor, tinerii au putut învăţa din dansurile celeilalte naţiuni şi şi-au promis solemn că în viitor vor realiza un spectacol împreună.
Săptămâna 16 – 23 aprilie a culminat cu Spectacolul “Saveurs et musiques de l’Est” la care au participat peste 220 de spectatori. Publicul francez a avut ocazia să guste din reţete exclusiv româneşti, să asculte muzică de calitate interpretată de solişti ai grupului român şi să danseze alături de aceştia.
Tinerii români au fost găzduiţi în familii franceze şi după primele zile de şedere aici, familiile gazdă au fost deja numite “părinţi adoptivi”. Încântaţi de publicul călduros pe care l-au cunoscut în Franţa şi de vizitele din regiune, ansamblul “Floricica” a avut ocazia să susţină din nou un spectacol în faţa delegaţiei de primari şi vice-primari francezi ai comunelor Comunităţii Comunelor din Centre Mauges, ce s-au deplasat la Poseşti în luna august, graţie Festivităţilor de Înfrăţire.

În urma parteneriatului de mai bine de 20 de ani şi a relaţiilor de prietenie stabilite între cele două comunităţi româno-franceze, la începutul lunii august au avut loc Oficialităţile de Înfrăţire între Comuna Poseşti şi Comunitatea Comunelor din centrul regiunii Mauges.
Cătălina CĂPLESCU
(organizator al spectacolelor şi deplasărilor în Franţa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu