miercuri, 8 decembrie 2010

O VIAŢĂ ÎNCHINATĂ ŞCOLII

“ Omul trebuie să se afle acolo unde poate fi de folos” (Euripide)
În ultimii 20 de ani multe din unităţile şcolare din judeţul Prahova şi din toată ţara şi-au schimbat denumirea mai precis au atribuit şcolilor nume de academicieni, scriitori, poieţi, istorici, domnitori, personalităţi marcante care au avut o anumită semnificaţie pentru şcoala respectivă.
Ceea  ce ne-a determinat să întreprindem  acţiunea de atribuirea numelui „Mihai Mănăstireanu” şcolii din localitatea Predeal Sărari acestea sunt mărturiile directe  ale oamenilor de aici  care l-au cunoscut pe  ilustrul învăţător, pe realizările lui  concrete în localitate. Evacuat in 25 martie 1944 din Bucovina, ajunge în1949  cu ordin de la Ministerul Învăţământului în judeţul Prahova,  la şcoala primară din Zâmbroaia, Predeal Sărări. Aici începe ultima etapă din viaţa de dascăl a lui Mihai Mănăstireanu, locul unde îşi va pune în practică întreaga lui experienţă.
Am considerat  că nobleţea şi devotamentul acestui distins învăţător s-a manifestat  mai ales prin dorinţa de a ajuta  tinerii să–şi însuşească  tainele învăţăturii şi prin aceasta să-şi găsească un drum sigur şi demn în viaţă. Acestui  ideal  şi-a subordonat întreaga sa carieră, cu preţul unor eforturi  de-a dreptul eroice .
În ceea ce  mă priveşte, am fost impresionată, dincolo de  exemplul personal şi dincolo de  credinţa în misiunea nobilă  a  pedagogului, de  imensa  dragoste faţă de fii satului  pentru care, la numai un an de la venirea aici, a pus  mai presus decât  confortul familiei sale  dorinţa de a  ridica  o şcoală  în Predeal.
Nu l-a interesat construirea  unei case proprii şi, locuind cu chirie cu soţia şi cu doi copii, în condiţii austere,  şi-a  îndreptat întreaga energie pentru  construcţia şcolii. Şi-a crescut  copiii  în spiritul valorilor creştine, cultivându-le  dragostea de semeni şi  respectul, dorinţa de  învăţătură înaltă. Aceştia îi cinstesc  numele  cu o religiozitate pilduitoare .
Bunul nostru patron spiritual  a fost şi consilierul consătenilor, pentru aceştia având mereu  un sfat înţelept şi o vorbă bună. A fost sprijinit  în  nobilele sale  acţiuni de  soţia sa, împreună cu care a format un  nucleu de intelectuali  necesar  emancipării  culturale  a localnicilor.
A adunat în jurul  şcolii  pe cei mai  buni fii ai  satului, i-a încurajat să meargă la studii, iar mai apoi le-a fost mentor  lăsându-le moştenire  celor care l-au urmat ca dascăl  nu numai o şcoală, ci şi pasiunea  şi dorinţa  vie de a  le deschide noi orizonturi  elevilor  predeleni, de a-i ajuta să devină  oameni adevăraţi.
Vă mărturisesc faptul că m-am născut aici, am crescut pe aceste meleaguri  şi tocmai de aceea aş vrea  să mulţumesc  dascălului Mihai Mănăstireanu că l-a convins pe bunicul meu  să–l  ajute  la construirea  şcolii, pe părinţii mei să meargă la şcoală  iar pe profesorii mei  i-a  convins că merită să investească  în mine învăţătură. 
Consider că a recunoaşte  valoarea  înaintaşilor  este o  datorie de onoare. Noi, educatorii de astăzi, avem datoria  să cinstim numele  ilustrului  învăţător care  este din 1 septembrie 2010 numele  şcolii noastre. Cand vorbim de o intervenţie in invăţământul rural, memoria noastră culturală ataşează din punct de vedere al semnificaţiei sale sociale două imagini definitorii.
Prima este aceea a dascălului de la ţară, apostolul neamului, cel care educa nu doar copii, dar este şi un educator al comunităţii şi un lider al acesteia. El dă dovadă de sacrificiu, de patriotism, de dragoste de oameni şi de credinţa in misiunea sa.
A doua imagine este aceea a copiilor de la ţară, cei care pleacă la oraş să inveţe carte, la indemnul dascălului şi cu sacrificiul părinţilor reuşesc in viaă. Chiar dacă aceste imagini tradiţionale nu mai seamănă cu situaţia de acum avem datoria morală de a ne respecta inaintaşii, de a intelege că aşa cum spunea Nicolae Iorga “şcoala trebuie să te inveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru”.
Prof.  Maria ALEXE,
(directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Mihai Mănăstireanu” Predeal Sărari)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu