joi, 3 martie 2011

PLUS cerşetori…

Uneori închidem ochii să nu îi mai vedem, alteori ne deranjează sau ne amuză încercările lor de a ne atrage atenţia. Sunt în faţa magazinelor, în piaţa de sâmbătă, la manifestări gastronomice, în locuri circulate, şi mai nou, la ,,Plus”
Se ţin după tine la ieşire, să-ţi ducă coşul, să obţină o monedă sau altceva şi îşi fac neobosiţi meseria iar cerşetoria mascată funcţionează. Sunt nişte copii nevinovaţi pe care nu-i vede nimeni şi care par că nu deranjează, ba chiar încep să fie o prezenţă obişnuită în peisajul comercial. Imită ceea ce văd, deci şi cerşitul.
Cine să-i înveţe să muncească dacă pot obţine şi aşa un ban? “mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană” La ieşirea din magazin, cumpărătorii cred că este un lucru bun să-i miluiască, chiar se bucură când pot să facă ceva în acest fel, oferindu-le bani sau mâncare. Solicită mila şi generozitatea trecătorului, un bine de moment, fără viitor.
În copilăria, naivitatea şi sărăcia lor ,,se dau” cu cărucioarele de la ,,Plus” şi nu în comediile viu colorate, amenajate de Primărie, în spaţiul ,,copiilor fericiţi”.
Locurile pentru a-şi arăta sărăcia s-au înmulţit şi funcţionează ca o instituţie, fără să ţină cont de această lume veche, cât ar fi ea de nouă.
Firesc ar fi, ca responsabilii cu asistenţa socială de pe raza urbei, să-i monitorizeze şi să încerce să găsescă o soluţie ,,micilor cerşetori” care stingheresc nu numai pe locuitori ci şi pe cei care tranzitează şi care se miră că nu scapă de ei nici aici, departe de Capitală.
Poate interesându-se, ar contacta companii avizate, Salvaţi Copii, Direcţia pentru Protecţia Copilului etc, ar iniţia aici proiecte şi le-ar implementa, spre cinstea şi binele oraşului, dar şi spre educaţia unei generaţii care trăieşte din mila zilnică.
Cui revine responsabilitatea acestor,, muncitori cu ziua”? Cine să abă grija lor, şi să-i integreze în societate? Familia, şcoala, biserica, polţia, comunitatea locală sau FMI ? Cetăţenul anonim din Văleni şi-ar dori să vadă ONG-uri şi organizaţii care să militeze pentru acţiuni concrete, profesionişti în asistenţă socială care coboară din turnul de fildeş, amestecându-se cu realitatea şi nu cu eroii din carton.
Cert este, că până la vreo măsură concretă ne vom întâlni mereu cu ei şi ne vom întreba retoric cine este prinţ şi cine cerşetor.
Deocamdată avem ,,Plus” şi în plus, ,,micii cerşetori ai micului oraş” .
Camelia NEAGU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu