miercuri, 28 iulie 2010

ŞCOALA DIN MĂNECIU CINSTEŞTE ANIVERSAREA COMUNEI

Sub influenţa agenţilor educaţionali omul se modelează structural şi informaţional. Finalităţile educaţiei se definesc totdeauna printr-un singur cuvânt „omul”. Un om mulţumit este bun şi virtuos, iar aceste calităţi se datorează şi educaţiei.  Alchimie a sufletelor adolescentine şi personalităţilor umane în formare, managementul şcolii mănecene promovează libertatea prin educaţie. Această libertate de a alege prin cunoaştere a constituit aici, pe aceste plaiuri esenţa formării „meseriei de om”. Măneciu nu mai este o oglindă a trecutului, ci şi o imagine proiectată a viitorului. Activitatea extraşcolară dobândeşte contur şi culoare, continuitate şi efervescenţă, căci, departe de a fi subiectivi, inima Măneciului bate în şcoală. Elevii au venit în întâmpinarea zilelor Măneciului, 1-2 octombrie 2005 cu o bogată paletă de manifestări cultural-artistice şi sportive. Sâmbătă, 1 octombrie 2005, în deschiderea festivităţilor, un număr însemnat de copii măneceni şi-au manifestat bucuria prin cântece, dansuri moderne şi populare, montaje artistice, momente poetice, scenete. În amploarea lor, manifestările au antrenat elevi de toate vârstele, de la învăţământul primar, până la cel gimnazial şi liceal. Aniversarea numită adecvat „Zilele Măneciului” ne-a produs tuturor o bucurie şi  mândria că trăim şi muncim într-o asemenea minunată localitate de la poarta de sud a Carpaţilor Prahoveni. Răsfoind istoricul învăţământului mănecean descoperim că Şcoala din Măneciu Ungureni a funcţionat până în 1910 în localul Primăriei, când s-a inaugurat primul local de şcoală. În 1932 s-a făcut un local cu patru săli de clasă, coridoare, sală de spectacole, cancelarie, subsol. Şcoala de la Plăieţu datează din 1915 când avea 44 elevi înscrişi, frecventau 29, funcţiona în case particulare până în 1923 când s-a turnat construcţia localului. În 1920 s-a deschis şcoala din Chiciureni care funcţiona în case particulare iar primul local propriu se construieşte în 1937. În 1908 Ministerul numeşte o învăţătoare la Cheia iar şcoala funcţiona în localul de vară. În 1923 s-a construit la Cheia un frumos local de şcoală de către Comuna Măneciu Ungureni. În 1920 a luat fiinţă Grădiniţa de copii Măneciu. Până în 1924 învăţământul funcţiona pe patru clase. Din 1926 au apărut două cicluri: primar (clasele I-IV), supraprimar (clasele V-VIII).
Măneciul a fost prima localitate rurală din judeţul Prahova în care s-a înfiinţat învăţământul liceal prin clasa a VIII-a de liceu seral (1959) şi a avut ca director al şcolii pe profesor de Limba şi Literatura Română Ion Dumitru, care timp de doi ani, 1957-1959, a fost profesor la Şcoala Generală de 7 ani Măneciu Pământeni. Cei mai mulţi elevi ai clasei de liceu seral, al cărei diriginte a fost profesorul de geografie Jercan Aurel, erau muncitori la pădure sau la întreprinderi forestiere din oraşele Vălenii de Munte şiPloieşti.
În 1962 şcoala generală de 7 ani Măneciu Ungureni cu clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a liceu seral s-a transformat în şcoala medie Măneciu devenită apoi Liceul Teoretic Măneciu, mai apoi Grupul Şcolar Măneciu care confirmă cu rezultate bune şi foarte bune istoria contemporană a învăţământului din Măneciu – ale cărui începuturi sunt atestate încă din sec. XVIII. Din 1945 până în 2004 directori ai şcolii din Măneciu Ungureni au fost profesorii: Teodor Sandu 1945-1959, Ion Dumitru 1959-1971 numit apoi Inspector Şcolar de Limba şi Literatura română, Dumitru Ciurcă 1971-1974, Gheorghe Sandu 1974-1977, Goiea Petre 1977-1989, 1991-2004 şi pentru perioade mai scurte profesorii Ioana Cîrstea şi Ştefan Badea. Astăzi, la nivelul Grupului Şcolar Măneciu, noul an şcoala s-a deschis sub bune auspicii: cei 100 dascăli ai şcolii sunt conştienţi de misiunea dificilă de a-i ghida pe elevi: 312 la ciclul primar, 335 la gimnaziu 367 la învăţământul liceal zi şi seral, 262 la SAM şi 58 la învăţământ postliceal şcoală de maiştrii. Cadrele didactice şi-au demonstrat vocaţia de adevăraţi dascăli, prin rezultatele obţinute la orele de curs: 99 procent de promovabilitate la învăţământ primar şi gimnazial, 100% la învăţământul liceal, la Testele Naţionale promovabilitate de 56%, 100% promovabilitate la bacalaureat, pentru absolvenţii din seria curentă. Grupul Şcolar Măneciu a fost admis în programul PHARE-TVET – program de reabilitare a şcolilor.Aniversarea „Zilele Măneciului” ne-a onorat pe toţi şi ne îndeamnă să cinstim oamenii şcolii, ai comunei sau fiii adoptivi, uniţi pentru a ridica, prin şcoală, coeficientul de intelectualitate al Comunei Măneciu, pentru îmbogăţirea spirituală a fiecărui concetăţean.
Şcolile din Măneciu vor continua să lumineze cu lumina lor elevii de acum şi valurile de noi şi noi copii, dornici de ştiinţă de carte.
Gabriela DESPAN

Enhanced by Zemanta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu